Ούτε καν Καφενείο


Ας υποθέσουμε ότι ένας πολίτης αγνοεί  τη διαφορά μεταξύ προϋπολογισμού και κόστους έργου . Συνέβη με την ανακατασκευή της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη όπου ο αναγραφόμενους προϋπολογισμός του 1.1 εκ. €  δεν αποτελεί το τελικό κόστος του έργου . 


Άγνοια μεν αλλά δεν είναι σπάνια στα κοινωνικά δίκτυα όπως δεν ήταν και στα καφενεία. . 

 

Ας υποθέσουμε επίσης πως μια τέτοια λανθασμένη είδηση αξιοποιείται αντιπολιτευτικά από κάποιους ενώ γνωρίζουν την αλήθεια . Συνέβη επίσης στην περίπτωση μας . Ιδιοτέλεια λέγεται και ούτε αυτό είναι σπάνιο. Στα κοινωνικά δίκτυα θα βρεθούν σχολιαστές να αναδείξουν την αλήθεια όπως στα καφενεία θα βρίσκονταν θαμώνες να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

 

Κανείς όμως δεν έθεσε ζήτημα να έχουν τα κοινωνικά δίκτυα την εγκυρότητα μιας εφημερίδας όπως κανείς δεν ζητούσε από τον καφετζή να κάνει τον αρχισυντάκτη . 

 

Υπάρχει όμως ζητούμενο και αυτό είναι να αναδεικνύουμε , καθένας με τις γνώσεις και το βαθμό ενημέρωσής του , κάθε αναληθή ή παραπλανητική είδηση που διαβάζουμε . 

Όχι κάποιες μόνο αλλά όλες , ανεξάρτητα αν μας βολεύουν . 

 

Σε αυτήν την κατηγορία των παραπλανητικών ειδήσεων  ανήκει  και η ενημέρωση ευφορίας για την εξέλιξη του έργου στο ρέμα του Κόρμπι που επιδίδονταν επί  μήνες η Δημοτική Αρχή. Τα «εξελίσσεται ομαλά χωρίς προβλήματα » , τα «το έργο είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα» ή και τα « ελάχιστη η καθυστέρηση , μόλις 45 ημερών» ήταν στο καθημερινό ρεπερτόριο του Δημάρχου ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου κάθε φορά που η αντιπολίτευση ή κάποιος δημότης επεσήμανε στασιμότητα , καθυστερήσεις ή οφθαλμοφανή προβλήματα στην εξέλιξη του ζωτικής σημασίας έργου. Χρειάστηκε να φτάσουμε στην λήξη της συμβατικής προθεσμίας και στην παράταση της εκτέλεσης για να μάθουν οι δημότες πως το έργο δεν πάει και τόσο καλά . Αυτό κιόλας έγινε με διαρροές στον τύπο και όχι με επίσημη ενημέρωση των δημοτών . 

 

Στην ίδια κατηγορία ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων ανήκει και το έργο της μαρίνας του Αστέρα Βουλιαγμένης. Παρότι η ίδια η μελέτη έγραφε σε άπταιστα ελληνικά πως ο μώλος επεκτείνεται κατά 170 περίπου μέτρα , παρότι τα σχέδια που δεν ήταν καλλιτεχνικές απεικονίσεις αλλά υπό κλίμακα έδειχναν ακόμα και σε κάποιον ανίδεο πόσο μεγαλύτερη θα γίνονταν η μαρίνα , αυτά δεν ειπώθηκαν ποτέ . Αντίθετα, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι υποστηρικτές του έργου αναφέρονταν σε εκσυχρονισμό και ποτέ σε επέκταση ή μιλούσαν για αύξηση του μώλου κατά « μόλις 27 μέτρα» . 

 

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι πως μια αντιπολίτευση που παραπλανά είναι κακή αντιπολίτευση και δεν θα έχει τύχη . Μια διοίκηση που παραπλανά όμως οφείλουμε να την κρίνουμε εξίσου ή και περισσότερο αυστηρά και να μην κλείνουμε τα μάτια στις ανακρίβειες που σερβίρει στην κοινή γνώμη. 

 

Τα fake news , η συσκότιση της πραγματικότητας και οι μισές αλήθειες ή τα άβολα μισόλογα είναι κομμάτι της επικοινωνίας και της διαχείρισης της. Τα  δυο μέτρα και σταθμά είναι κομμάτι των συζητήσεων μας , ειδικά στη πολιτική . 

Το κακό είναι πως στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέχουν περισσότερο από όσο άντεχαν στο καφενείο . 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια