Αναγκαστική Προσγείωση του Κωνσταντέλλου

    
(Πρώτη δημοσίευση στο Notiareport.gr - 4/9/2017)



  Ένα κλασσικό δημοσιογραφικό κλισέ λέει πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Ο φετινός Αύγουστος όμως έβγαλε είδηση. Ο Γρ. Κωνσταντέλλος , μετά από μια σειρά τυχαίων ή λιγότερο τυχαίων συμβάντων ανέλαβε πολιτική ευθύνη γι αυτά. Γεγονός που μια και συνέβη για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της θητείας του αξίζει να καταγραφεί και ορθά προβλήθηκε δημοσιογραφικά.
Γιατί αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά πολιτική του οπισθοχώρηση και ήττα.
     Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν περιστατικά ατυχημάτων ή αστοχίας. Θα μπορούσε να αναλάβει και παλιότερα τέτοιες πολιτικές ευθύνες. Στη συγκυρία που διανύουμε υπήρξε μια ποιοτική διαφορά. Μια παράμετρος που υπερέβαινε τα στενά όρια της δημοσιοποίησης φωτογραφιών από παραλείψεις , ατυχήματα ή άσχημες εικόνες της πόλης. Πολύ ουσιαστικότερη από σκόρπια παράπονα επωνύμων ή λιγότερο επωνύμων .
Τέθηκε επί της ουσίας σε κριτική τόσο η ασκούμενη πολιτική στο πως αντιμετωπίζονται τα έργα και η καθημερινότητα όσο και οι επιλογές στα πρόσωπα που καλούνται να την υλοποιήσουν.
     Εκδόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή δύο Δελτία Τύπου. Εξαιρώντας την παράγραφο περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης στο πρώτο και την κοινοποίηση της εμπλοκής τοπικών συμβούλων στην παρακολούθηση των έργων στο δεύτερο, οι υπόλοιπες σειρές είναι χιλιοειπωμένες δικαιολογίες. Ασυντήρητες υποδομές, ευθύνες στους προηγούμενους (αλλά δεν επενδύουμε στην ρητορική της καμένης γης) , κακοί δημοσιογράφοι , ιδιοτελής και μεμψίμοιρη μειοψηφία δημοτών. Συνηθισμένες δικαιολογίες επαναλαμβανόμενες και σε  προηγούμενα δελτία τύπου…
    Λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων της η παρούσα Δημοτική Αρχή δήλωνε πως έχει καταγράψει προβλήματα και ήταν έτοιμη να αναλάβει δράση. Τρία χρόνια μετά τα περισσότερα παραμένουν προς επίλυση ακόμα και τα απλά , όπως οι στοιχειώδεις συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων. Αυτό όμως είναι σαφής πολιτική επιλογή.
  Όλα τα έργα ακόμα και τα απλούστερα έργα συντήρησης ανατίθενται σε εργολάβους, συχνά συχνότατα με απευθείας αναθέσεις. Αποτέλεσμα είναι ο χρόνος εκτέλεσης τους να καθορίζεται από το χρόνο ανάληψης των έργων από τον εργολάβο. Ταυτόχρονα όμως ο Δήμος διατηρεί μια Τεχνική Υπηρεσία ανενεργή , σε τριετή πλέον εφεδρεία , παροπλισμένη επί της ουσίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Αργός ρυθμός εκτέλεσης έργων , κόστος , απαξίωση προσωπικού του Δήμου και μηχανημάτων.
     Επιπρόσθετα και με δεδομένη αυτήν την λογική , οι ενδοπαραταξιακές ισορροπίες έφεραν στη θέση του Αντιδημάρχου για τα Τεχνικά τον κ. Βάση που έως τώρα αποδείχθηκε ανεπαρκής στη διαχείριση του τομέα ευθύνης του. Όχι γιατί έφταιξε αυτός που βούλιαξε η νέα πλατεία στο Δίλοφο ή πέφτουν οι κολώνες του φωτισμού. Φέρει ευθύνη ‘όμως γιατί χειρίστηκε τα περιστατικά αυτά λάθος τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά. Με κύρια αιτία την έλλειψη γνώσης για το αντικείμενο και την ατυχή απόπειρα να υποκαταστήσει την έλλειψη γνώσης με φλυαρία ασχετοσύνης στα κοινωνικά δίκτυα , τον πολιτικαντισμό και τις  ανέξοδες υποσχέσεις.
    Η αδυναμία του Αντιδημάρχου να υπερασπίσει την πολιτική αυτή και να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις,  ανάγκασε το Δήμαρχο να αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη. Επιπλέον στην απόπειρα να μετριαστούν οι αντιδράσεις αναδείχθηκε ένα διαδικαστικό θέμα ,  η εμπλοκή των τοπικών συμβούλων στα έργα , κυριολεκτικά από την κατάψυξη. Δύο μήνες μετά την απόφαση των τοπικών συμβουλίων. Λογικά εκλήφθηκε ως <<κόντεμα>> του Αντιδημάρχου.
Η πολιτική ήττα του Δημάρχου, η αναγκαστική προσγείωση του στην πραγματικότητα της αμφισβήτησης δεν ήταν αποτέλεσμα πίεσης από την αντιπολίτευση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις η αντιπολίτευση είτε συνέχισε τις καλοκαιριές διακοπές της ή αναλώθηκε σε γενικότητες, εντυπώσεις ανούσιες και υποσχέσεις για ραντεβού το Σεπτέμβρη. Μόνο ένας δημοτικός συμβουλος βρέθηκε να διατυπώσει τον προβληματισμό του για τις συντηρήσεις και την αυτονόητη απομακρυνση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων.   Η μαζική δυσαρέσκεια των πολιτών , η απαίτηση άμεσων λύσεων αλλά και η επιμονή κάποιων ΜΜΕ να αναδείξουν τα θέματα ουσιαστικότερα και σε βάθος πέρα από την στείρα καταγγελία και παρά τις << νουθεσίες >> από το Δημαρχείο , προκάλεσαν την ήττα .
    Η τέταρτη χρονιά της θητείας του Γρ. Κωνσταντέλλου ξεκινά με αυτόν να χάνει και την αντιπολίτευση να μην κερδίζει κάτι ουσιαστικό. Όσο πλησιάζει κοντύτερα ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών , τέτοιες αλλαγές τακτικής όπως η μισή….ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι αναμενόμενες. Προγραμματισμένες αλλά θα αποκτήσουν και περιεχόμενο Θα οδηγήσουν όμως σε έμπρακτα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα;   

Ο χρόνος θα δείξει και μάλλον σύντομα….

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια