Κ. Πασακυριάκος : «Οι εποχές που κάποιοι έπαιζαν μπάλα μόνοι τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί

Με τον Κώστα Πασακυριάκο κανονικά  θα βρισκόμασταν κάπου στα 3Β για μια πολύωρη συζήτηση όπως εξάλλου έχουμε προγραμματίσει - και μεταθέσει για την επόμενη φορά. Όμως οι συνθήκες δεν είναι κανονικές … έτσι μετά από κάμποσα μέιλ , βιντεοκλήσεις και μηνύματα καταλήξαμε σε μια συνέντευξη που τα έχει όλα . Δημοτικά , παραλιακό μέτωπο , πολιτική ακόμα και ποδόσφαιρο . Ο Κώστας Πασακυριάκος με την ίδια ηρεμία και αποφασιστικότητα που τοποθετείται στα Δημοτικά Συμβούλια , δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο.

Εξάλλου όπως λέει και ο ίδιος « Λέμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποιοι είμαστε …»  



ΚΡ: Ξεκινώντας, πρέπει να σημειώσω πως δεν βρήκα καμία συνεντευξη σου σε τοπικό μέσο. Είσαι 10 χρόνια επικεφαλής συνδυασμού , όσα και ο Δήμαρχος. Δεν έχει ενδιαφέρον για τα τοπικά ΜΜΕ μια συνέντευξη με σένα; 

Ξέρεις ότι λόγω ιδιότητας κι επειδή γνωρίζω καλά τη δουλειά του δημοσιογράφου, σπανίως σχολιάζω τις επιλογές των συναδέλφων στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης – να το πω έτσι – είτε με συμφέρει πολιτικά είτε όχι. 

Επειδή με ρωτάς λοιπόν, είναι γεγονός ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κάποιο τοπικό Μέσο Ενημέρωσης για συνέντευξη με μένα. Πριν τις τελευταίες εκλογές μάλιστα, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι εμφανίστηκαν σε κάποιο μέσο με συνέντευξη, με εξαίρεση εμένα επειδή δεν μού ζητήθηκε. Δεν είμαι από εκείνους που θα απευθυνθώ σε κάποιο ΜΜΕ για να ζητήσω να παραχωρήσω συνέντευξη. Οπως επίσης δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα ως συνδυασμός να δαπανήσουμε χρήματα για τέτοιου είδους προβολή. 

Η επιλογή της προβολής προσώπων είναι δικαίωμα και επιλογή των τοπικών ΜΜΕ. Τo κάθε μέσο ενημέρωσης έχει τα δικά του κριτήρια επιλογής, στα οποία, προφανώς, δεν εμπίπτει μία συνέντευξη με μένα. 

Ανεξάρτητα πάντως από το θέμα «συνέντευξη», η πλειοψηφία των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης προβάλλει τα δελτία Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΚΡ. Από τις εκλογές του 2019 και μετά και εσύ αλλα και ο συνδυασμός παρουσιάζει εντονη δραστηριότητα, , πάντα στο πλευρό των δημοτών. Δεν έχεις αφήσει τίποτε ασχολίαστο , κανένα θεμα από όσα προέκυψαν να πέσει κάτω. 

Θα επιχειρήσω να απαντήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα για τη δράση μας.

- Αποτρέψαμε τον πλειστηριασμό σπιτιού μιας οικογένειας του δήμου μας, πράξη για την οποία εντός ολίγων ημερών αναμένεται να κληθούμε ως ύποπτοι από την Ασφάλεια για την τέλεση αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα. Θα τα ξανακάνουμε αν χρειαστεί ακόμη κι αν μάς κλείσουν μέσα. 

- Αποτρέψαμε κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνδημοτών μας από τη ΔΕΗ και - παλιότερα - από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου.

- Καταψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς και τα Τεχνικά Προγράμματα του δήμου διαχρονικά, επειδή είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο μιας πολιτικής και μιας στρατηγικής περικοπών, «οικονομικής αυτοτέλειας» που σημαίνει περισσότερους φόρους και τέλη στους δημότες. Και που αποτυπώνουν μια στρατηγική με την οποία διαφωνούμε. Παρουσιάσαμε ένα εναλλακτικό σχέδιο με προτάσεις για αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή και μείωση των τελών στους μικρούς επαγγελματίες.

- Αποκαλύψαμε τις παλινωδίες με το έργο της διευθέτησης του ρέματος στο Κόρμπι, τις μεγάλες καθυστερήσεις, τους επικίνδυνους χειρισμούς από τον κατασκευαστή και την περιφέρεια. Προκαλέσαμε παρέμβαση στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

- Αναδείξαμε και αποκαλύψαμε τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στο δήμο μας. Πήγαμε για ώρες ολόκληρες στα σημεία αυτά. Παρουσιάσαμε την πρότασή μας στη διοίκηση. Και η διοίκηση ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 σχεδόν όλα όσα αναδείξαμε.

- Οταν αυξήθηκε με σκανδαλώδη τρόπο το εισιτήριο στην Ακτή Βουλιαγμένης, πήγαμε επί τόπου και διαμαρτυρηθήκαμε. 

- Αναδείξαμε το ζήτημα των 70.000 ευρώ που λείπουν από τις σχολικές επιτροπές με δικαστική απόφαση. Η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί πριν τις εκλογές του 2019 και πολλοί που τώρα λένε ότι «δεν υπάρχει αντιπολίτευση», εννοώντας και τη Λαϊκή Συσπείρωση, τη γνώριζαν πολύ καλά, αλλά τότε έβγαζαν ομιλίες και έπλεκαν το εγκώμιο του αρχηγού τους, λίγες μόνο μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση. Ζητάμε ακόμα και σήμερα από τη διοίκηση του δήμου να βρει τρόπο να επιστρέψουν τα χρήματα στη θέση τους.

Γενικά, προσπαθούμε να παρακολουθούμε όλα τα μέτωπα και να παρεμβαίνουμε. Προφανώς δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα, έχουμε αδυναμίες. 

Ομως, πρέπει να σού πω ότι έχουμε προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής τον τρόπο δουλειάς μας, έχουμε βελτιώσει την παρέμβασή μας και αυτό έχει αποτελέσματα. Φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου...

 

ΚΡ. …και σταθερά απέναντι στις κεντρικές πολιτικές επιλογές σε ότι αφορά την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και όλων των projects που αμεσα ή εμμεσα σχετίζονται με την «Αθηναική Ριβιέρα»

Είναι γεγονός ότι αυτό που μάς διαφοροποιεί είναι ότι έχουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση για το ζήτημα της παραλιακής ζώνης σε σχέση με αυτήν της Διοίκησης του Δήμου. 

Υπό αυτό το πρίσμα:

- Καταψηφίσαμε τις δημοπρασίες για την παραχώρηση των παραλιών σε επιχειρηματικούς ομίλους. Αποκαλύψαμε τις επαχθείς συμφωνίες και τα μνημόνια με την ΕΤΑΔ. Προτείναμε έναν άλλο τρόπο δημοτικής αξιοποίησης και όχι παραχωρήσεις σε ομίλους.

- Καταψηφίσαμε την παραχώρηση τμημάτων «ελεύθερων» παραλιών σε επιχειρηματίες. Αποκαλύψαμε το νομικό πλαίσιο των κυβερνήσεων διαχρονικά, που επιβάλλουν τέτοιες παραχωρήσεις από τους δήμους, αλλιώς θα τις κάνουν μόνοι τους (βλέπε όρμος Ζώσκας).

- Προσφύγαμε στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και αποδείξαμε ότι το έργο της μαρίνας της Βουλιαγμένης θα έχει σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με τη γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου, οι δημότες που αντιδρούσαν, μπόρεσαν και στοιχειοθέτησαν ακόμα καλύτερα την κριτική τους στη διοίκηση του δήμου, την Περιφέρεια, την κυβέρνηση. Ας μας πει κάποιος αν δεν είχε γίνει αυτό από τη Λαϊκή Συσπείρωση, μήπως ξέρει σε ποια φάση θα βρισκόταν το έργο σήμερα; 

- Σταθήκαμε απέναντι στο επιχειρούμενο «πλιάτσικο» γης από τη ΜΕΕΚΒ, το Μπενάκη και συνεχίζουμε, αν και ξέρουμε, ότι στο τέλος θα μείνουμε μόνοι μας...

 

ΚΡ. Αλλά και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Covid 19 οι παρεμβάσεις σου ήταν πάντοτε ουσιαστικές και έφεραν αποτελέσματα ..

Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ενίσχυση και την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από αυτή την κατάσταση. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αλλά μεταφράζεται σε πραγματική δράση.

- Προτείναμε στη διοίκηση του δήμου δέσμη μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης από την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Η πλειοψηφία των προτάσεων έγινε δεκτή από τη διοίκηση του δήμου. Και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι αυτό

- Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής μας.

- Ζητάμε ούτε ένα παιδί να μείνει χωρίς τηλεκπαίδευση. Κάναμε παρέμβαση και λύθηκαν αρκετά προβλήματα. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ.

- Ζητήσαμε και ζητάμε δωρεάν τεστ για όλα τα παιδιά και τους καθηγητές.

- Ζητήσαμε και πετύχαμε σε συνεργασία με τη διοίκηση την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου για καθαρίστριες των σχολείων μας.

- Σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους του δήμου σε κρίσιμες στιγμές. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ ούτε σε αυτό.

- Κάναμε παρέμβαση για να σταλούν δάσκαλοι σε σχολεία του δήμου μας, επειδή παιδιά δεν έκαναν μάθημα και κάθονταν στην αυλή. Και το πετύχαμε.

- Βρεθήκαμε δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο Ασκληπιείο σε δύσκολες εποχές. Σε εποχές που κάποιοι τούς έβριζαν διαδικτυακά όταν εκείνοι έκλειναν 15 και 16 ώρες δουλειάς για να σώσουν ανθρώπους. Ήταν και είναι χρέος μας...


 

ΚΡ. Υπάρχει αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο; Είναι μιλημένοι όλοι; Λένε όλοι ΝΑΙ σε όλα στο Δήμαρχο; Καταγράφω φράσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Κατ αρχάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι δημότες μας έχουν δικαίωμα να εκφράζονται, να κριτικάρουν να στηλιτεύουν πράγματα που θεωρούν ότι δεν γίνονται σωστά. Και αυτό αφορά και τη Διοίκηση και την αντιπολίτευση. Είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό να εκφράζεις συστηματικά, άποψη και θέση, που δεν είναι ακριβής ή να κριτικάρεις με μισές αλήθειες. 

Εγώ, είναι προφανές ότι μπορώ να μιλήσω μόνο για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι δημότες, το τελευταίο διάστημα με συνεχή σχόλια, διατυπώνουν την εξής θέση: στο δημοτικό μας συμβούλιο «δεν υπάρχει αντιπολίτευση», «πως όλοι οι σύμβουλοι λέμε σε όλα ναι στο δήμαρχο», πως «είμαστε μιλημένοι». Και άλλα παρόμοια που πολύ συχνά δεν αντέχουν ουσιαστικής πολιτικής κριτικής, διότι δεν πατούν σε καμία πραγματικότητα. 

Παρόλα αυτά, πάντοτε όταν κάποιοι δημότες, ασκούν κριτική, ο κάθε εκλεγμένος οφείλει να ακούει, να παρατηρεί, να παίρνει υπόψη του τα πάντα. Ακόμα και όταν η κριτική δεν είναι πολιτική κριτική αλλά ένα «ανθολόγιο» διαδικτυακών συκοφαντιών, και υπαινιγμών.

Νομίζω ότι η Λαϊκή Συσπείρωση, έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια εάν είναι αντιπολίτευση. Το κυριότερο; Εχει δείξει, τι αντιπολίτευση είναι.

Θα σάς πω ένα παράδειγμα: Το να κάνεις κριτική σε μια Διοίκηση Δήμου για τις επιλογές του σε ό,τι αφορά το παραλιακό μέτωπο, είναι η μία πλευρά. Και το κάνουμε όταν διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι η πολιτική των παραχωρήσεων σε επιχειρηματίες έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους δημότες και όχι μόνο. Διαχρονικά αυτό έχει αποδειχθεί. Ετσι πιστεύουμε.

Ομως, εάν αυτή η κριτική δεν εστιάζει στο νομοθετικό πλαίσιο της εκάστοτε κυβέρνησης, τότε παραμένει άσφαιρη και σε επίπεδο δημιουργίας εντυπώσεων. 

Είναι δυνατόν για παράδειγμα, για την περίπτωση της μαρίνας Βουλιαγμένης, να κάνεις αποκλειστικά και μόνο κριτική στη δημοτική αρχή που γνωμοδοτεί και όχι σε δύο τρεις κυβερνήσεις και καμιά δεκαριά υπουργεία ή στην περιφέρεια που έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο διαχρονικά στο να γίνει το έργο με όρους άκρως επιζήμιους για το περιβάλλον; Πριν μερικές μέρες πέρασε στη Βουλή τροπολογία της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης ακόμα και σε περιοχές NATURA. Τι να κάνουμε; Να μην το πούμε; Να μην εναντιωθούμε και να μην αναδείξουμε το μέτωπο ενάντια σε αυτή την τροπολογία;

Εκτός κι αν κάποιοι βολεύονται να λένε άλλα δημόσια και άλλα στις συνεδριάσεις των κομματικών τους οργάνων... Εμείς λοιπόν κάναμε κριτική και στη δημοτική αρχή που υπερασπίζεται και στηρίζει το έργο αλλά και σε όλους όσοι νομοθέτησαν για να γίνει... 

Με απλά ελληνικά: αν ήμουν δήμαρχος θα προσπαθούσα να βάλω εμπόδια στο να γίνει το συγκεκριμένο έργο, όπως έχει σχεδιαστεί. Ομως, ταυτόχρονα, ως δήμαρχος θα ήμουν και σκληρή «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια, στα υπουργεία. Θα στεκόμουν δίπλα στους κατοίκους που αντιδρούν, όταν αυτό θεωρούσα ότι είναι δίκαιο και εκφράζει και τις δικές μας θέσεις. 

Είναι κρίσιμο ζήτημα για εμάς το τι στρατηγική, τι σχέδιο έχουμε συνολικά για τη διοίκηση του δήμου. Και πράγματι σε αυτό το πεδίο, πρέπει να δούμε τι έχει να προτείνει ο καθένας... Όλες οι προτάσεις των δημοτών είναι καλοδεχούμενες. Όλοι οι ενεργοί δημότες είναι καλοδεχούμενοι.


ΚΡ. Κατι που ανέφερες πιο πριν . Σχετικά με τους εργαζόμενους στο Ασκληπιείο που έδιναν μια άνιση συχνά μάχη και κάποιοι τούς έβριζαν διαδικτυακά όταν διεκδικούσαν αυτονόητα πράγματα.

Κοίταξε. Οι εργαζόμενοι στο Ασκληπιείο και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, δίνουν έναν πολύμηνο άνισο αγώνα. Και δεν είναι άνισος ο αγώνας εξαιτίας του κορονοϊού μόνο. Είναι άνισος γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τις υποδομές το δημόσιο σύστημα υγείας αυτούς τους ανθρώπους να παλεύουν καθημερινά. Πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς να παίρνουν ρεπό. Τι να συζητάμε τώρα: το εάν αυτοί οι άνθρωποι που έβαλαν ένα πανό στο Ασκληπιείο, ρυπαίνουν την πόλη; Αυτό είναι το θέμα; 

Ας αναλογιστούμε ότι την ίδια στιγμή που κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές του Ασκληπιείου πάλευαν για προσλήψεις, γάντια και μάσκες, κάποιοι συζητούσαν για τα δισεκατομμύρια που θα επενδύσουν στο κάμπινγκ, την παραλία της βούλας και τη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Πως σού φαίνεται αυτό; 

Την ώρα που οι γιατροί στο Ασκληπιείο κρατούσαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς συναδέλφους τους στην Ιταλία, κάποιοι τηρούν σιγή ιχθύος επειδή δεν θέλουν να δώσουν τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις τους στη μάχη για τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ΜΕΘ.

 

ΚΡ. Θυμάμαι παλιότερες δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν την μικρή αναγνωρισιμότητα σου, κάτι που έχει αλλάξει με τα χρόνια που είσαι στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είσαι εξάλλου και παλιός κατοικος στα 3Β . Πόσο δύσκολο ήταν ; 

Για να γελάσουμε λίγο, η αλήθεια είναι ότι το 2010 και το 2014 νιώθαμε σαν υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι έχουμε βρεθεί σε έναν ωκεανό με φουρτούνα χωρίς σωσίβιο. Δεν γνωριζόμασταν ούτε μεταξύ μας. Πως να μας γνωρίζει ο κόσμος... 

Ηταν πολύ δύσκολο έτσι κι αλλιώς και για έναν επιπλέον λόγο. Ξέρεις, εμείς, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. 

Λέμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε γιατί παλεύουμε, ποιο είναι το σχέδιό μας. Και τον καλούμε να έρθει μαζί μας. Τού λέμε πως αν δεν παλέψουμε μαζί δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική, άσχετα από το εάν συμφωνούμε σε όλα. Δεν είναι προϋπόθεση για να παλέψουμε μαζί να συμφωνούμε στο 100% σε πολιτικό επίπεδο. Αλίμονο... 

Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Η δράση μας έχει αποδείξει ότι είμαστε δίπλα στα προβλήματα του τόπου και των δημοτών μας. Μάς στηρίζουν άνθρωποι από πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς χώρος ακόμα και από διαφορετικούς δημοτικούς συνδυασμούς. Και αυτό είναι το ζητούμενο. 

Το θέμα δεν είναι μόνο η ψήφος στις εκλογές.

Αλλά η καθημερινή δράση για τα προβλήματα των δημοτών και του τόπου μας.

ΚΡ. Εχουμε έναν δημαρχο τον Γρ. Κωνσταντέλλο που επανεκλεχθηκε με ένα 72%. Τελικά πάνε όλα πρίμα στα 3Β ; Τι ευθύνες και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον; 

Το 72%, τουλάχιστον για μένα και το συνδυασμό μου, δεν σημαίνει ότι πάνε όλα πρίμα στο δήμο μας. Εχουμε μια διοίκηση που το σχέδιό της προτιμήθηκε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Να το αντιστρέψω αυτό που με ρωτάς. Εμείς, με 4,3% τι πρέπει να κάνουμε; Να κατεβάσουμε ρολά; 

Η δράση μας συνεχίζεται και αναπτύσσεται ακόμα πιο οργανωμένα και συστηματικά ακριβώς γιατί υπάρχει αυτό το ποσοστό της παράταξης της Διοίκησης και αυτός ο συσχετισμός μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που καθιστά δύσκολο το να ανατρέψεις κάποια απόφαση που θεωρείς ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ξέρεις ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν περάσει νομοθετήματα που αφαιρούν αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο και τις περνούν στην Οικονομική Επιτροπή. Για παράδειγμα τις προγραμματικές συμβάσεις...Εμείς, δεν έχουμε εκπρόσωπο στην Οικονομική Επιτροπή... 

Θεωρώ ότι αυτό το εκλογικό ποσοστό για εμάς, σήμανε πως πρέπει να δράσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, να διορθώσουμε λάθη και να οργανωθούμε καλύτερα. Σε καμία περίπτωση παραίτηση και αποστρατεία. Το αντίθετο. Ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Ετσι κι αλλιώς η Λαϊκή Συσπείρωση θαβρίσκεται καθημερινά δίπλα στους δημότες και τα προβλήματά τους.

ΚΡ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιά παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση. Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας στο Δήμο φιλτράρεται μέσα από αυτά. Παρακολουθείς κι εσύ τι συμβαίνει εκεί . Ένα σχόλιο. 

 Είναι ένα γήπεδο με δικούς του κανόνες που είναι σκληροί και μερικές φορές με πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Οταν ασχολείσαι με την πολιτική και είσαι δημόσιο πρόσωπο πρέπει να έχεις προπονηθεί για να αντέχεις. Είναι αλήθεια ότι δεν έχω το χρόνο να παρακολουθήσω αναλυτικά τις τοπικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομως, υπάρχουν άνθρωποι στο συνδυασμό που παρακολουθούν και με ενημερώνουν αναλυτικά. 

Μερικές φορές, είναι αλήθεια, ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω κάποια πράγματα που διαβάζω αλλά τι να κάνουμε; Ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του... Πάντως, υπάρχει και η άλλη όψη. Έχει τύχει να δω απόψεις ανθρώπων, οι οποίοι τοποθετούνται ώριμα, σωστά, με πρόταση και ιδέες. 


 

ΚΡ. Οπωσδήποτε θα μιλήσουμε και για μπάλα . Φίλος της ΑΕΚ ξέρω , έχεις παίξει ποδόσφαιρο. Ένα σχόλιο για τα σωματεία των 3Β. Τι μπορούν να κάνουν οι ομάδες της πόλης φέτος; 

Το ποδόσφαιρο είναι μία μεγάλη αγάπη. Από τότε, στα 9 μου, που σαν παιδί, αντίκρισα τις κίτρινες φανέλες της ΑΕΚ στο πράσινο χορτάρι της Νέας Φιλαδέλφειας. Λόγω καταγωγής ήταν όλη η οικογένεια ΑΕΚ, αλλά μετά από αυτή την εικόνα, που σού περιγράφω, η ΑΕΚ ήταν προσωπική επιλογή. Καταλαβαίνεις...

Στην περιοχή, είναι ευτύχημα ότι υπάρχουν πολλά ποδοσφαιρικά σωματεία. 

Εχω μια αρχή. Το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει μέσα από τον αθλητισμό. Είναι βασικός φορέας κοινωνικοποίησης. Είχε πει ο Αλμπέρ Καμύ: «Οσα γνωρίζω περί ηθικής και πειθαρχίας τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο». 

Θα μού πει κάποιος, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και το ποδόσφαιρο είναι μάρκετινγκ, τζόγος, συμφέροντα. Και έτσι ακριβώς είναι. Ομως, υπάρχει και η αθέατη όψη που προκύπτει ακριβώς από αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες αθλητές και προπονητές, σε όλα τα αθλήματα, νέα παιδιά που πληρώνονται με 500 ευρώ το μήνα για να παίζουν, είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, δεν παίζουν στα πρωταθλήματα λόγω κορονοϊού και ψάχνουν δουλειά ντελίβερι ή σε σούπερ μάρκετ. Με τους αθλητές των ομάδων της περιοχής μας, έχει ψάξει κάποιος να βρει τι κάνουν και πως ζουν από το Μάρτη μέχρι σήμερα; Σκόπιμα δεν στέκομαι στο τι μπορούν να κάνουν φέτος οι ομάδες της πόλης μας γιατί φέτος ζούμε μία άλλη πραγματικότητα. 

Η πλειοψηφία των συλλόγων μας έχουν, εκατοντάδες παιδιά στις ακαδημίες τους. Αυτά τα παιδιά σε ποσοστό 95% δεν θα ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι το τι θα έχουν πάρει από το ποδόσφαιρο για την υπόλοιπη ζωή τους. Και πιστεύω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους συλλόγους της περιοχής μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, προτιμώ να δω έναν αγώνα των ομάδων Κ 10 ετών και Κ11 ετών, των ακαδημιών του Αστέρα, του Αρη, της Βουλιαγμένης κλπ. 

Οι σύλλογοι της πόλης μας έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους συλλόγους άλλων περιοχών. Οι εγκαταστάσεις που διαθέτουν παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας για προπονήσεις. 

Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι για τα νέα δημοτικά γήπεδα, τους χλοοτάπητες που δεν βρίσκεις ούτε σε ομάδες της Super league, καθώς και για τις ετήσιες χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι σύλλογοι της πόλης έχει ψηφίσει όλο το δημοτικό συμβούλιο, ανεξαρτήτως συνδυασμών και παρατάξεων... Επίσης να πως ότι καλό θα ήταν και οι σύλλογοι - που εμείς σαν δήμος στηρίζουμε και σε επίπεδο εγκαταστάσεων αλλά και οικονομικά - να αναλογιστούν ότι θα πρέπει να μειώσουν το κόστος της μηνιαίας συνδρομής που πληρώνουν οι οικογένειες των παιδιών, κάτι που έχω πει εξάλλου και στο δημοτικό συμβούλιο. Εάν μία οικογένεια έχει δύο ή τρία παιδιά, είναι δύσκολο να πληρώνει 100, 150 ή και παραπάνω για να προπονηθούν και να παίξουν ποδόσφαιρο ή να κάνουν κάποιο άλλο άθλημα. Βέβαια, είναι γεγονός ότι οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα αφού οι Ομοσπονδίες έχουν κόψει τις χρηματοδοτήσεις δραματικά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου.

ΚΡ. Πως προχωρά από εδώ και πέρα η Λαϊκή Συσπείρωση και εσυ βεβαια ως επικέφαλής μέχρι την επόμενη εκλογική μάχη το 2023;

Η Λαϊκή Συσπείρωση προχωρά πιο δυνατή, με περισσότερο κόσμο , με ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μας. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε σοβαρά ζητήματα και κυρίως να προτείνουμε λύσεις. Να βρισκόμαστε δίπλα στις ανάγκες των δημοτών, των εργαζομένων, των νέων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία. Αυτό είναι το κριτήριο που καθορίζει τη δράση μας. 

Εχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εποχές που κάποιοι έπαιζαν μπάλα μόνοι τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί... 

Το θέμα είναι να είσαι αντίπαλος, δύσκολος, τεκμηριωμένος, αξιοπρεπής, οργανωμένος, συμπαγής και με σοβαρή στρατηγική. 

Αν έχεις σαν στόχο τη νίκη...

 

ΚΡ. Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να έχω εσένα φιλοξενούμενο στην πρώτη συνέντευξη στο μπλογκ. Είναι μεγάλη ευθύνη για μένα καθώς δεν είναι αυτό που λέμε παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης . 

Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο μπλογκ και για τη δυνατότητα που μου έδωσες να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. 

Σε ό,τι αφορά το μπλογκ σου, μπορεί να μην είναι παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης, αλλά οφείλω να πω ότι είναι σημαντικό μέσα στο διαδίκτυο να υπάρχουν απόψεις και θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον εποικοδομητικό  δημόσιο διάλογο. Και νομίζω ότι ο “ΚΟΝΤΡΑ ΡΟΛΟΣ” το υπηρετεί αυτό. 

Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση και σύντομα να μπορέσουμε να τα πούμε κι από κοντά.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια