Ψυχροπολεμικές συγκρούσεις Δήμου και Εκκλησίας

Σε παρατεταμένο ψυχροπολεμικό κλίμα βρίσκονται οι σχέσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την Εκκλησία της Ελλάδος εξαιτίας της επιδίωξης  της δεύτερης για οικονομική εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη. 



Στον ακήρυχτο αυτόν πόλεμο , που διαρκεί χρόνια τώρα, οι εντάσεις έγιναν μεγαλύτερες και συχνότερες καθώς η πρόσφατη εκλογή του Αντωνίου στη Μητρόπολη  Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης θεωρήθηκε ως πρόκριμα για την επίσπευση των «ιερών» επιχειρηματικών σχεδίων. Όχι άδικα, καθώς ο Αντώνιος από το 2011 ως γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών είχε προωθήσει σχέδια για αξιοποίηση των εκτάσεων φιλέτων στη Βουλιαγμένη.  

Πέρα από τις νομικές ενέργειες των δυο πλευρών για την κατοχύρωση της θέσης τους συνεχή είναι τα θερμά επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών. 

Από τη μία πλευρά ήταν  σαφής η  τοποθέτηση του Δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου να δηλώσει την αντίθεση του στην αξιοποίηση των εκτάσεων της Φασκομηλιάς και του Ορφανοτροφείου. Παράλληλα , ως πολίτης – ενορίτης και όχι ως Δήμαρχος  προσέφυγε  κατά της εκλογής του Αντωνίου εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των δημοτών. 

Από την άλλη , η επιχείρηση εγκατάστασης καντίνας στα Λιμανάκια δοκιμάζει τις ανοχές του Δήμου και των κατοίκων. Μια ενέργεια που κινείται στα όρια της νομιμότητας αλλά  επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.  Βασισμένη σε μια ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος που διέπει τις χρήσεις γης την  περιοχή αν θεωρηθεί νόμιμη από τη δημόσια διοίκηση θα αλλάξει ολοκληρωτικά τη σημερινή φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης.  

Η τελευταία φάση της διαμάχης ήταν η άρνηση της εκκλησίας να δεχτεί την εγκατάσταση οικίσκου από το Δήμο σε οικόπεδο της  για τις ανάγκες της εργολαβίας ανακατασκευής των πεζοδρομίων.  Ενέργεια νόμιμη βέβαια, αν ο Δήμος δεν είχε έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη. Παρόλα αυτά αξιοποιήθηκε από το Δήμο σε επικοινωνιακό επίπεδο με το επιχείρημα ότι η Εκκλησία εμποδίζει το αναγκαίο έργο ανακατασκευής των πεζοδρομίων. 

Στην πραγματικότητα το βασικό θέρετρο του πολέμου Δήμου και Εκκλησίας ,για την ώρα πάντα, είναι τα ΜΜΕ. Στοχευόμενα δημοσιεύματα , διαρροές για επενδυτές που φέρνουν μεγάλα οικιστικά πρότζεκτ , δημιουργία κλίματος και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Υπάρχει όμως και αυτό που δεν φαίνεται καθώς δεν είναι ο Δήμος και οι εκκλησία οι μόνοι ενδιαφερόμενοι. Οι εκκλησιαστικές εκτάσεις της Βουλιαγμένης ενδιαφέρουν και τους τοπικούς επιχειρηματικούς  κύκλους που με διάφορους τρόπους και έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή για την προώθηση δικών τους επενδυτικών σχεδίων και προτάσεων.  

Η πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης όπου διαθέτουν ισχυρό έρεισμα όλες οι πλευρές φαίνεται πως θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι πολίτες μένουν να παρακολουθούν μια διελκυστίνδα συμφερόντων που στο όνομα της ανάπτυξης προωθεί την αλλοίωση  του  οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Αν μπορούν να παρέμβουν σε αυτή τη φάση είναι να διεκδικούν την ενημέρωση τους και τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των κατοίκων. 
    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια