Η Προπαγάνδα της Δημοτικής Αρχής ....και γιατί Απέτυχε

    Αποφασίζει ο Δήμος να αναπλάσει την Πλατεία Σ. Βενιζέλου στη Βούλα. Γιατί; Γιατί εχει Όραμα και παράγει Έργο. Τιποτε μεμπτό ως εδώ. Ας θεωρήσουμε ακόμα ως αληθές ότι κάποια δεντρα - αγνωστο πόσα είναι προσβεβλημένα από εντομο που τα καταστρεφει και απειλεί και τα υγιή.
    Τι συμβαίνει όμως όταν το Όραμα της Δημοτικής Αρχής προβλέπει να κοπούν 35 δέντρα της πλατείας; Υγιή και άρρωστα; Εδω αρχίζουν τα δύσκολα. Πρέπει να εξηγήσεις στον κόσμο, να απαντήσεις σε ερωτήσεις να δικαιολογήσεις συχνά τα αδικαιολόγητα.
     Εδω ξεκινά ο σχεδιασμός της επιχείρησης.
Πρώτα εξασφαλίζεις τα τυπικά. Ζητάς από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να κανει μια αυτοψία. Πράγατι το Μπενάκειο διαπιστώνει την υπαρξη προσβεβλημένων δέντρων ή κλαδιών δεντρων. Δεν λέει πόσων , λέει όμως ότι κάποια χρειάζεται να κοπούν και σε κάποια να αντιμετωπιστεί ή αρρωστια με εντομοκτόνα, ελεγχόμενη κοπή κλαδιών ωστε να σωθούν. Με εξασφαλισμένη την επιστημονική κάλυψη προχωράς. Αδιαφορο αν μπορούσες ως Δήμος να σωσεις κάποια δέντρα. Πάνω από όλα τα έργα ανάπλασης....
Τυπικό δεύτερο. Δασαρχείο. Αυτο είναι ευκολο. Πάς με την αίτηση κοπής 35 δέντρων και τη γνωματευση που εξασφάλισες από το Μπενάκειο και παίρνεις την άδεια κοπής. Τωρα εισαι έτοιμος να ξεκάνεις τις λευκες στο πάρκο.
Έρχεται και η ώρα που το πριόνι αναβει και οι 35 λευκες κόβονται. Το τελευταίο προβλημα είναι οι κάτοικοι. Θα γκρινιάξουν , θα διαμαρτυρηθούν , θα ζητήσουν εξηγήσεις.
Εδώ το τυπικό δεν αρκεί. Απαιτείται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προπαγάνδας.
Ετοιμος είναι εξάλλου.... Τι κάνεις λοιπόν; Φτιάχνεις μια Λιστα '' ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ να ΚΑΝΩ'' και ξεκινάς.


  • Να ΘΥΜΗΘΩ με τη δημοσιοποίηση της είδησης ,  να ετοιμάσω ενα Δελτίο Τύπου. Να η γνωμάτευση , να οι αδεια Δασαρχείου , να οι φωτογραφίες. Ελα όμως που για να γίνει πειστικότερο , αρχιζουν οι πλαστογραφίες και οι παραποιήσεις. Η ΑΔΕΙΑ Δασαρχείου γίνεται ΕΝΤΟΛΗ. Η γνωμάτευση του Μπενακείου που δεν λέει πόσα δέντρα πρέπει να κοπούν και σε  πόσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πλασάρεται τεκμηρίωση κοπής όλων των δέντρων. Οι φωτογραφίες που δείχνουν ατυχήματα που προκλήθηκαν από πτωσεις δέντρων πριν ενα χρόνο ,  ξέρουμε ότι η αιτία της πτωσης ήταν οι δυνατοί άνεμοι αλλά τις αποδίδουμε στην προσβολή των δέντρων από έντομα. Ποιος θα θυμαται ενα χρόνο μετά γιατι έπεσαν ;;;
  • Να ΘΥΜΗΘΩ να έχω εξασφαλισμένο ότι φιλικά σου ΜΜΕ , Vimaonline , Notia κλπ, θα προβάλουν κυρίως το Δελτίο Τύπου με τις λαθροχειρίες και ταυτόχρονα θα υποβαθμίσουν τις όποιες αντιδρασεις , να θάψουν διαμαρτυρίες ή ενοχλητικές ερωτήσεις. 
  • Να ΘΥΜΗΘΩ να δημιουργήσω αντιπερισπασμό στα κοινωνικά δίκτυα που βγαίνουν όλοι και σχολιάζουν ή απλά ενημερώνονται. Ξεκινώ στο πάντα φιλικό και φιλόξενο      '' Το Φόρουμ των 3Β '' ένα μπαράζ συγχαρητηρίων για το έργο της υπηρεσίας πρασίνου για ότι αλλο εκτός από το γεγονός της ημέρας. Μοιράζονται συγχαρητήρια σε πρωην , νύν και επόμενους αντιδημάρχους Πρασίνου. Έτσι η είδηση της κοπής 35 δέντρων χάνεται μέσα στον κατακλυσμό συγχαρητηρίων. Φυσικά φροντίζω ειδήσεις μη φιλικών ΜΜΕ να μην ανέβουν. Να μην δημοσιοποιηθεί αλλη αποψη , να μην εμφανιστουν ενοχλητικές απορίες , να μην φωτιστούν οι απατεωνιές που εκανα στο Δελτίο Τύπου. Ευτυχως γι' αυτό έχει προνοήσει το Φόρουμ να είναι << υγιειονομική ζώνη>> από τέτοιες ενοχλητικές φωνές. 
  • Να ΘΥΜΗΘΩ πως το φώτοσοπ και τα φίλτρα μια χαρά εντυπωση δημιουργούν ακόμα κι αν δεν είναι η πραγματική εικόνα. Παρουσιάζω μακέτες ως πραγματικότητα με πράσινο απέραντο , ουρανους γαλανούς και χαρούμενους πολίτες να περιδιαβαίνουν την πλατεία. Ετσι μπορεί να γίνει αλλά θα κάνω εγω τους δημότες να πιστευουν ότι έτσι είναι. Όχι κρανίου τόπος ....
  • Να ΘΥΜΗΘΩ τελος πως αν βρεθεί  κανένας  σύλλογος να δώσει συγχαρητήρια  στην υπηρεσία Πρασίνου- και η UNESCO Νοτίων Προαστίων βρέθηκε τυχαία πάντα !!!! - καλοδεχούμενος είναι γιατι δίνει και πρόσθετο κοινωνικό βάρος με το κύρος του.  

 Αυτή η λίστα ακολουθήθηκε κατα γράμμα. Θα μπορούσε κιόλας να πετύχει πλήρως το σκοπό της. Να ξεγελάσει , να παραπλανήσει τους πολίτες , να τους κανει να πιστέψουν ότι όλα γίναν καλώς καμωμένα. Έλα όμως που η προπαγάνδα δεν είναι πάντα ευκολο να πεισει όλους. Γιατι υπάρχουν και μη φιλικά ΜΜΕ που δεν λειτουργουν ως παθητικοί δέκτες και αναμεταδότες των Δελτίων Τύπου. Θα σκαλίσουν , θα ερευνήσουν , θα βρουν και θα γράψουν που σταματάει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα. Ακόμα και αν ενορχηστρωθεί μια απόπειρα απαξίωσης τους όπως γινεται καιρό τώρα - παράδειγματα τρανταχτά οι χαρακτηρισμοί για κιτρινισμό για το 3Vita & το  Notiareport - αυτά επιμένουν να κάνουν ειδήσεις και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις , απειλές και νουθεσίες. Υπάρχουν και ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα - χαίρομαι που συμμετέχω σε μια από αυτές , το Καφενείο Κατοίκων στα 3Β -  που ανοίγουν τη συζήτηση και δεν την κλείνουν , δεν λειτουργούν σαν φερέφωνα και δεν λειτουργούν με όρους αγέλης , γηπέδου και ΚΥΡΙΩΣ εξυπηρετησης στη Δημοτική Αρχή. Μόνο με όρους ανοιχτου, ειλικρινους και εποικοδομητικού διαλόγου και αντίλογου. Υπάρχουν τέλος πολίτες , απλοί ανθρωποι και γείτονες που επιμένουν σε πεισμα των καιρών και των προθέσεων των μηχανισμών προπαγανδας να έχουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους ανοιχτά , να παραμένουν ενεργοί , σκεπτόμενοι , δραστηριοι και συμμέτοχοι. Φορείς της ελπίδας ότι μπορούμε να ελπίζουμε όλοι σε μια καλύτερη πόλη με πολίτες παρόντες στα δρωμενα της και όχι απόντες ή χειρότερα παθητικούς δέκτες.

Η γκεμπελίστικη προπαγάνδα σας κ.κ. της Δημοτικής Αρχής  ΑΠΕΤΥΧΕ . Για την ενημέρωση σας,  θα αποτυγχάνει ΠΑΝΤΑ. Γιατί η κουτοπονηριά και η πλαστογραφία έχουν κοντά ποδάρια. Δεν είναι όλοι κλακαδόροι σας να χειροκροτούν τις αποφάσεις σας όποιες κι αν είναι. Ούτε είναι όλοι πρόθυμοι να γίνουν συμμέτοχοι - συννενοχοι στο έγκλημα.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια