Αγ. Σοφιά και a la Carte ευαισθησίες

Στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ψήφισμα για την καταδίκη της μετατροπής της Αγ. Σοφιἀς σε τζαμί. Το Δ.Σ του Δήμου ενώνει την φωνή του με χιλιάδες άλλες φωνές καθώς η απόφαση του Ερντογάν  είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη όχι τόσο για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας αλλά κυρίως για το μέλλον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία,την Ελλάδα ή την Ορθοδοξία αλλά  αφορά τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα μνημεία που γίνονται εργαλείο στα χέρια διαφόρων πολιτικών ή θρησκευτικών ηγετών -κι αυτό το θέμα το χουμε, προφανώς, και στη χώρα μας.

  • Θα έπρεπε να νοιαζόμαστε εξίσου όταν ξηλώνονται τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη για χάρη του εργολάβου που κατασκευάζει το Μετρό. 
  • Θα έπρεπε να συμπαραττασόμαστε με τους αρχαιολόγους όταν ζητούν να προστατευτεί η αρχαιοόγική ερευνα στο Ελληνικό. 
  • Θα επρεπε να ζητάμε ο Ναός του Ζωστήρα Απολλωνα να διασφαλιστεί πως θα είναι προσβασιμος και όχι πισω από καγκελα και υπό τον έλεγχο του Αστέρα. 

Ίσως αυτό το ψήφισμα μας υπενθυμίσει πως νοιαζόμαστε για τα μνημεία και τις αρχαιότητες κάθε φορά που πλήττονται από πολιτικές αποφάσεις και όχι επιλεκτικά. 
Οι ευαισθησίες για την πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να είναι A la Carte

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια