Χτύπημα Κωνσταντέλλου στην Ελευθεροτυπία

Η καλή δημοσιογραφία που ενημερώνει με πληρότητα τον πολίτη δεν είναι δεδομένο αλλά ζητούμενο. Υπάρχουν και μέσα είτε έντυπα ή ηλεκτρονικά που στο βωμό της προσέλκυσης διαφήμισης ή αναγνωστών , στην επιδίωξη να γίνουν αρεστά , στην ανάγκη να προβάλουν συγκεκριμένους πολιτικούς ή πολιτικές καταφεύγουν στην ευκολία της κακής δημοσιογραφίας. 

Το Notia.gr που μηνύεται από τον Γρ. Κωνσταντέλλο για συκοφαντική Δυσφήμιση ανήκει -προσωπική γνώμη ως αναγνώστης – στην πλευρά της κακής δημοσιογραφίας. Μηδέν στην δημοσιογραφική έρευνα , αλίευση θεματολογίας κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , εντυπωσιακοί τίτλοι άρθρων με ανούσιο περιεχόμενο, κατάλληλοι όμως να πολλαπλασιάσουν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Αυτά μαζί με την κατά ριπάς κοινοποίηση των άρθρων στις τοπικές ομάδες του Facebook το έχουν ανεβάσει ψηλά στις λίστες κατάταξης των εγχώριων ηλεκτρονικών μέσων και το έχουν καταστήσει ελκυστικό στις τοπικές επιχειρήσεις ως μέσο προβολής. Δεν παύει όμως να παραμένει χαμηλού επιπέδου, όπως ήταν και παλιότερα που υμνούσε τον Γρ. Κωνσταντέλλο για τα επιτεύγματα του στο τιμόνι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Γιατί υπήρξαν και τέτοιες στιγμές του συγκεκριμένου μέσου …

Η δίωξη της ιστοσελίδας με την ασαφή κιόλας κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης του Δημάρχου όπως μαθαίνουμε σε ένα Δελτίο Τύπου μεγαλύτερο των 1000 λέξεων για ένα αυστηρό , καυστικό  - ας το κρίνει ο καθένας -  άρθρο των δύο παραγράφων είναι ευθύ χτύπημα στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης. Και ως τέτοιο οφείλουν να το καταδικάσουν όλοι χωρίς σημειώσεις , αστερίσκους και « ναι μεν αλλά». Μένει μόνο να αποδειχθεί αν Γρ. Κωνσταντέλλος επιστρέφει σε εποχές που για κάθε αστοχία ή παράλειψη της διοίκησης του έφταιγαν τα ΜΜΕ που το αναδείκνυαν. 

Η αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους και τα μέσα  που απειλούνται με μηνύσεις γιατί αρνούνται να αυτολογοκριθούν , αλλά και σε όσους έχουν δημόσιο λόγο στο ίντερνετ πρέπει να είναι αυτονόητη. Σε μια εποχή που η χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης είναι κυρίαρχη πολιτική , όπως φάνηκε με τη λίστα Πέτσα , τέτοιες ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα συντελούν σε καταστολή της πολιτικής κριτικής , αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων , χειρότερη ή ανύπαρκτη  τελικά ενημέρωση των πολιτών. Που σε τελική ανάλυση αυτοί είναι και οι καταλληλότεροι να κρίνουν την ποιότητα της ενημέρωσης. Ας μην υποτιμάται το αισθητήριο  των πολιτών να επιλέξουν και να κρίνουν την αξία της είδησης ή του πολιτικού σχολιασμού. 

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που οφείλουμε να το βάλουμε στη  συζήτηση.

Καιρό τώρα τα περισσότερα τοπικά μέσα -και το Notia.gr δεν αποτελεί εξαίρεση-  σπεύδουν να στοιχιστούν πίσω από τους τοπικούς  Δημάρχους. Δεν είναι μυστικό πως τα περισσότερα έχουν επιλέξει στρατόπεδο και αξιοποιούνται κατάλληλα από τους τοπικούς άρχοντες. Ο Κωνσταντέλλος στα 3Β , ο Παπανικολάου στη Γλυφάδα, ο Κωνσταντάτος στο Ελληνικό – Αργυρούπολη ή ο Κονδύλης στον Άλιμο έχουν δημιουργήσει καθένας τους από μια αυλή τοπικών εφημερίδων και ιστοσελίδων που όταν δεν τους υμνούν, αρθρογραφούν εναντίον των Δημάρχων των γειτονικών Δήμων

Οι αιτίες ας αναζητηθούν στο γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερη οικονομική κινητικότητα στην λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα και κάθε Δήμαρχος επιδιώκει να εξασφαλίσει καλύτερη θέση από τους άλλους στο τραπέζι της μοιρασιάς . Κατά κύριο λόγο όμως οι Δήμαρχοι ενδιαφέρονται για την προώθηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών ή την βελτίωση της θέσης τους στο κομματικό στίβο. 

Η διελκυστίνδα  αυτή που παίζεται μέσω  των τοπικών ΜΜΕ πολύ λιγότερο αφορά και σε τίποτε δεν ωφελεί  τους δημότες των Δήμων που διοικούν. 



 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια