Κομμένα Δέντρα και Ξερές Διαμαρτυρίες



Το πράσινο – όπως και οι παραλίες – αποτελούν Κεφάλαιο για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Είναι από εκείνα τα στοιχεία που προσθέτουν αξία στην ποιότητα ζωής της περιοχής. Η οικονομική επιστήμη λέει ότι το κεφάλαιο δεν το σπαταλάμε αλόγιστα, δεν το απαξιώνουμε αλλά το επενδύουμε σωστά για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε μελλοντικά  οφέλη. Με τέτοια οπτική οφείλουμε να βάζουμε τα θέματα που αφορούν το πράσινο στη συζήτηση μας για την πόλη. 

Τις τελευταίες  εβδομάδες το τοπικό Facebook κατακλύστηκε από κείμενα, σχόλια και φωτογραφίες που περιέγραφαν κοπές δέντρων σε διάφορες περιοχές του Δήμου περίπου ως οικολογική καταστροφή. Όσο και αν υπάρχει δικαιολογημένη δυσφορία όταν κόβονται δέντρα που αποτελούν συχνά στοιχείο της γειτονιάς είναι τουλάχιστον υπερβολή να μιλάμε για καταστροφή . Εκτός αν οι κοπές δέντρων που πραγματοποιήθηκαν – με θετικές εισηγήσεις των ειδικών και με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ας μην ξεχνάμε – δεν είναι 260 όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή αλλά υπερπολλαπλάσιες . Υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο ; Για την ώρα , κανένα. 

Από την άλλη, είναι μισή αλήθεια η επίκληση των στατιστικών από την μεριά του Δήμου ως αντεπιχείρημα στις διαμαρτυρίες. Γιατί η ίδια η ανακοίνωση του Δήμου αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία φυτεύσεων νέων δέντρων αφορά αναδασώσεις και όχι εντός του αστικού ιστού. Κατά συνέπεια το 1 δέντρο που κόβεται προς τα 63 νέα που φυτεύονται όσο αληθές κι αν είναι δεν απαντά στη δυσαρέσκεια των δημοτών που βλέπουν σε συγκεκριμένες περιοχές να κόβονται δέντρα ετών το ένα πίσω από το άλλο και να μην αντικαθίστανται. Στα μάτια των περιοίκων αυτό δείχνει-και είναι- αλλοίωση της φυσιογνωμίας της γειτονιάς τους. 

Πέρα όμως από την εργαλειοποίηση των αριθμών για επικοινωνιακούς λόγους και πάνω από τις επιδιώξεις καθενός που αντιλαμβάνεται το πράσινο , τα δέντρα και την ποιότητα ζωής σαν πεδίο εύκολης αντιπολίτευσης υπάρχει και η ουσία. Η ουσία δεν είναι ούτε η ανάδειξη διαφόρων αρχηγών και διαμορφωτών κοινής γνώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε και η στοχοποίηση και η διασπορά υπαινιγμών κατά όποιου δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τις καταγγελίες.  Αν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε όρους μιας συζήτησης σε βάθος θα έπρεπε να ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή απαντήσεις σε συγκεκριμένα και ουσιαστικά ερωτήματα . 

Δίνεται ως εργολαβία για την επόμενη τριετία κλάδεμα και κοπή,  όπου κρίνεται αναγκαίο, 1500 δέντρων με προϋπολογισμό κοντά στις 500.000 €.  Δεν μπορεί να ερωτάται η Δημοτική Αρχή αν θα κοπούν δέντρα και πόσα ούτε να ανακαλύπτουν κάποιοι σχέδιο αποψίλωσης και τσιμεντοποίησης.
 Το ερώτημα είναι τι ακριβώς αντικείμενο θα έχει αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Πρασίνου . Δεν αποτελούν τέτοιες υψηλές εργολαβίες απαξίωση της υπηρεσίας , των ανθρώπων και του εξοπλισμού της; Τι προσωπικό διαθέτει σήμερα η Υπ. Πρασίνου που δεν επαρκεί να κλαδέψει ή κόψει αν χρειαστεί 2 δέντρα την ημέρα ; Γιατί αυτό είναι το νούμερο που προκύπτει από απλή διαίρεση . Πόσο λιγότερο προσωπικό διαθέτει η Υπηρεσία Πρασίνου από αυτό που απαιτείται σε έναν Δήμο που διαθέτει τέτοια κάλυψη σε πράσινο; Τι ενέργειες έχει κάνει η Δημοτική Αρχή στην  πενταετία που διοικεί το Δήμο για να ενισχύσει την Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό; Τι αποτελέσματα είχαν οι ενέργειες της; Γιατί δεν αρκούν οι φωτογραφίες και τα χαμόγελα των εκάστοτε επικεφαλής Αντιδημάρχων όταν κόβεται ένα σπασμένο κλαρί ή φυτεύεται ένα παρτέρι. Καλά είναι τα likeτων υποστηρικτών στα social media αλλά  πιο σημαντικό οι πολιτικές που διασφαλίζουν πως η Υπηρεσία μπορεί να συνεχίζει να επιτελεί έργο. 

Τέτοια ερωτήματα αλλά και η απάντηση καθενός σε αυτά,  διαχωρίζουν μια δομημένη αντιπολίτευση από την αντιπολίτευση του φτηνού εντυπωσιασμού , της λακκούβας  και του κομμένου δέντρου. Στα 3Β μέχρι τώρα οι περισσότεροι αρκούνται στην ευκολία της δεύτερης . Με προσθήκη μιας εσάνς σκοτεινών κέντρων που απεργάζονται την καταστροφή της Αθηναϊκής  Ριβιέρας τους , θεωριών συνομωσίας και δημιουργίας εχθρών , στήνουν ένα αφήγημα που τελικά όχι μόνο δεν αναδεικνύει το πρόβλημα αλλά είναι και βούτυρο στο ψωμί του Δημάρχου να βγαίνει και κερδισμένος μην έχοντας απαντήσει τελικά τίποτε ουσιαστικό στους δημότες. 
Να τελειώνουμε με αυτά ….και με αυτούς .  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια