Με τα Λεφτά των Άλλων ...



Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατεδάφισαν το παλιό  λεμβοστάσιο στο χώρο της Β’ πλαζ Βούλας. Το  κτίριο επιφάνειας 350 m2 κρίθηκε επικίνδυνο από επιτροπή μηχανικών και ο Δήμος με δικά του μέσα προχώρησε στην κατεδάφιση απομακρύνοντας από την παραλία περίπου 290 κυβικά μέτρα τσιμέντο.

 

Αφού χαιρετήσουμε την παρέμβαση των δύο φορέων υπέρ της «αποτσιμεντοποίησης» της παραλίας ας θέσουμε και κάποια ακόμα θέματα στη συζήτηση, εξίσου σημαντικά με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους. 

 

Ο χώρος της Β´ Πλαζ Βούλας έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στον όμιλο ΤΕΜΕΣ από τον Απρίλιο του 2019 μετά από δημοπρασία. Οι εργασίες της ανάπτυξης του επενδυτικού σχεδίου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη κάτι που αναμένεται να γίνει το 2022.

 

Με βάση αυτά υπάρχουν κάποια ερωτήματα στα οποία η Δημοτική Αρχή οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα, και είναι πολύ συγκεκριμένα. 

 

  • Ποιο ήταν το κόστος της κατεδάφισης του λεμβοστασίου και ποιος ανέλαβε την πληρωμή του ;
  • Έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες από το Δήμο ή άλλους δημόσιους φορείς για τη μελέτη και υλοποίηση έργων όπως κατεδαφίσεις άλλων κτιρίων ,  την καθαίρεση της προβλήτας της πλαζ ή την ολοκλήρωση του προβληματικού αγωγού ομβρίων που εκβάλει στην Πλαζ . 
  • Ο Δήμος ή οι επενδυτές θα εκτελέσουν και χρηματοδοτήσουν την μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής όπως ο φωτισμός και η ύδρευση;
  • Τα χρήματα που δαπανήθηκαν ή αυτά που τυχόν δαπανηθούν για αλλά έργα θα χρεωθούν στους επενδυτές όταν παραλάβουν την έκταση της Β´ Πλαζ από το Δήμο; 

Η δίκη μας απάντηση σε αυτά είναι πως ο Δήμος επιδοτεί πρακτικά την επένδυση με δικούς του πόρους μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εργασίες που θα πραγματοποιούσε ο επενδυτής για την ανάπλαση του χώρου της Πλαζ. Καθώς  τα ρεπορτάζ του Τύπου συμφωνούν πως ο Δήμος εκτέλεσε το έργο με δικά του μέσα προφανώς οι επενδυτές δεν συνεισέφεραν σε κάτι για την εκτέλεση του έργου . Αν το έκαναν θα το μαθαίναμε, για να διαφημιστεί πόσο γενναιόδωροι είναι και πόσο ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος . Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Δήμος σχεδιάζει να παραδώσει στους επενδυτές ένα «καθαρό χωράφι» από πρόσθετα βάρη και εργασίες ώστε απρόσκοπτα να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση του χώρου . 

 

Στη Β´ Πλαζ φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε μικρότερη κλίμακα αυτό που συμβαίνει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού . Όπου παρά τις τυμπανοκρουσίες για την έλευση των επενδυτών και τα εκατομμύρια της επένδυσης,  οι εργασίες έως τώρα πραγματοποιούνται  με δημόσιο χρήμα και η χρηματοδότηση του έργου επιχειρείται με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου .

 

Στα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις που τίθενται αναμένουμε μια απάντηση. Αν υπάρξει ... 

 

Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε  την ειρωνία της ιστορίας . Όταν η αείμνηστη Μάργκαρετ. Θάτσερ κατακεραύνωνε το σοσιαλισμό λέγοντας πως τελειώνει όταν τελειώσουν τα χρήματα των άλλων . Για την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι πως οι επενδύσεις στον καπιταλισμό με τα λεφτά των άλλων γίνονται . 

Τα δικά μας συνήθως …

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια