Πυροβολώντας τα Τοπικά ΜΜΕ

Υπάρχει όχι άδικα η εντύπωση στην κοινή γνώμη,  ότι ο τοπικός Τύπος κατά μεγάλη πλειοψηφία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στήριξε και κυρίως προέβαλε την υποψηφιότητα του Γρ. Κωνσταντέλλου. Ακόμα και τα λίγα ΜΜΕ που δεν τον στήριξαν, τον αντιπολιτεύτηκαν όσο πιο ανώδυνα γίνονταν. Δεν τον πίεσαν παρά ελάχιστα , δεν του ζήτησαν να εξηγήσει το πρόγραμμα του , δεν προέβαλλαν ενστάσεις , δεν παρουσίασαν την άλλη άποψη. Με αυτή την έννοια, τα τοπικά ΜΜΕ δεν ικανοποίησαν καθώς λίγο συνέβαλλαν σε μια ολοκληρωμένη , πλουραλιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών.  

Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο ένας δήμαρχος να απολαμβάνει τη μέγιστη δημοσιότητα σε σχέση με τους αντιπάλους του. Ούτε σπάνιο τα ΜΜΕ να καθίστανται ο βολικός στόχος καθενός που βρίσκεται στον στίβο της πολιτικής.  Εξάλλου και ο Γρ. Κωνσταντέλλος,  και πριν αλλά ακόμα και μετά την εκλογή του συχνά έβαζε στο στόχαστρο του τον Τύπο όταν αναδείκνυε ζητήματα κριτικής στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Όλα αυτά  όμως δεν αποτελούν  βάση θεωριών συνωμοσίας ή κατηγοριών για εξαγορασμένους δημοσιογράφους όπως βολεύει κάποιους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από τέτοιες ερμηνείες που παραπέμπουν περισσότερο σε σενάριο ταινίας παρά στην πραγματικότητα.

Η εξήγηση για το ότι ο τοπικός Τύπος «έπαιξε» Κωνσταντέλλο ας αναζητηθεί στις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του
Ένα δεδομένο είναι πως κάποια από τα τοπικά μέσα των Νοτίων Προαστίων κινούνται σταθερά στον πολιτικό χώρο της ΝΔ και προβάλλουν την κομματική γραμμή στα τοπικά θέματα. Η παρουσίαση θεμάτων όπως το τι συμβαίνει στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ή ότι αποτελούν κανάλι επικοινωνίας πολιτευτών και μέσων του κόμματος με την τοπική κοινωνία είναι ενδεικτική.  Στη φάση αυτή και απουσία άλλης σοβαρής υποψηφιότητας από τον ίδιο πολιτικό χώρο επέλεξαν να στηρίξουν τον ισχυρό υποψήφιο που προέρχεται από την παράταξη ακόμα κι αν ο ίδιος δεν είχε επίσημο κομματικό χρίσμα. 

Δεύτερο δεδομένο είναι αυτό που προκύπτει από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν ενόψει εκλογών. Από τη μια είχαμε  τον έτοιμο από καιρό Κωνσταντέλλο απέναντι σε υποψηφίους που έψαχναν και ψάχνονταν μέχρι το παρά 1’ των εκλογών. Ο συνδυασμός του Δημάρχου βγήκε από νωρίς με μια πλειάδα υποψηφίων που μάχονταν όχι μόνο για την επικράτηση της παράταξης αλλά και την προσωπική τους επιτυχία. Είτε αυτό λέγονταν επανεκλογή ή είσοδος /επανείσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι εδώ μπαίνει το οικονομικό στοιχείο. Σε προεκλογική περίοδο αυξάνει κατακόρυφα ο όγκος των διαφημίσεων από υποψηφίους.  Συνάμα οι διαφημίσεις τιμολογούνται διαφορετικά , υψηλότερα εννοείται. Αν λοιπόν, όπως συνέβη στην περίπτωση των 3Β, υπάρχει ένας συνδυασμός έτοιμος 8 μήνες πριν τις εκλογές με 90+ υποψηφίους που διαγκωνίζονται για την εκλογή τους και τίποτε άλλο , κάθε τοπικό μέσο , εκδότης ή διαχειριστής ιστοσελίδας βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρκτό δίλημμα. Και φυσικά κάνει το προφανές. Ελαχιστοποιεί την κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και παρουσιάζεται ως πιο ελκυστικό μέσο για να υποδεχτεί τις διαφημιστικές καταχωρήσεις αυτών που διατίθενται και έχουν κίνητρο να δαπανήσουν . Δηλαδή τον Κωνσταντέλλο και τους υποψηφίους της Πόλης για να Ζεις.   
Μια τρίτη παράμετρος είναι η φύση των τοπικών ΜΜΕ σήμερα. Δεν είναι όπως παλιότερα παραταξιακά ώστε να στηρίζουν  τον εκλεκτό τους υποψήφιο δήμαρχο. Κάτι που συχνά οδηγούσε και σε ακρότητες πέρα από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  Είναι μικρού μεγέθους στηριζόμενα κατά βάση από ένα-δύο ανθρώπους και αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το μέσο όρο των δυνητικών αναγνωστών τους. Περισσότερο ενημερωτικά και λιγότερο αναλυτικά, συχνά καταφεύγουν στην ευκολία της αναδημοσίευσης ενός Δελτίου Τύπου από το Δήμο χωρίς να τοποθετηθούν πάνω στο περιεχόμενο. Λείπει το στίγμα , η σαφής θέση όχι σε σχέση με το πρόσωπο αλλά σε σχέση με τις πολιτικές γύρω από κεντρικά ζητήματα. Αυτό τα καθιστά όχι απαραίτητα αντικειμενικότερα αλλά σαφώς πιο ουδέτερα , συχνά έως άχρωμα και πάντως πιο αποδεκτά από την πλειοψηφία. 

Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση  πολλοί βρέθηκαν δυσαρεστημένοι, επικριτικοί, ακόμα και χαιρέκακοι με τα τοπικά Μέσα. Δεν είναι όλοι στην ίδια κατηγορία ούτε με τα ίδια χαρακτηριστικά. 
Κάποιοι όντας ακραιφνείς υποστηρικτές του Δημάρχου χαίρονταν να διαβάζουν θετικά για το έργο του. Έχοντας όμως στο νου παλιότερα κριτικά άρθρα βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν απωθημένα. Είτε διακινώντας τη λογική της οικονομικής συναλλαγής ή απλά γιατί τα ΜΜΕ που έκαναν κάποια αντιπολίτευση υποτάχθηκαν στον Δήμαρχο.

Αυτοί που σταθερά αντιπολιτεύονταν τον Γρ. Κωνσταντέλλο άσκησαν παρόμοια κριτική. Μόνο που αυτοί επιπλέον θεωρούσαν πως η παλιότερη κριτική κάποιων μέσων ταυτίζονταν με στήριξη στον δικό τους εκλεκτό. Το πλάσαραν κιόλας ως στήριξη ώστε να συσπειρώνονται και επόμενο είναι να έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Είναι το κομμάτι εκείνο που κατέφυγε με ευκολία σε θεωρίες συνωμοσίας για ισχυρούς και συμφέροντα που έβαλαν στο χέρι τα τοπικά Μέσα.

Ενδιαφέρον έχει μια άλλη μερίδα επικριτών, πιο σκεπτόμενων. Πολλοί εξ αυτών ψήφισαν τον Κωνσταντέλλο, κάποιοι άλλοι όχι. Είναι άνθρωποι που εκτιμούν τον Δήμαρχο ως δραστήριο , εργατικό και με ιδέες αλλά είναι επιφυλακτικοί ως προς τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν. Αυτοί που ανεξάρτητα αν επέλεξαν νωρίς τι θα ψήφιζαν, προσδοκούσαν σε ένα πιο γόνιμο και πλούσιο διάλογο και  αντίλογο μέσω και του Τύπου. Με γνώμονα την ανάγκη εμβάθυνσης  της συζήτησης γύρω από κρίσιμα θέματα δεν μπορεί παρά να δυσαρεστήθηκαν από την μονοφωνία.
   
Σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν βγήκε ωφελημένος ο δημόσιος διάλογος. Μένει να πλανάται η βεβαιότητα της άνισης μεταχείρισης των υπολοίπων παρατάξεων. Με την μόνη ένσταση εδώ πως παρατάξεις που κινήθηκαν προς τον κόσμο –όσο είχαν τη δυνατότητα –βρήκαν κάποιο χώρο προβολής της δράσης τους, έστω μικρό. Αντίθετα , άλλες βασίστηκαν στην πρόσκαιρη στήριξη των ΜΜΕ που είτε αναδεικνύουν τα σκάνδαλα και τη λασπολογία στο κέντρο της πολιτικής ή επιδιώκουν ρόλο στα τοπικά πολιτικά πράγματα μέσω των μέσων που εκδίδουν ή διαχειρίζονται. Δεν λείπουν και αυτά τα είδη από την τοπική δημοσιογραφία. 

Το Σεπτέμβρη όμως ξεκινά μια νέα Δημοτική περίοδος. Με μια Δημοτική Αρχή που θα χειριστεί σημαντικά θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης για την επόμενη εικοσαετία. Αυτό θα γίνει με μια σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου πολύ πιο δυσμενή για την αντιπολίτευση , πολύ πιο προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της υλοποίησης των σχεδίων που αναπτύσσονται για τις παραλίες , τους ελεύθερους χώρους, τις χρήσεις γης. Κανείς δεν έχει -ούτε θα έπρεπε να έχει - την απαίτηση ο τοπικός τύπος να αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Οφείλει καθένας όμως ως αναγνώστης να διεκδικεί το δικαίωμα της πολυφωνίας , της πολύπλευρης  ενημέρωσης , της σαφούς τοποθέτησης γύρω από τα μείζονα ζητήματα. Όπως από την άλλη οφείλει ο τύπος να σέβεται τον αναγνώστη παρέχοντας του όλα τα εφόδια ,παρουσιάζοντας του τα πραγματικά και όχι τα «εναλλακτικά» γεγονότα. 
Παραφράζοντας το σπουδαίο Αμερικανό δημοσιογράφο Edward Murrow , έχω κι εγώ την παλιομοδίτικη πίστη πως οι δημότες των 3Β  θέλουν να διαμορφώνουν  την άποψη τους με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. 
Αν δεν μπορεί να συμβάλλει  ο τοπικός μας τύπος σε αυτό τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια