Μαρίνα Αστέρα Βουλιαγμένης και Άβολες Αλήθειες


Η συζήτηση για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης συνεχίζεται αμείωτη παρά τις είκοσι ημέρες που πέρασαν από όταν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης γνωμοδότησε θετικά στα σχέδια επέκτασης και εκσυγχρονισμού της. 

Σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε , όλες οι πλευρές υπέρμαχοι και ενάντιοι επιδόθηκαν σε κυνήγι εντυπώσεων και υποστηρικτών . Πολύ λιγότερο σε ενέργειες που θα εξηγούσαν στους κατοίκους τι ακριβώς σημαίνει αυτό το έργο για την περιοχή . Η εξήγηση είναι κυρίως γιατί σε όλη αυτήν την υπόθεση υπάρχουν κάποιες άβολες αλήθειες που είναι προτιμότερο να μένουν στο ημίφως.

Η μια αλήθεια αφορά το ρόλο του Δήμου . Δεν αποφασίζει αλλά γνωμοδοτεί . Αυτό σημαίνει πως είτε ψήφιζαν υπέρ ή κατά δεν εξαρτάται η πορεία του έργου από την ψηφοφορία . Εδώ όμως υπάρχουν και δυο αλήθειες που δεν λέγονται . Η πρώτη είναι πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί ένα άριστο επικοινωνιακό χαρτί για την ιδιοκτησία του Αστέρα . Αλλιώς είναι να γράφεται στον Τύπο πως η τοπική δημοτική αρχή δεν διάκεινται ευνοϊκά στο έργο . Αυτό που επίσης δεν λέγεται είναι πως το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά βασιζόμενο στην μελέτη που άλλος πλήρωσε και άλλου συμφέροντα εξυπηρετεί . Η αλήθεια είναι πως η δημοτική πλειοψηφία και όσοι την συνέδραμαν με την θετική τους ψήφο το γνωμοδότησαν όπως κάποιος βλέπει μια επίδειξη τάπερ ή ένα ντεφιλέ μόδας . Δεν ανέθεσαν ούτε για τα προσχήματα σε έναν ανεξάρτητο ειδικό , σε μια υπηρεσία του δήμου να αξιολογήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αστέρα . Να διατυπώσει μια επιστημονική γνώμη , να βρει ποια σημεία ίσως προκαλούν προβλήματα στην περιοχή . Αυτό που με ευκολία έκανε ο Κ. Πασακυριάκος απευθυνόμενος για γνωμοδότηση στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας ο Δήμος ούτε καν το διανοήθηκε.

Άλλο θέμα αφορά την απόπειρα συσκότισης του τι ακριβώς θα γίνει στο χώρο της μαρίνας . Εδώ δεν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες ούτε εξαρτιόνται όλα από το πως θα παρουσιαστούν. Η μαρίνα μεγαλώνει και μάλιστα σημαντικά. Μεγαλώνει ως εγκατάσταση καλύπτοντας πλήρως τον καθορισμένο θαλάσσιο χώρο και σιωπηρά επεκτείνεται και πέραν αυτού καθώς θα χρησιμοποιεί μια ανάλογη θαλάσσια έκταση για τους ελιγμούς των γιοτ που θα εισέρχονται ή εξέρχονται από τη μαρίνα. Μεγαλώνει η λιμενολεκάνη , μεγαλώνει ο  χερσαίος εκμεταλλεύσιμος χώρος με υπέρτετραπλασιασμό της δόμησης σε σχέση με σήμερα . Αυτό το τελευταίο μεταφράζεται σε μια εμπορική ζώνη μέσα στη μαρίνα η οποία προσεγγίζει σε επιφάνεια τις εμπορικές χρήσεις του συνόλου της Βουλιαγμένης σήμερα. Ή αλλιώς σαν να μεταφέρει κάποιος σχεδόν 2 από  τους 8 ορόφους του Attica στην Βουλιαγμένη. Η αλήθεια που δεν λέγεται είναι πως δημιουργείται μια νέα πόλη μέσα στην πόλη της Βουλιαγμένης. Με τη Βουλιαγμένη πρακτικά "πίσω αυλή του Αστέρα".  

Ο ρόλος αυτών που εναντιώνονται στα σχέδια επέκτασης της μαρίνας επίσης έγινε αντικείμενο συζήτησης και συχνά κριτικής . Ποτέ για την τοπική ΝΔ ποτέ για το ΠΑΣΟΚ , άλλοτε για αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που σπεύδουν να συνδράμουν ή δημοτικούς συμβούλους που ψηφίζουν Παρών ή και Ναι ( με αστερίσκους) . Η αλήθεια είναι πως αν αναζητήσει κανείς πολιτική διάσταση, αυτή αφορά πρόσωπα και όχι πολιτικούς φορείς πέρα από τους συνήθεις που σταθερά και παντού αντιδρούν σε πολιτικές εκποίησης του δημοσίου πλούτου ή σε αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν σε κάθε επίπεδο, στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής την επένδυση του Αστέρα , τις ΣΜΠΕ και κάθε νομοθετική ρύθμιση που την αφορούσε . Η στάση μεμονωμένων τοπικών στελεχών δεν ακυρώνει αυτό το γεγονός και σωστό θα ήταν όποτε οι ίδιοι προτάσσουν την κομματική τους ιδιότητα να έχουν και μισή λέξη κριτικής για τις πολιτικές των κομμάτων τους . Τα ίδια ισχύουν και για όσους μέσα στην κινητικότητα σπεύδουν να μαζέψουν πολιτικό όφελος . Το προπέρσινο ΝΑΙ του Π. Κασιδόκωστα για την ίδια μελέτη ήταν όχι για κάποια διαφορετική . Οι αστερίσκοι του ΝΑΙ των συμβούλων του Δ. Δαβάκη δεν θα σημειωθούν πουθενά παρά θα προστεθούν στην ευρεία πλειοψηφία που απέσπασε η γνωμοδότηση . Αν δεν εμπλέκονταν ο Α. Κούγιας,  κανείς δεν θα αναρωτιόταν γιατί επιχειρούν οι κάτοικοι να προσβάλουν και νομικά την επέκταση της μαρίνας. Κάτι που εξάλλου έγινε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις έργων όπως στις Σκουριές , το Βοτανικό ή το Ελληνικό.

Εχτές 10/6/2020 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων . Επιχειρείται ήδη με το πέρας της να υποβαθμιστεί σε μέγεθος ή να ταυτιστεί με συγκεκριμένες παρατάξεις και πρόσωπα . Η πραγματικότητα λέει πως ήταν μια σημαντική εκδήλωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών κατοίκων σε πείσμα όσων εξαρχής προσπάθησαν να την υπονομεύσουν ή να την εντάξουν σε δικούς τους σχεδιασμούς .
Κάποιες από τις αλήθειες που εξηγήθηκαν κι εδώ θα ειπώθηκαν ενώ κάποιες άλλες ίσως έλαβαν μικρότερη σημασία από όση τους αναλογεί . Είναι πάντως ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία που χρειάζεται να γίνει . Όχι μόνο για να ανατραπούν σχεδιασμοί όπως της Μαρίνας αλλά να αναδειχθεί σε όλο το φάσμα της η ευνοϊκή για τους επενδυτές,  αλλά εχθρική για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας και καταστροφική το περιβάλλον,  σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας .



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια