Πρεμιέρα του 72% ... χωρίς Έμπνευση

Από όλα όσα συζητήθηκαν στην εκκίνηση της νέας Δημοτικής περιόδου το κεντρικό θέμα δεν παύει να είναι η ομιλία και οι πρώτες κινήσεις του Δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου. Θα περίμενε κανείς από ένα Δήμαρχο που επανεκλέχθηκε με ένα ποσοστό 72% κάτι περισσότερο από ευχές. Τα πρώτα δείγματα γραφής του όμως,  μάλλον ερωτηματικά δημιουργούν  ενώ σίγουρα δεν κερδίζουν τις καλές εντυπώσεις.      

Από τη μία αφιερώνει κάμποσο χρόνο από την ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας  για να μιλήσει για την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασιών με την αντιπολίτευση , χρήσιμες συμπράξεις και συναπόφαση.  Αμέσως δυο μέρες μετά, διαμορφώνει τη σύνθεση των επιτροπών του Δήμου απόλυτα ελεγχόμενες από αυτόν, καταπατώντας κάθε αναλογικότητα.  Δεν είχε ανάγκη  να το κάνει καθώς διέθετε ήδη μεγάλη πλειοψηφία. Πέρα από το περιθώριο που του έδινε η νέα νομοθετική ρύθμιση,  η κίνηση του να καταστήσει διακοσμητική την αντιπολίτευση  μόνο ως επίδειξη ισχύος εξηγείται.      Το αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχει  λιγότερη πολυφωνία και έλεγχος και σαφώς περισσότερη αδιαφάνεια και συγκεντρωτισμός .  

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν ευχαριστίες προς τους πολίτες που τίμησαν τον ίδιο και τον συνδυασμό του με ένα μεγάλο ποσοστό. Ταυτόχρονα ανέφερε εμφατικά κιόλας πως το μεσοδιάστημα από τις εκλογές έως σήμερα αξιοποιήθηκε ώστε να σχεδιαστούν οι κατευθύνσεις από εδώ και πέρα αλλά και να γίνει κριτική και αυτοκριτική σε λάθη , ολιγωρίες και αβλεψίες της προηγούμενης περιόδου. Βέβαια, πέρα από τα επιτεύγματα του ο Δήμαρχος δεν έκρινε σκόπιμο  να κάνει μισή αναφορά σε κανένα λάθος. 
Η κριτική και η αυτοκριτική όμως έτσι υπάρχει μόνο ως άλλοθι.

Μόλις 6’ πριν το τέλος ο Δήμαρχος έκανε - μικρή κιόλας -  αναφορά στο θέμα των επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο παρότι αποτελεί ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα της περιοχής τα επόμενα χρόνια. Αρκέστηκε να τονίσει πως ο Δήμος θα σταθεί θεματοφύλακας και θα καλωσορίσει κάθε επένδυση που θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Μέχρι σήμερα πάντως τα δείγματα που έχει δώσει η Δημοτική Αρχή στο πως διαχειρίζεται το παράκτιο μέτωπο,  δείχνουν πως η πυξίδα είναι μόνιμα στραμμένη στο «Καλωσορίζουμε τους επενδυτές» και σπάνια στην κατεύθυνση «Περιβάλλον και ποιότητα Ζωής».

Τα επακόλουθα της πρεμιέρας όπως ότι ο ορισμός  Αντιδημάρχων ήταν μια άσκηση κομματικών , παραταξιακών και τοπικών ισορροπιών , καθόλου τολμηρή και ενδεικτική της ένδειας προσώπων  που υπάρχει κάτω από τον Κωνσταντέλλο  είναι δευτερεύον θέμα. Ας μείνουμε στο σημαντικό , ότι κανείς ,  όσο μεγάλο ποσοστό κι αν λαμβάνει στις εκλογές δεν παίρνει λευκή επιταγή. 

Όσο η Δημοτική Αρχή προτάσσει το πρόγραμμά της άλλο τόσο η αντιπολίτευση οφείλει να αναδεικνύει αδυναμίες , λάθη ,παραλήψεις , να ελέγχει τη Διοίκηση. Αυτό όμως προϋποθέτει όχι να αναζητά μια θέση στο τραπέζι  αλλά να έχει να προκρίνει και να αγωνίζεται για έναν άλλο δρόμο. 

Όπως δεν κρίνουμε ένα θεατρικό έργο από την πρεμιέρα έτσι και δεν είναι σωστό να κρίνουμε  τη νέα θητεία του Γρ. Κωνσταντέλλου από το ξεκίνημα της. Θα αρκεστούμε να επαναλάβουμε ότι είπαμε και στην αρχή της πρώτης θητείας του. Ενημέρωση και Επαγρύπνηση....


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια