Ο Δήμος Απέναντι στους Εργαζομένους



Αντίδικος με συμβασιούχους ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπως μαθαίνουμε από ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα. 

Τι έχει συμβεί; 

Έντεκα  εργαζόμενοι του Ο.Α.Π.Π.Α. δικαιώθηκαν το 2019 με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, στο οποίο είχαν προσφύγει ζητώντας  την καταβολή των  δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος  αδείας για τα έτη 2016-2017 αλλά και δώρο Πάσχα για το 2018. Πρόκειται για εργαζόμενους  ιδιωτικού δικαίου - ορισμένου χρόνου, δηλαδή συμβασιούχους που εργάζονται  στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. 

Κατά της απόφασης που δικαιώνει τους εργαζόμενους η διοίκηση του Δήμου άσκησε έφεση, προκειμένου να μην αποδώσει τα δεδουλευμένα. Η Διοίκηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Π.Π.Α, έφερε θέμα να παρθεί απόφαση ώστε να προσδιοριστεί δικάσιμος για την έφεση. Στο έγγραφο του δικηγόρου του Δήμου, το οποίο εμφανίστηκε στην εισήγηση, αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη εκδίκασης της έφεσης, η  απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους μετά την πάροδο 20-ετίας καθίσταται τελεσίδικη. Διαφωνία με την έφεση κατά της απόφασης που δικαιώνει τους εργαζόμενους εξέφρασαν  και μόλις δύο μέλη του Δ.Σ. του Ο.Α.Π.Π.Α.

Εκ των υστέρων και για να δικαιολογηθεί η στάση του Δήμου και του Ο.Α.Π.Π.Α  επιστρατεύτηκαν ανακρίβειες όπως :

«Η απόφαση του ειρηνοδικείου έχει ανατραπεί με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας και επιβάλλεται να ασκηθεί έφεση επί της απόφασης του ειρηνοδικείου». ή «..η διοίκηση του (σ.σ. Ο.Α.Π.Π.Α.) θα κάτσει στο σκαμνί για παράβαση καθήκοντος».

Τι ισχύει στην πραγματικότητα ; 

Το ΣτΕ δεν έχει ανατρέψει την απόφαση του Ειρηνοδικείου. Για αυτό κιόλας έχει ασκηθεί έφεση από το Δήμο. Αυτό που είναι αληθές είναι ότι το ΣτΕ έχει αναγνωρίσει ότι ο Ν.4093/2012 που κατ' εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων καταργούσε τα δώρα Χριστουγέννων -Πάσχα και τα επιδόματα αδείας στους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα είναι συνταγματικός. Παρά την απόφαση του ΣτΕ, μεταγενέστερα, εκδόθηκαν αποφάσεις Πρωτοδικείων που απέρριψαν εφέσεις Δήμων και δικαίωσαν εργαζόμενους και σε δεύτερο βαθμό. Δεν ισχύει λοιπόν  ότι αφού υπάρχει απόφαση του ΣτΕ οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την υπόθεση, όπως αναφέρει το έγγραφο του  δικηγόρου του Δήμου.

Αυτό που ισχύει επίσης, είναι ότι παρά τη νομοθεσία, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ , οι Δήμοι λαμβάνουν πολιτική απόφαση για το τι πρακτική θα ακολουθήσουν σε αυτό το θέμα. Όπως για παράδειγμα ο Δήμος Πατρέων ή ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας που αποφάσισαν την καταβολή των δώρων και επιδομάτων. Παρόμοια,  σε άλλο θέμα, ο  Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπερψήφισε την άρνηση του να πειθαρχήσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να καταθέσει τα Ταμειακά του  Διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. 

Είναι κριτήριο τελικά με ποιόν συντάσσεται η Δημοτική Αρχή. Απέναντι στους εργαζόμενους ο Δήμος  διεκδικεί να γλυτώσει την καταβολή περίπου 2000 Ευρώ ανά εργαζόμενο. Υπέρ όμως των μεγαλοφειλετών,  που στο διάστημα της εφαρμογής των μνημονίων έχει χαρίσει πρόστιμα  εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Για μια ακόμα φορά  οι Δήμοι καθίστανται από τους κύριους μοχλούς εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια