Κωνσταντελλος: Διαβεβαιώσεις χωρις Δίχτυ Ασφαλείας

Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που προορίζονταν να είναι μια υπόθεση διεκπεραίωσης όπως αυτό της προηγούμενης Δευτέρας, ο Κ. Πασακυριάκος έθεσε ένα ουσιαστικό πολιτικό ερώτημα που αφορούσε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 



Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος που επιβάλλει να μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.  Ο προφανής στόχος ήταν  να συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν περισσότερα και από κάθε πηγή είσπραξης χρήματα στο ταμείο της κεντρικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί επιβάλλεται  να παρουσιάζει η χώρα κάθε χρόνο και μέχρι το 2060 πλεονάσματα.
Τώρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ετοιμάζεται να εφαρμόσει τον νόμο τού ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας παράταση  στους Δήμους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. 

Η απόφαση αυτή είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις όταν ψηφίστηκε . Με μπροστάρη την Κ.Ε.Δ.Ε , οι Δήμοι – και ο Δήμος 3Β – είχαν υιοθετήσει ψήφισμα που εναντιώνονταν στην απόφαση  που θα άφηνε τους Ο.Τ.Α με άδεια ταμεία και την χρήση των  διαθεσίμων τους στη δικαιοδοσία όχι των ίδιων των φορέων αλλά ενός οποιουδήποτε ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης. 
Στο ερώτημα ως προς το τι θα κάνει ο Δήμος , ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε πως η θέση του παραμένει σταθερή , δεν συμφωνεί και θα συνεχίσει να μην πειθαρχεί σε μια απόφαση που θέτει το Δήμο σε οικονομική ομηρεία από την κεντρική εξουσία. 

Μέχρι εδώ καλά  θα έλεγε κάποιος. Πλην όμως….

Αν πριν ένα ή δύο χρόνια το σώμα των Δημάρχων, που και τότε πλειοψηφούσαν οι προερχόμενοι από τη ΝΔ, μπορούσε να κάνει αντιπολίτευση δεν σημαίνει πως και τώρα μπορεί με την ίδια ευκολία. Η ΝΔ είναι σήμερα κυβέρνηση και δεν είναι τόσο βέβαιο ότι θα βρεθούν πρόθυμοι να σταθούν απέναντι σε μια τόσο κρίσιμη επιλογή για τα δημόσια οικονομικά. Γνωρίζοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο μπορεί να τους θέσει αυτόματα σε δυσμένεια. Ακόμα και αν ο Γρ. Κωνσταντέλλος συνεχίσει να επιμένει στις θέσεις του,  αυτή τη φορά δεν είναι βέβαιο πως διαθέτει τη στήριξη της Κ.Ε.Δ.Ε. 

Υπάρχει όμως ακόμα μια παράμετρος  που ίσως βαρύνει την στάση του. Αρκετά δημοσιεύματα φέρουν τον Γρ. Κωνσταντέλλο να διεκδικεί την προεδρία της Κ.Ε.Δ.Ε. ‘Η έστω εμφανίζεται ως ένας εκ των πιθανών υποψηφίων να διαδεχτεί τον Γ. Πατούλη. Είναι ερωτηματικό, με δεδομένο πως η στήριξη από το κυβερνών κόμμα για τη θέση είναι απαραίτητη , αν θα θυσιάσει την τωρινή του άποψη για τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση που, ας μην το παραβλέπουμε, αποτελεί πολιτικό εφαλτήριο . 

Αξιοσημείωτο είναι πως ο  Γρ. Κωνσταντέλλος παρά τις διαβεβαιώσεις δεν δεσμεύτηκε για τίποτε. Δεν μίλησε για αντίσταση , κινητοποιήσεις των Δημάρχων ή ψηφίσματα, ούτε καν επιβεβαίωση του ήδη ψηφισμένου. Για νομικά μέσα μίλησε. Δηλαδή αν κερδηθεί νομικά η υπόθεση έχει καλώς , αν χαθεί όμως … « το παλέψαμε όσο μπορούσαμε». 

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος συχνά αναφέρεται υποτιμητικά στις κινητοποιήσεις ως «επαναστατική γυμναστική». Στην πολιτική όμως δεν υπάρχουν πάντοτε κινήσεις που γίνονται σε σίγουρα μονοπάτια, με έξοδο διαφυγής και δίχτυ ασφαλείας.   Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μένει να αποδειχθεί σε ποια όχθη του ποταμού θα βρεθεί.
Ή με τη Νέα Δημοκρατία ή με τους Δημότες. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια