Δήμος , Εκκλησία και Βουλιαγμένη: Σε αναμονή του Δεύτερου Κύκλου

Το σήριαλ της εκκλησιαστικής περιουσίας προς πώληση στη Βουλιαγμένη μπαίνει στον δεύτερο κύκλο του. Πιθανά αυτόν που θα κρίνει πολλά για την εξέλιξη της περιοχής. Αν κρίνουμε από τα σενάρια που διαρρέουν στον οικονομικό τύπο για την περιοχή διαγράφεται ένα εφιαλτικό μέλλον υπερεκμετάλλευσης της γης και μετατροπής της περιοχής σε μαζικό τουριστικό προορισμό στα πρότυπα του Ντουμπάϊ.

 

Για όσους δεν έχουν καλή μνήμη, να θυμίσουμε πως ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε από μια συνέντευξη του σημερινού Μητροπολίτη Αντώνιου, πριν ακόμα εκλεγεί στη θέση του. Σε αυτή προϊδέασε με σαφήνεια την πρόθεση της Εκκλησίας να βρει τρόπο να εκμεταλλευτεί τις εκτάσεις που κατέχει στη Βουλιαγμένη. Έκλεισε δε  με την απόρριψη της προσφυγής του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου κατά της εκλογης του Μητροπολίτη από  το Συμβούλιο της Επικρατείας.  Ταυτόχρονα στο τελευταίο επεισόδιο, είδαμε το ζωηρό όπως φαίνεται ενδιαφέρον επενδυτών να αποκτήσουν τα εκκλησιαστικά ακίνητα που η Εκκλησία της Ελλάδος έβγαλε προς πώληση. 

 

Το αποτέλεσμα του ΣτΕ που σαφώς αποτελεί ήττα του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, δεν παύει παρόλα αυτά να είναι μικρής σημασίας για την πλοκή της υπόθεσης. Παρότι στο Δημαρχείο ψάχνουν να πιαστούν από έωλα επιχειρήματα ώστε να δείξουν το Δήμαρχο στο κάδρο των κερδισμένων , στην πραγματικότητα το ποιος θα κατέχει το μητροπολιτικό θρόνο ελάχιστη επιρροή έχει σε ένα οικονομικό θέμα τέτοιου μεγέθους. Οι εξελίξεις της τεράστιας αυτής οικονομικής υπόθεσης ενορχηστρώνονται σε πολύ υψηλότερα κλιμάκια . 

 

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος στην περίπτωση της προσφυγής του επιχείρησε να παίξει σε δύο ταμπλό . Προσέφυγε όχι ως δήμαρχος αλλά ως πολίτης. Ακόμα και έτσι όμως, δεν υπήρχε περιθώριο αμφιβολίας στην κοινή γνώμη πως η προσφυγή προέρχονταν από τον Πρώτο Πολίτη του Δήμου. Τυχόν ευνοϊκή έκβαση της υπόθεσης θα πιστώνονταν στον Δήμαρχο Κωνσταντέλλο χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως το τωρινό αποτέλεσμα θα μετρήσει μόνο σε βάρος του πολίτη Κωνσταντέλλου  . Τακτικά μιλώντας, η έστω και έμμεση εμπλοκή του Δήμου σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση είναι η πραγματική ήττα του Δημάρχου.

 

Γεγονός πάντως είναι πως το οποίο αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ δεν αναστέλλει τις προσπάθειες της εκκλησίας της Ελλάδος να βγάλει μια μεγάλη έκταση της Βουλιαγμένης στο σφυρί. Γεγονός είναι επίσης πως κρίνοντας από το αρχικό ενδιαφέρον των πιθανών αγοραστών οι πολεοδομικές εκκρεμότητες των ακινήτων δεν φαίνεται να τους πτοούν. Αναμενόμενο ήταν επίσης πως  στη φάση αυτή οι επίδοξοι επενδυτές κινήθηκαν μέσω τρίτων , ενδιάμεσων και αχυράνθρωπων . Γεγονός που τείνει να καταστήσει βεβαιότητα την υποψία πως οι εκτάσεις – φιλέτα της Βουλιαγμένης βρίσκονται στο στόχαστρο και των τοπικών συμφερόντων.

 

Η υπόθεση σίγουρα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της και ο δεύτερος κύκλος του σήριαλ αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον.  Η τοπική κοινωνία που για την ώρα δείχνει να τάσσεται σαφώς κατά της αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής μέσω των επενδύσεων, περιμένει από το Δήμο πολλά περισσότερα από τακτικισμούς , ευχολόγια και γενικόλογες καταγγελίες . 

Ο «ενορίτης» Κωνσταντέλλος που αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση και διαπραγματεύεται – άγνωστο τι- απουσία του Δημοτικού Συμβουλίου ,  είναι καιρός να ενδυθεί το κοστούμι του Δημάρχου με σαφή και γνωστό σε όλους προσανατολισμό. 

Με ξεκάθαρη θέση για το χαρακτήρα της περιοχής κόντρα στους σχεδιασμούς Εκκλησίας , οικονομικών συμφερόντων και κυβέρνησης που σαφώς υποδαυλίζει πολλαπλά τέτοιου είδους «επενδυτικά» σχέδια. 

 

Σε ένα καθεστώς όπως το σημερινό με τις εκτάσεις της Βουλιαγμένης ατακτοποίητες οι πιθανοί αγοραστές θα αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή. Τα πρόσθετα εμπόδια που βάζει ο Δήμος όταν δεν ξεκαθαρίζει με σαφήνεια τους στόχους και τα όρια του, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να οδηγήςουν τις τιμές ακόμα χαμηλότερα προς όφελος των αγοραστών. 

Ας το έχουμε και αυτό στην άκρη του μυαλού μας όσο περιμένουμε τα νέα επεισόδια.    

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια