Αναγνωριστικά πυρά στη Βουλιαγμένη

 


Κάποια πράγματα όταν δίνεται η ευκαιρία συνήθως δεν αργούν να γίνουν .

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη ανάρτηση πως η παραίτηση του Γ. Κοκολέτσου και η ταυτόχρονη αποχώρηση του από το συνδυασμό του Δημάρχου μεταβάλει τις ισορροπίες .

Καθώς στο τοπικό συμβούλιο της Βουλιαγμένης η παράταξη του δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, το τοπικό συμβούλιο καθίσταται πεδίο μόνιμης παρενόχλησης . 

Όχι τόσο σε επίπεδο αποτελέσματος όσο κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων .

 

Μόλις σήμερα η επίσης τοπική σύμβουλος κ. Λίγουρα με δημόσια παρέμβαση της ζήτησε – με αρκετή δόση λαϊκισμού ομολογουμένως -μια δημόσια συζήτηση κυρίως απευθυνόμενη στους συμβούλους που προέρχονται από την αντιπολίτευση αλλά από υπερβάλλοντα ζήλο μάλλον  συμπεριέλαβε και τους συμβούλους που προέρχονται από την ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ .

Μια πρόταση που όπως τίθεται προκρίνει μια κατά βάση  εξωθεσμική διαδικασία . Ταυτόχρονα όμως στέλνει και ένα σαφέστατο μήνυμα στον Γ. Κοκολέτσο αφενός να πάρει θέση και αφ ετέρου να καταδείξει ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις εξελίξεις.

Είναι όμως σωστή στον πυρήνα της καθώς επιχειρεί να αποτυπώσει τους υπάρχοντες συσχετισμούς.

Ο Γ. Κοκολέτσος λίγες ώρες μετά κάνει τη ρελάνς και ζητά έκτακτη σύγκληση του τοπικού συμβουλίου με το θέμα της επέκτασης της μαρίνας Βουλιαγμένης .

Μια κίνηση που εκ των πραγμάτων θέτει το θέμα σε άλλη διάσταση . 

Κυρίως γιατί πιέζει την Δημοτική Αρχή να κινηθεί με βάση τους σε βάρος της (;) – αυτό μένει να αποδειχθεί – συσχετισμούς .

 Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και ταυτόχρονα σοβαρό τσαλάκωμα της εικόνας του Δημάρχου να παρεμποδίσει με όποιο τρόπο μια τέτοια συζήτηση. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα χωρίς προηγούμενο αντιδημοκρατικό ολίσθημα που θα επιβεβαίωνε ακόμα και σε κάποιους που σήμερα δεν βρίσκουν αρνητικά σημεία στο έργο της επέκτασης της μαρίνας πως η Δημοτική Αρχή απέκρυψε συνειδητά κάποια στοιχεία του έργου που ενδεχομένως να δημιουργούσαν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις. Επιπρόσθετα θα αποδείκνυε πως ο Δήμαρχος που επαίρεται για τις ανοιχτές διαδικασίες που προωθεί και τη συναίνεση μέσα από τη συζήτηση που προκρίνει τα κάνει μόνο σε περιβάλλον θερμοκηπίου . Καλή η συζήτηση αλλά μόνο σε πλήρως ελεγχόμενες από τον ίδιο διαδικασίες.

Θα είναι όμως εξίσου πλήγμα να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα σημερινά νούμερα δεν βγαίνουν .

Μικρότερο κακό στην περίπτωση της μαρίνας μια και το τοπικό συμβούλιο μόνο γνώμη μπορεί να εκφράσει αλλά η αποτύπωση της αρνητικής γνώμης σε θεσμικό επίπεδο είναι επικοινωνιακά σημαντική. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως σε όλη τη διάρκεια του πρότζεκτ δεν έχει γίνει ποτέ σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας. Ένα ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου ενάντια στο έργο δεν αναστέλλει τις εργασίες , καταρρίπτει όμως τη μόνιμη επωδό Δήμου και Αστέρα περί σύσσωμης υποστήριξης του έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση . 

Ακόμα κι αν η βαρύτητα ενός τοπικού συμβουλίου είναι περιορισμένη , το τοπικό της Βοουλιαγμένης καθίσταται σημείο αναφοράς για την αντιπολίτευση. Σε ένα τοπικό πολιτικό περιβάλλον που η κυριαρχία του Γρ. Κωνσταντελλου θεωρούνται – και με βάση τους συσχετισμούς ήταν – δεδομένη , δημιουργούνται προϋποθέσεις να δημιουργηθεί ένα μόνιμο αγκάθι .

Ένας πόλος που θα διατυπώνει αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που σήμερα δεν αποτυπώνονταν παρά μόνο εντός του ΔΣ με τις περιορισμένες δυνατότητες της αντιπολίτευσης . 

Χωριά που ανοίγει την όρεξη σε όποιον διερευνά έναν άλλο δρόμο στα τοπικά πράγματα .

Οι δημοτικές εκλογές είναι ακόμα μακριά χρονικά. Έχει ηδη καλυφθεί πάνω από το μισό της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Οι όποιες διεργασίες συντελούνται σήμερα με μικρά βήματα μάλλον βρήκαν ένα λόγο να ανοίξουν βηματισμό . 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια