Η διαπλοκή της καθημερινότητάς μας

     Συχνά πυκνά η συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα της διαπλοκής , της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας από την κεντρική πολιτική σκηνή έως την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάποτε παρουσιάζονται αδιάσειστα στοιχεία, συχνότερα υπόνοιες και υποψίες. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια μόνιμη συζήτηση που ανακυκλώνεται γύρω από αυτά τα θέματα ,συχνά επικάθεται σαν σκόνη σκεπάζοντας την επικαιρότητα .

   Στο επίπεδο της τοπικής εξουσίας, οι περισσότεροι φαντάζονται τη διαπλοκή με μεγάλα οικονομικά μεγέθη , συμφέροντα και αλληλεξαρτήσεις . Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές γίναμε μάρτυρες τέτοιου είδους συζήτησης που έτεινε να κυριαρχεί στον προεκλογικό λόγο. Κατηγορίες εκατέρωθεν για φεουδάρχες , συμφέροντα γης, στρατόπεδα ισχυρών που στήριζαν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο . Αυτά όμως παρότι πιθανόν να  εμπεριέχουν στοιχεία αλήθειας , αφορούν έναν στενό σχεδόν κλειστό κύκλο. Σπάνια τεκμηριώνονται.

     Υπάρχουν όμως τα πολλά μικρά παραδείγματα διαπλοκής. Αυτά που περνούν μπροστά από τα μάτια μας και κανείς δεν δίνει σημασία. Παραδείγματα τέτοια άπειρα . Απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών του δήμου σε έναν κύκλο φιλικών στις δημοτικές αρχές επαγγελματιών . Ευνοούμενοι μικροεπιχειρηματίες κάθε είδους που στη διάρκεια της θητείας του εκλεκτού τους δημάρχου αυξάνουν το τζίρο τους . Αυτό αφορά θα τεράστια γκάμα υπηρεσιών που αν καταμετρηθεί αθροιστικά αφορά σημαντικά ποσά. Από εταιρείες εκτυπώσεων μέχρι εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων , από πρατήρια καυσίμων έως εστιατόρια , από δημοπρατήσεις χώρων με έναν εκλεκτό συμμετέχοντα έως γραφεία διοργάνωσης εκδρομών . Μικρές εργολαβίες ή κατάτμηση μεγαλύτερων έργων για να δοθούν στο φίλο εργολήπτη. Όλα αυτά νόμιμα , χωρίς έλεγχο , χωρίς πολλά πολλά λόγια. Γύρω από τον εκάστοτε δήμαρχο συντάσσεται ένας κύκλος υποστηρικτών, παρατρεχάμενων, συχνά εκλεγμένων ή διορισμένων σε υπηρεσίες και οργανισμούς του δήμου. Ο δεσμός που είναι και πολιτικός καταλήγει να είναι ένα οικονομικό αλισβερίσι . Μόνιμη σταθερή και σίγουρα αμοιβώμενη δουλειά έναντι ψήφων, επιρροής και υποστήριξης.

   Αυτή είναι η καθημερινή , χρόνια διαπλοκή . Αυτή που εξαιτίας της έλλειψης πραγματικού ελέγχου, διαδικασιών και εποπτείας περνά αθέατη. Τόσο που να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της άσκησης διοίκησης και εξουσίας , τόσο που να θεωρείται περίπου ως φυσικό φαινόμενο από τους πολίτες.
    Υποστηρίζω την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού και αυστηρού πλαισίου ,εποπτείας των διαδικασιών και τιμωρίας όπου απαιτείται . Δεν πιστεύω όμως ότι η μόνιμη συζήτηση περί διαπλοκής και διαφθοράς φέρνει στρατηγικά πολιτικά αποτελέσματα. Όποιος πολιτεύτηκε μονομερώς με βάση αυτά βρέθηκε στην πορεία αντιμέτωπος με το τέρας που ο ίδιος δημιούργησε. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κάποιο κόσκινο διαχωρισμού των ανθρώπων σε παρατάξεις ανάλογα με την ακεραιότητα , την τιμιότητα ή την ηθική τους. Μοναδικό φίλτρο είναι η αντίληψη καθενός για την άσκηση της εξουσίας και την λειτουργία της πολιτείας.

     Σημασία έχει η δημιουργία και ενίσχυση των μηχανισμών κοινωνικού ελέγχου που θα αποτρέπει τέτοια φαινόμενα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ζούμε σε ένα μόνιμο déjà vu περιστατικών αδιαφάνειας και συναλλαγής . Εθισμένοι πλέον ως παρατηρητές ή σχολιαστές αλλά ξένοι ως προς την ουσία . Την εμπέδωση δηλαδή της διαφάνειας , τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης , την αξιοκρατία σε όλους τους τομείς και τις καθαρές για όλους και από όλους διαδικασίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια