Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων: Το Θέμα Έκλεισε. Ή Μήπως Όχι:


       
Δεν πάει πολύς καιρός που ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας πως ο Δήμος δεν ικανοποιήθηκε με το τεχνικό και οικονομικό μέρος της μελέτης που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ. Ενώ όμως «Το ζήτημα της μονάδας έκλεισε», όπως  τόνισε, το θέμα παραμένει παρόν στον προεκλογικό διάλογο καθώς βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών. 
Για μια ακόμα φορά βεβαίως η συζήτηση μετατοπίζεται από το κύριο στο δευτερεύον… 
Γιατί το λάθος στην όλη συλλογιστική  όσων αντιπαρατίθενται είναι πως βλέπουν το ζήτημα στα στενά πλαίσια του Δήμου. Ενώ στην πραγματικότητα όλες οι κινήσεις  είναι ενταγμένες  σε ένα ευρύτερο σύστημα με κύριο ωφελημένο τον ιδιωτικό τομέα που επιθυμεί να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας του στα σκουπίδια. Μια πολιτική που προωθείται τόσο κεντρικά αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής. Καθόλου τυχαία κιόλας οι βασικοί αντίπαλοι σε αυτές τις Περιφερειακές εκλογές , Πατούλης , Δούρου , Σγουρός, ταυτίζονται πλήρως σε ένα τέτοιο πλαίσιο .  
Αυτό συμβαίνει όμως όταν ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης προσέρχονται στο θέμα αδιάβαστοι και αναλώνεται σε μια ανέξοδη συνθηματολογία.  Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο κύριο ερώτημα.
 Τι είναι αυτό που ακυρώθηκε ως σχεδιασμός από το Δήμαρχο;
Ακυρώθηκε μια μονάδα που να καλύπτει τις δημοτικές ανάγκες στη διαχείριση απορριμμάτων , δηλ. μια μονάδα δυναμικότητας περίπου 40 – 50 χιλιάδων τόνων το χρόνο. Γιατί  όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, το παραγόμενο υπόλειμμα θα ήταν της τάξης του 30% , που δεν είναι αποδεκτό. Παρέλειψε βέβαια να πει πως καμία από τις τεχνολογίες που υπάρχουν ως τώρα δεν μπορεί να παράξει υπόλειμμα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό το ποσοστό.
Δήλωσε επίσης πως μία μονάδα τόσο χαμηλής δυναμικότητας δεν θα ήταν οικονομικά αποδοτικό. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει, πως για να είναι αποδοτικό και βιώσιμο ως επένδυση θα πρέπει οι δημότες να πληρώνουν σε ανταποδοτικά τέλη περισσότερα από όσα θα πλήρωναν αν τα σκουπίδια τους θάβονταν στη Φυλή όπως συμβαίνει σήμερα.  Ή να κατασκευαστεί μια μονάδα επεξεργασίας μεγαλύτερων όγκων σκουπιδιών , άρα διαδημοτική εκ των πραγμάτων.
 Ο Γρ. Κωνσταντέλλος πέτυχε να  μετατοπιστεί η συζήτηση από το μείζον, που είναι οι σχεδιασμοί σε μια περιοχή υψηλής προστασίας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά,  στο ελάσσον , να γίνεται μια αδιέξοδη και λάθος συζήτηση για σενάρια καταστροφής , τοξικά νέφη και απόβλητα που ρέουν προς την παραλία. Πέτυχε επίσης , στη λογική του παραμυθιού με το Χότζα και το γάιδαρο να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα , βγάζοντας το εργοστάσιο από το κάδρο αλλά μεταφέροντας εκεί όλες τις ρυπογόνες και οχλούσες λειτουργίες των Δημοτικών Υπηρεσιών.
Με αυτή την έννοια η  υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου – ΥΠΕΘΑ εντάσσει τη Βάρη στον ευρύτερο σχεδιασμό. Σημαίνει πως η Βάρη και ο χώρος της Σχολής Ευελπίδων μπαίνουν στο χάρτη των περιοχών που θα εφαρμοστεί η ήδη αποφασισμένη πολιτική για τη διαχείριση απορριμμάτων. Μονάδες επεξεργασίας ικανού μεγέθους για να παράγουν κέρδη , ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα που μπορεί στο δρόμο να γίνονται ΧΥΤΑ , πλήρης έλεγχος της αποκομιδής , διαχείρισης , ανακύκλωσης από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αυτή η πολιτική σχεδιάζεται και σε αυτήν συνέβαλε ο Γρ. Κωνσταντέλλος λειτουργώντας  ως Δούρειος Ίππος.
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, να αντιπαραβάλλουμε μια πολιτική που θα προωθεί καθολικά τη Διαλογή στην Πηγή με συγκεκριμένο χρονικό προγραμματισμό εφαρμογής της, το Δημόσιο  Έλεγχο στη Διαχείριση Απορριμμάτων , την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών. 
       

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια