ΟΧΙ στη Φίμωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου !


Ο τίτλος μπορεί να φαίνεται ειρωνικός. Προφανώς και είναι ...

Όμως μια και στο τελευταίο Δ.Σ.,  ο Γρ. Κωνσταντέλλος εξέλαβε μια ερώτηση του Κ. Πασακυριάκου περίπου ως απόπειρα φίμωσής του και στέρησης του δικαιώματός του να μιλάει , ας το συζητήσουμε λίγο παραπάνω. 

Τι είπε ο Πασακυριάκος λοιπόν; 

Ρωτάει τον Πρόεδρο κ. Ψαλίδα, επί της διαδικασίας , με βάση ποιά διαταξη του κανονισμού των Δ.Σ. μπορεί ο Δήμαρχος να κάνει ανακοινώσεις και μαλιστα τέτοιας χρονικής έκτασης. Γιατι σχεδόν πάντα αυτό συμβαίνει. Λέει ο Πρόεδρος το κάτι τις του, πως οφείλει ο Δήμαρχος να υπερασπιστεί τη νομιμότητα των πράξεων των μελών που ψηφίζουν όταν αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση και κατόπιν αρχίζει ο Δήμαρχος την απάντηση του, βγαλμένη από το λυσάρι του "Φτηνός Συνδικαλισμός". Πως δηλαδή με την ίδια διάταξη που οι επικεφαλής και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι τοποθετούνται και ρωτούν στη διαδικασία της προ ημερησίας , με την ίδια το κάνει και αυτός . Το δικαίωμα του λόγου , συνεχίζει , δεν θα το παραχωρήσω και δεν θα μου το στερήσει κανένας.  

Σωστά τα λέει,  θα πει κάποιος. Ολόσωστα, αλλά ας δούμε και τις λεπτομέρειες . 

Καταρχήν θεωρούμε  απείρως πιο χρήσιμο να ακούγονται στο ΔΣ πολιτικές τοποθετήσεις και να αναπτύσονται εκατέρωθεν απόψεις, αντί για το μήκος κοπής των κλαδιών των δέντρων ή τα πρόστιμα για παράνομη διαφήμιση. Θέματα που είναι ή θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητας προϊσταμένου υπηρεσίας του Δήμου.

Δεύτερον, η προ ημερήσιας συζήτηση είναι μια διαδικασία που όσο κι αν αξιοποιείται συχνά για λόγους εντυπωσιασμού, είναι η μόνη ευκαιρία να τεθούν ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή , να έρθουν στο φως και σε γνώση των δημοτών μικρά και μεγάλα προβλήματα , να ξεδιπλωθούν μέσα από το διάλογο ουσιαστικές διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές για την πόλη. Αυτονόητα σε ένα σύνολο πολλών θεμάτων και ερωτημάτων ο Δήμαρχος επωμίζεται το βάρος των απαντήσεων άρα θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για την τεκμηρίωση τους. Χαρακτηριστικά, στο τελευταίο ΔΣ ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα πως είχε 38 ερωτήσεις. Βέβαια απάντησε και στις 38 παρότι πολλές από αυτές αφορούσαν το ίδιο θέμα, συνεπώς μια απάντηση του κάλυπτε 3 ή και 4 ερωτήσεις.

Αλλά όχι, ο Γρ. Κωνσταντέλλος θα απαντήσει με ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία τέσσερεις φορές για το Ασκληπιείο και τρεις φορές για τα έργα οδοποιίας. Κατά περίπτωση και σε συνάρτηση με τον ερωτώντα θα διανθίσει την απάντηση με πολιτική κριτική για την παράταξη της αντιπολίτευσης για όσο χρόνο θέλει. Μήπως θα τον σταματήσει κανείς ; 

Ας επιστρέψουμε όμως στις «ανακοινώσεις» που αφορούσαν επί της ουσίας δύο μόλις θέματα .

Το πρώτο ήταν η παράδοση της ανακαινισμένης πλατείας Νυμφών. Είναι δύσκολο έως αδύνατο να θυμηθεί κάποιος πότε άλλοτε χρειάστηκε τόση ώρα για να ανακοινωθεί η παράδοση ενός άλλου έργου στο Δήμο. Μπορεί οποιοσδήποτε να ανατρέξει στις συνεδριάσεις αλλά δύσκολα θα βρει . 

Αυτό που γίνονταν στο ΔΣ είναι ότι ο Δήμαρχος μεταφέροντας τις συνήθειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σπαμάριζε. Όπως εξάλλου έκαναν και κάνουν μέρες τώρα, όλα τα φιλικά σε αυτόν ΜΜΕ και  όλοι οι διαδικτυακοί υποστηρικτές του. Γιατί ; Επειδή χρειάστηκε τέσσερα χρόνια και τέσσερεις αναθεωρήσεις για να γίνει το έργο. Γιατί χρειάστηκε να βρεθεί ο Δήμαρχος αντιμέτωπος με μια σημαντική μερίδα κατοίκων . Γιατί υποχώρησε έστω και λίγο στην πίεση . Γιατί γλύτωσε πιθανά τα χειρότερα καθώς απέναντι του κυριάρχησε η λογική του « λίγο φύτεμα και κλάδεμα και αλλάξτε 5 σπασμένες πλάκες». 

Βρέθηκε τελικά αντίπαλος με μια τόσο κοντόφθαλμη αντίληψη που σήμερα του επιτρέπει να μετατρέπει το ΔΣ σε διαφημιστικό σποτ « Welcome #vouliagmeni».

Το δεύτερο θέμα που αφορούσε την αρθρογραφία Δημοτικής Συμβούλου της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής να μην μειώσει το ποσό που καταβάλουν οι εκμισθωτες στις παραλίες, είναι πολιτικό. Παρολα αυτά είναι θέμα δεκαλέπτου. Μαζί με την απάντηση της κ. Δογκα αφου ήθελε να απαντήσει κιόλας. Αλλά κάτι τέτοια, όταν προκύπτουν, τα περιμένει ο Δήμαρχος  όχι τόσο για να τοποθετηθεί για την ουσια του θεματος αλλά για να στήσει ένα σόου εντυπωσιασμού. Αν το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει αντιπολίτευση, Δαβάκη, εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ τόσο το καλύτερο. Αν πραγατικά νοιάζονταν τόσο για το κύρος των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που η κ.Δόγκα περίπου τους έβγαλε παράνομους, θα μπορούσε να ζητήσει από την πλειοψηφία των μελών - του συνδυασμού του είναι εξάλλου - να εκδώσουν μια ανακοίνωση που να καταδικάζει το άρθρο και την αρθρογράφο - μελος επίσης της οικονομικής επιτροπής.  Το να μετατρέπει ο Δήμαρχος  το Δ.Σ. σε επίδειξη ατάκας είτε για τις δημοσιογραφικές ενασχολήσεις της κ. Δόγκα ή για τις όποιες γνώσεις της για τα θέματα, μπορεί να κάνει καλό τρόλάρισμα σε ζωντανή μετάδοση, το Δ.Σ. όμως δεν είναι Facebook ή Twitter. Αν θέλαμε κάτι τέτοιο υπάρχουν απειρες διαδικτυακές ομάδες που μπορούμε να απολαμβάνουμε τέτοιο θέαμα και να σχολιάζουμε κιόλας, χωρίς μάλιστα να κλείνουν τα μικρόφωνα. 

Το θέμα δεν είναι να υπερασπιστούμε κάποιο πολιτικό savoir vivre ούτε κάποια πολιτική ορθότητα. Ο πολιτικός αντίλογος, κάποιες φορές οφείλει και πρέπει να είναι οξύς.

Το θέμα δεν είναι επίσης αν επιχειρείται η φίμωση του Δημάρχου γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Στο που συμβαίνει όμως είναι η μετατροπή του ΔΣ σε ένα one man show με αισθητική τηλεπαραθύρων ή ομάδας τρολ στο Facebook.

Ο Δήμαρχος κάνει κατάχρηση του χρόνου συστηματικά και δεν είναι φταίει αυτός. Του αρέσει και το κάνει. 

Είναι όμως ευθύνη του Προεδρείου , κυρίως του Προέδρου να τηρεί τη διαδικασία και να διαιτητεύσει δίκαια τη συζήτηση. Μιλάμε βέβαια για τον ίδιο Πρόεδρο που όπως και  ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ο δεύτερος μπορεί να έχει το δικαίωμα να κάνει ανακοινώσεις της μίας ώρας, αλλά στο τρίτο λεπτό της τοποθέτησης κάποιου επικεφαλής της αντιπολίτευσης ξεροβήχει και στο τέταρτο τον ευχαριστεί και τον διακόπτει. 

Κάπως έτσι  εννοείται το «ίδιο δικαίωμα» στις συνεδριάσεις του ΔΣ στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμενης. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια