Οι Μαθητές, οι Καταλήψεις ... και οι Άλλοι


Με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις στα Λύκεια της Βάρης, αλλά και σε περισσότερα από 200 σχολεία στην Ελλάδα, καλό είναι να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα . Με την ελπίδα – που είναι γνωστό ότι πεθαίνει τελευταία – ο κάθε κυρ Παντελής και η κάθε Μαντάμ Σουσού που βγάζει χολή για τους μαθητές στα κοινωνικά δίκτυα να το σκεφτεί δύο φορές πριν το επαναλάβει . 

 

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις όπως και οι μορφές που παίρνουν, είναι υπόθεση πρωτίστως των μαθητών . Οι υπόλοιποι δικαιούμαστε να τις συζητάμε , να κρίνουμε τα αιτήματα ή τις μορφές πάλης . Δεν αποφασίζουμε όμως . Το μαθητικό κίνημα έχει δικές του διαδικασίες αποφάσεων  που είτε τυπικά ή άτυπα υπάρχουν και λειτουργούν πολλά χρόνια. Δεν θα με ρωτήσουν όπως δεν θα σε ρωτήσουν κι εσένα κυρ Παντελή του Facebook.  

 

Για την ώρα πάντως μόνο ως επιτυχία μπορεί να καταγράφει το γεγονός ότι οι μαθητές έσπασαν την κατευθυνόμενη προπαγάνδα πως οι αντιδράσεις στα σχολεία γίνονται από « αρνητές της μάσκας». Έστρεψαν  τη συζήτηση στα αιτήματα τους για 15 μαθητές  ανά αίθουσα , την αναγκαιότητα προσλήψεων καθαριστριών , την ουσιαστική τήρηση κανόνων υγιεινής στα σχολεία την τραγική υποχρηματοδότηση που κάνει τα σχολεία να στενάζουν. Οι μαθητές ζητούν κάτι παραπάνω από παγουρίνο ,  μάσκες και αυστηρές συστάσεις και έχουν δίκιο. Η μαντάμ Σουσού και ο κυρ Παντελής τι παραπάνω ζήτησαν; Συμμετείχαν  σε  μια παράσταση   χειροκροτώντας τους υγειονομικούς    από τα μπαλκόνια τους και έκτοτε παρακολουθούν απαθείς το χαμένο χρόνο στην αναγκαία θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία . Κλείνουν τα μάτια στα εκατομμύρια ευρώ της λίστας Πέτσα , των σεμιναρίων Σκοιλ Ελικίκου , των «κολλητών» που είδαν στην υγειονομική κρίση την ευκαιρία να πιάσουν την καλή . Σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους στα δωράκια προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας που κατά τα αλλά απουσιάζει από την μάχη απέναντι στην πανδημία , τολμάνε να κάνουν πλάκα με τα πεταμένα λεφτά του Μεγάλου Περίπατου – περίγελου ή τις μάσκες σε μέγεθος αλεξίπτωτου που μοιράστηκαν στα σχολεία…

Συγνώμη, αλλά τα κοινωνικά αντανακλαστικά των μαθητών της Βάρης είναι απείρως καλύτερα από αυτά των σχολιαστών των τοπικών φόρουμ.  

 

Αν κάνει κάποιος τον κόπο να συλλέξει τα σχόλια και την κριτική στις μαθητικές καταλήψεις από τις τοπικές ομάδες θα ανακαλύψει ένα μείγμα ωμού αυταρχισμού , αντιδραστικών στερεοτύπων και χαβαλέ επιπέδου δημοτικού. 

 

«Να επέμβουν οι εισαγγελείς , να μείνουν από απουσίες να επέμβουν οι  γονείς τους» , διαμαρτύρεται η μαντάμ Σουσού . Πως θα γίνει αυτό ; Όπως έγινε στον Άλιμο με έφοδο γονιών και τραυματισμούς μαθητών ; Όπως έγινε χρόνια πριν στην Πάτρα με «αγανακτισμένους» πολίτες που κατέληξε με νεκρό τον καθηγητή Ν. Τεμπονέρα ; Έτσι το εννοεί και ας μην το λέει . Μόνο που θα ήθελε να το κάνει κάποιος  άλλος . Η μαντάμ Σουσού θα κάνει το χρέος της. Ένα like η μια καρδούλα στο Facebook .

 

« Μάθανε και καταλήψεις τα τσογλανια αντί να ασχοληθούν με τα μαθήματα τους» ξεσπαθώνει ο κυρ Παντελής . Φυσικό είναι … του κυρ Παντελή του φαίνεται πιο σωστό να βρίσκεται σε αναβρασμό η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά τα παιδιά να μην ξέρουν και να μην κάνουν  τίποτε . Όπως του φάνηκε φυσικό που παλιότερα κάποιοι δεν ήξεραν για την εξέγερση του  Πολυτεχνείου  γιατί διάβαζαν . Πάνω από όλα ο μικρόκοσμος του κυρ Παντελή.

 

«Εκκολάπτονται οι επόμενοι πρωθυπουργοί» αποφαίνεται ο σοβαρός κυρ Παντελής και γελάει η μαντάμ Σουσού . Υπενθυμίζει στην παρέα τον Α Τσίπρα που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στις μαθητικές καταλήψεις . Η αλήθεια είναι πάντως ότι σε έναν μαθητή σήμερα αυτό φαίνεται πιο φυσιολογικό . Ένας που ξεκίνησε σαν αυτούς να φτάσει να γίνει πρωθυπουργός. Εξηγήστε τους καλύτερα γιατί θεωρείτε εσείς φυσιολογικό να  είναι πρωθυπουργός ένας πορφυρογέννητος γόνος πολιτικής οικογένειας που έχει επάγγελμα και ταυτόχρονα μοναδικό προσόν το επίθετο του, αν μπορείτε.

 

«Καταλήψεις υποκινούμενες από τους αναρχοκομμουνιστες , που δεν τους ενδιαφέρει η αριστεία. Καταλήψεις γιατί οι εθνομηδενιστές αντιδρούν στην αγορά των Rafale». Στην πρώτη αιτίαση απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές · « Μόνος υποκινητής των καταλήψεων η κυβερνητική απραξία» . Στη δεύτερη δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε το κριτήριο των μαθητών να αξιολογούν ως σημαντικότερο την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας από μια νέα κούρσα εξοπλισμών που θα έχει αποτέλεσμα μεγαλύτερη λιτότητα  και μια νέα ισορροπία τρόμου με πιο ακριβά και πιο φονικά όπλα . 

 

Στην συγκυρία οι μαθητές της Βάρης και οι μαθητές της Ελλάδας επέλεξαν να σταθούν  στο πλευρό των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Ο κυρ Παντελής και η Μαντάμ Σουσού επέλεξαν τη βολή τους, τη χολερική κριτική , το λιβάνισμα των κυβερνώντων και την προπαγάνδα του ΣΚΑΙ . Οι μαθητές ύψωσαν το ανάστημα τους εκεί που οι κυρ Παντελήδες και οι μανταμσουσούδες δεν θα φτάσουν ποτέ . 


Ας διαλέξει λοιπόν ο καθένας μας με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Με την ευχή τα σημερινά παιδιά να μάθουν κάτι από όλα αυτά και να πορευτούν στη ζωή τους με ψηλά το κεφάλι και τα μάτια και τα αυτιά τους πάντοτε ανοιχτά. Ίσως αυτά μπορέσουν να φτιάξουν κάποτε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων τους,  στο μπόι των ανθρώπων. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια