Πεζογέφυρα: Γιατί ΟΧΙ και στα 3Β!

Η κατασκευή πεζογέφυρας στην παραλιακή , στο ύψος του ΝΟΤΟΣ μπαίνει σε συζήτηση σήμερα, τόσο στην επιτροπή διαβούλευσης όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο αυτό κρίθηκε ως αναγκαίο καθώς έχει σημειωθεί ένας σημαντικός αριθμός ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο με θύματα πεζούς. Ταυτόχρονα ένα τέτοιο έργο καθίσταται τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς σχεδόν στην είσοδο της πόλης. 

Κατανοώ τους λόγους που αρκετοί τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας λύσης, είμαι όμως  αρνητικός σε ένα τέτοιο έργο. Παρότι σχεδιαστικά μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον «ελαφρύ» σε σχέση με άλλες πεζογέφυρες από σκυρόδεμα ενώ και το μεγάλο κόστος δεν αποτελεί κριτήριο απόρριψης από μόνο του.  Μπορώ να καταλάβω κιόλας ότι ο Δήμαρχος μπορεί να θέλει να συνδέσει το όνομα του και τη θητεία του με ένα εμβληματικό έργο που να φαίνεται. Γιατί και το ρέμα στο Κόρμπι είναι τέτοιο – και περισσότερο - αλλά δεν το βλέπει κανείς. Οι ενστάσεις μου όμως εντοπίζονται κυρίως στην αξία χρήσης της πεζογέφυρας. 

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι πεζογέφυρες είναι πραγματικά χρήσιμες εκεί που δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να διασχίσει ένας πεζός τον αυτοκινητόδρομο. Τέτοιες περιπτώσεις αυτοκινητοδρόμων είναι η Αττική οδός , η Κηφισίας και η παραλιακή σε συγκεκριμένα σημεία. Όχι όμως στην περιοχή της Βούλας… Στην περίπτωση μας ορθά υπάρχουν – αν μετράω καλά  - 6 φωτεινοί σηματοδότες από το ΠΙΚΠΑ έως το Δημαρχείο.  Η απόσταση είναι μόλις 2,5 χιλιομέτρων , ενώ υπάρχουν και  2 διαβάσεις πεζών χωρίς φανάρι. Μια πεζογέφυρα στη συγκεκριμένη θέση εξυπηρετεί στην πραγματικότητα ένα κλάσμα μόνο των δημοτών.  Όχι εκείνων που θα επιλέξουν να διασχίσουν τις υπάρχουσες διαβάσεις  αν  δεν είναι ο ΝΟΤΟΣ ο προορισμός τους. Ούτε όμως και τους επισκέπτες καθώς έρχονται κυρίως από την Αθήνα άρα αποβιβάζονται επί του ρεύματος της παραλίας ή εκείνους  τους όχι λίγους δημότες που θα χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο και θα σταθμεύσουν μάλλον εύκολα στα παρκινγκ που υπάρχουν. 

Καθώς ο ΝΟΤΟΣ  αποτελεί έναν προορισμό που συγκεντρώνει κόσμο και δραστηριότητες και δεν έχει ευθεία εξυπηρέτηση από σηματοδότη, λύση θα ήταν να προστεθεί ένας σηματοδότης πεζών σε συνδυασμό με προειδοποιητικές πινακίδες εκατέρωθεν. Ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση της νησίδας ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα πεζών και οδηγών αλλά και η εύκολη μετακίνηση τους. Ένα ακόμα φανάρι; Ναι , ένα ακόμα. Μπορεί να αποτελεί ενόχληση για τους οδηγούς να σταματούν σε φανάρια , προέχει όμως η δυνατότητα όλων να έχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους πολλούς προορισμούς προς την πλευρά της παραλίας. Θα συζητούσα εναλλακτικά την αναδιαταξη των υπαρχόντων και φυσικά τον ορθότερο χρονισμό τους. Ακόμα κι αυτό προτιμότερη λύση είναι...

 Έχει λοιπόν πραγματικό νόημα  να κατασκευαστεί μια πεζογέφυρα που ελάχιστοι θα χρησιμοποιούν; Μήπως τα 3 εκ. € που μπορούν να αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα έπιαναν περισσότερο τόπο σε κάποια άλλη ανάγκη του Δήμου;   Ή για να το θέσω διαφορετικά πόσα ακόμα στοιχειωμένα έργα πρέπει να δούμε στην Ελλάδα για να μάθουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε απλές και οικονομικές λύσεις; 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια