Κόντρα Ρόλος: Το παρασκήνιο μιας επιστροφής

 


Κόντρα Ρόλος στο θέατρο ή τον κινηματογράφο είναι όταν ένας ηθοποιός αναλαμβάνει στο έργο ένα ρόλο αντίθετο σε ότι έχει παίξει ως τότε ή  έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από ότι τον έχει συνηθίσει το κοινό . 

Ρόλος «κόντρα» είναι και το μπλογκ αυτό. 

Αποκλειστικά χόμπι μου  σε ότι αφορά την ενασχόληση με το γράψιμο. Ούτε δημοσιογράφος είμαι ούτε έχω φιλοδοξία να γίνει το μπλογκ ένα ακόμα από τα  ήδη αρκετά μέσα ενημέρωσης της περιοχής. 

Έχω όμως άποψη για την πόλη , για το πως πρέπει να αναπτυχθεί , πως πρέπει να διοικείται. Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη, πιστεύω πως οι πολίτες πρέπει να θέτουν   τους όρους μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Δεν είναι υπόθεση ούτε κάποιου φωτισμένου μεσσία Δημάρχου ούτε αποτέλεσμα μικρών ή μεγάλων συνεχών υποχωρήσεων στις διαθέσεις των ισχυρών. Είτε μιλάμε για κυβερνήσεις ή για τοπικά συμφέροντα που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τους όρους της τοπικής πολιτικής. Η ενημέρωση , η συμμετοχή και η διεκδίκηση είναι το μοναδικό αντίβαρο στη λογική της ανάθεσης που κυριαρχεί σήμερα. Μια λογική που καταλήγει να εκπαιδεύει παθητικούς και ανενημέρωτους δημότες. 

Ακριβώς επειδή το ΚΟΝΤΡΑ ΡΟΛΟΣ είναι χόμπι είναι και ένας από τους λόγους που ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία της διαφήμισης. Δεν κυνήγησε αναγνώστες , δεν πληρώθηκαν διαφημίσειςΛίγο έως πολύ παρέμεινε ένα ιστολόγιο με σποραδικές αναρτήσεις, με διαδικτυακή παρουσία απόλυτα εξαρτώμενη κυρίως από την όρεξη μου – ή και την ανάγκη κάποιες φορές – να εκφράζω γραπτά τη γνώμη μου. 

Όπως αποδείχθηκε βέβαια στην εξάχρονη αυτή πορεία, λίγη διαφήμιση δεν θα έβλαπτε και πιθανά να είχαν αποφευχθεί κάποιες από τις όχι λίγες ταλαιπωρίες και πισωγυρίσματα. 

Γιατί ένα μπλοκάρισμα της σελίδας του Κόντρα Ρόλος στο Facebook είναι ταλαιπωρία . Σαν κάποιος να σου σκάει το λάστιχο στο ποδήλατο ή χειρότερα να σου κάνει μια σοβαρή ζημιά . Τελικά θα το φτιάξεις ή θα πάρεις άλλο γιατί σου αρέσουν οι βόλτες με το ποδήλατο αλλά όσο να ναι κάπου αποσυντονίζεται το όλο εγχείρημα.

Σε αυτά τα έξι χρόνια, με τις σχεδόν 130 αναρτήσεις δεν βρέθηκε ένας να πει πως το μπλογκ έχει προκλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο , ότι γράφει ή αναπαράγει fake news. Παρόλα αυτά, υπήρξαν κάποιοι που θεώρησαν πως αντί να μπουν στη διαδικασία να αντιπαρατεθούν με το περιεχόμενο όφειλαν να πρωτοστατήσουν στο κλείσιμο του , στο μπλοκάρισμα της σελίδας στο Facebook ή ακόμα ακόμα και του ίδιου του site ΚΟΝΤΡΑ ΡΟΛΟΣ. Και τα κατάφεραν περισσότερες από μία φορές … Προσωρινά έστω .

Έχω καταλήξει με τα χρόνια πως το μικρότερο ζήτημα είναι η δυσανεξία κάποιων στην αντίθετη άποψη. Τέτοιοι υπήρχαν πάντοτε , τουλάχιστον όσο εγώ θυμάμαι τις τοπικές- και όχι μόνο- ομάδες , φόρουμ , σελίδες στο Facebook. Δεν λείψανε ποτέ οι προσωπικές επιθέσεις, οι δολοφονίες χαρακτήρων, οι δίκες προθέσεων , οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις .Το σημαντικό πλέον είναι πως οι ίδιοι ίσως και κάποιοι ακόμα θεωρούν πλέον ότι μόνο μια άποψη χωράει στο δημόσιο διάλογο. Εκείνη που συμφωνεί με την Δημοτική Αρχή.  Φαίνεται δε ότι έχουν στόχευση να την καταστήσουν μοναδική, εξαφανίζοντας κάθε άλλη άποψη με κάθε τρόπο. 

 

Κάποιος άλλος ενδεχομένως να τα παρατούσε…

Είναι φορές και βεβαιώνω για αυτό πως πρόκειται για μια τεράστια δαπάνη χρόνου να προσπαθώ να διορθώσω τέτοιες αναποδιές που συχνά δεν επιλύονται κιόλας . 

Χωριά που όταν συμβαίνουν σκέφτεσαι και διαφορετικά. Άλλους τρόπους αλλά μέσα …

Διαβάζοντας όμως τα μηνύματα που κάποιοι λίγοι στέλνουν κατά καιρούς σκέφτομαι πως μέχρι τώρα έκανα το σωστό . Αυτό που έπρεπε , όπως έπρεπε.

 

Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα το ΚΟΝΤΡΑ ΡΟΛΟΣ συνεχίζει …

Σε ένα περιβάλλον πολιτικού  διαλόγου που η είδηση και ο σχολιασμός της έχει αντικατασταθεί από την φτήνια, τις ανούσιες επιθέσεις και την ανάδειξη του δευτερεύοντος σαν κυρίαρχο, το Κόντρα Ρόλος οφείλει πρώτα από όλα απέναντι στους αναγνώστες του να μην ακολουθήσει αυτό το δρόμο . 

Οφείλει να αναδείξει θέματα , να προβληματίσει, να σηκώσει συζητήσεις και γόνιμο διάλογο.

Όπως έκανε ως τώρα …

Κι όποιος θέλει,  ας δοκιμάσει να κλείσει ξανά  το μπλογκ ή τη σελίδα…

 

ΥΓ : Δεν το έχω κάνει ως τώρα αλλά κάθε like στη σελίδα που κάνετε, κάθε share ενός άρθρου που βρήκατε ενδιαφέρον , κάθε follow είναι ευπρόσδεκτο.

Όχι μόνο γιατί βοηθά να φτάσει σε περισσότερο κόσμο μια άποψη .

Σε αυτή τη συγκυρία ίσως είναι και αναγκαίο …

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια