Αεροδρόμιο Ελληνικού: Ποιά Επένδυση;;

    
Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από τη συμφωνία κυβέρνησης και Lamda Development για την επένδυση στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στο διάστημα αυτό και έως σήμερα, παρακολουθούμε έναν κατακλυσμό ειδήσεων πανομοιότυπου χαρακτήρα. Προβλήματα , εμπόδια , νέα εμπόδια , καθυστερήσεις που δυναμιτίζουν την επένδυση. Συμπληρωματικά εισέρχεται το θέμα των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί σε χώρους του αεροδρομίου. Με εξίσου εντυπωσιακούς τίτλους για εγκλήματα , υγειονομική βόμβα. Η κοινή γνώμη , αποδέκτης όλων των παραπάνω ειδήσεων , σχηματίζει γύρω από το θέμα μια αρνητική εικόνα.

   Ή μήπως τελικά εντυπώνεται μία παραπλανητική εικόνα που μικρή σχέση έχει με την αλήθεια;;; 




Το περίεργο σε όλα αυτά είναι πως με δυσκολία θα βρεί κάποιος μια ανακοίνωση προερχόμενη από την πλευρά των επενδυτών. Παράλογο καθώς θα ανέμενε κάποιος ότι αυτοί που βάζουν τα χρήματα τους θα ήταν και πιό βιαστικοί ώστε να αποσβέσουν γρηγορότερα την τεράστια επένδυση τους. Τίποτε από την πλευρά τους πέρα από ειδυλλιακά βίντεο ή γενικές μακέτες ονειρικών τοπίων.
   
     Αντίθετα με την σιωπή του επενδυτικού σχήματος, λαλίστατοι εμφανίζονται μια σειρά παρατρεχάμενοι, ένας ετερόκλητος (;) συμφερτός λεγεωνάριων. 
     Δήμαρχοι της περιοχής που έστησαν γραφείο δημοσίων σχέσεων με βάση την επένδυση. Έκτοτε με τη δημόσια παρουσία τους, εγγράφουν στο βιογραφικό τους φωνές και θόρυβο μαζεύοντας προσόντα που στην καλύτερη τους καθιστά άξιους υποψήφιους μπάτλερ του Λάτση. Περιμένουν στη σειρά τους να πάρουν ότι κόκκαλο πέσει από το τραπέζι της μοιρασιάς.
   Επιστήμονες και Στελέχη με θητεία στην Ολυμπιάδα, ειδικοί στο πώς γινονται οι σωστες ρεμούλες, πως κινούνται τα νήματα της εξουσίας, κάθε εξουσίας ανεξάρτητα ποιός κυβερνά.
    Απο κοντά και με πρωταγωνιστικό ρόλο μια σημαντική μερίδα του Τύπου. Ναυαρχίδες της ενημέρωσης που αξιοποιούν το θέμα ως αντικυβερνητικό όπλο. Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑνΕλ που ολοκλήρωσε τη συμφωνία. Λες και θα είχε να επιδείξει σοβαρές αντιστάσεις να την εντάξει στα προαπαιτούμενα όταν είχε καταπιεί αμάσητη κιόλας την αποδοχή του 3ου (ή 4ου τώρα πιά) μνημονίου. Αλλά και τοπικά μέσα των νοτίων προαστίων που διακινούν ζοφερές ανακρίβειες, υπερβολές, και εικασίες αβαντάροντας την επιτάχυνση της επένδυσης και ταυτόχρονά στοχοποιώντας όποιον αντιτίθεται (αναμενόμενο) ή κυρίως όποιον επιμένει απλά να εφαρμόσει το νόμο.
Ας επιχειρήσουμε όμως να μπούμε για λίγο στη λογική τους. Να δούμε γιατί ουρλιάζουν , καταγγέλλουν και στοχοποιούν. 

Λένε για τους πρόσφυγες που πράγματι ζουν σε άθλιες συνθήκες στο χώρο. Υπάρχει όμως κάποιος που πραγματικά πιστεύει πως αν ξεκινούσαν τα έργα δεν θα μεταφέρονταν άμεσα ή δεν θα περιορίζονταν σε πρώτη φάση ο χώρος που διαμένουν; Εξάλλου και σήμερα ακόμα δεν είναι απλωμένη η εγκατάσταση των προσφύγων στο σύνολο της έκτασης των 6,3 χιλ. στρεμμάτων .
    Στοχοποιούν κρατικούς λειτουργούς, δασάρχες ή αρχαιολόγους που εννοούν απλά να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές . Να προστατεύουν το περιβάλλον ή την αρχαιολογική κληρονομιά αντίστοιχα.  Γράφουν για τα 37 στρέμματα δάσους που εμποδίζουν τάχα την επένδυση. Διαβάστε ξανά …. 37 δασικά στρέμματα στα 6300 . Ποσοστό 0,59% της έκτασης που κρίνεται δασικό εμποδίζει την έναρξη των εργασιών .
Αστεία πράγματα….
    Το αστείο ολοκληρώνεται με την φρίκη των δημοσιογραφικών παπαγάλων που δύο (2) από τα τετρακόσια (400) περίπου κτίρια μπορεί να κηρυχθούν Νεότερα μνημεία ή μπορεί το σύνολο της έκτασης να κυρηχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το διαβάζει το αναγνωστικό κοινό και πιθανά φαντάζεται πως ο χώρος θα είναι κάτι σαν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Να πληροφορήσουμε λοιπόν πως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθώς και κάμποσοι παρακείμενοι δημοι και συνοικίες. Κανείς δεν εμπόδισε κανένα να χτίσει εκεί. Είχε όμως ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ή κατασκευαστής την υποχρέωση να καλεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρίσταται σε όλες τις φάσεις των εκσκαφών ακριβώς για να διασφαλιστεί η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς , να συλλέγει ευρήματα που τυχόν βρεθούν και να αξιολογεί και καθορίζει  την πορεία εργασιών όπως επιτάσσει η αρχαιολογική έρευνα.
    Τα παραπάνω καταδεικνύουν πως αν θέλαν πραγματικά οι επενδυτές να προχωρήσουν την επένδυση τους θα το είχαν κάνει. Θέλουν όμως;;; Το μόνο που κάνουν όμως ως τώρα είναι διαφημίσεις , βίντεο κλιπ και γενικές κατόψεις του χώρου διαφημιστικού επίσης χαρακτήρα.
ΟΥΤΕ ένα σχέδιο γενικής διάταξης χώρου, ΟΥΤΕ μία μελέτη  κτιριακή ή αρχιτεκτονικής τοπίου με σφραγίδα και υπογραφή , ΟΥΤΕ προπαρασκευαστικές εργασίες κατεδαφίσεων των υπαρχόντων κτισμάτων  ή καθαρισμού του χώρου,  ΟΥΤΕ καν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργου. Αν όλα αυτά φαίνονται λογικά …. εμ δεν είναι !!!

    Μια διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας και όχι αυτή που  σερβίρουν οι «σε διατεταγμένοι υπηρεσία» τοπικοί δημοσιογράφοι θα έλεγε ότι η περιβόητη επένδυση δεν θα γίνει. Ή για την ακρίβεια δεν θα γίνει με βάση αυτή τη συμφωνία . Απλά γιατί η αρχική τους επιθυμία ήταν εξαρχής η οικοπεδοποίηση , η κατάτμηση του χώρου . Σαν τους οικοπεδοφάγους της δεκαετίας του ΄60 στη λογική του ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ.
 Συμπληρωματικά για το γρήγορο χρήμα , ένα εμπορικό κέντρο εδώ,  ένα καζίνο παραπέρα , μαρίνα σκαφών που σήμερα ρημάζει  , ένα επτάστερο ξενοδοχείο παρακάτω. ¨Όσο για τα έργα που θα αποδίδονταν σε δημόσια χρήση ( ελεύθερη παραλία , πάρκα , χώροι περιπάτου , λίμνες ) στην πορεία του χρόνου . Δηλαδή ποτέ … Όχι παράλληλα με το εμπορικής εκμετάλλευσης έργο όπως προβλέπει και η συμφωνία. Μέχρι ώρας έχει στηθεί το φόντο η υπάρχουσα συμφωνία να επαναδιαπραγματευτεί περιλαμβάνοντας «ειδικές διατάξεις» , όσες δεν πρόκαναν να περάσουν στην περίοδο της Ολυμπιάδας για τέτοιες «επενδύσεις» . Έξω η αρχαιολογία , έξω το δασαρχείο , έξω κάθε έλεγχος να μπορεί να κατασκευάζει ο εκάστοτε επενδυτής ότι θέλει όπως το θέλει και να μην δινει λογαριασμό σε κανέναν. Στην χειρότερη περίπτωση , αν δεν περπατήσει το σχέδιο , αποσύρονται από την επένδυση και διεκδικούν μια καλή αποζημίωση από το Δημόσιο. 
Μήπως θα είναι η πρώτη φορά;;;
    
Η υπόθεση του αεροδρομίου προφανώς και δεν θα κλείσει. Σίγουρο είναι πως οι τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα που έδωσαν στο παρελθόν τις μάχες για την προάσπιση του δημοσίου πλούτου βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι…Επένδυσαν συχνά λάθος πολιτικά και διαψευστήκαν από την κυβέρνηση. Δεν έχουν να περιμένουν καμία στήριξη.  Υπόθεση τους όπως και χρέος όλων είναι η συνέχιση του αγώνα για την απόκρουση των πολιτικών εκποίησης του δημόσιου πλούτου . Ταυτόχρονα είναι καθήκον η αποκάλυψη της αλήθειας  που κρύβεται ή παραποιείται από τα δημοσιογραφικά φερέφωνα του συμφερτού των παρατρεχάμενων. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια