Τι Εμποδίζει την Επένδυση στο Ελληνικό;

Η ιστορία με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες . Αφορμή η ανακοίνωση της Lamda Development του ομίλου Λάτση εναντίον της ΚΥΑ , θεωρώντας πως με αυτήν δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης .

Είναι όμως έτσι; 

Μόλις πέρυσι είχε αποφασίσει το ΚΑΣ για τους οριζόμενους στην έκταση χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  και είχε επαναδιατυπώσει τη θέση του για τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας σε ότι αφορά την πορεία του project, κυρίως σε ζητήματα δόμησης . Η τότε απόφαση είχε χαρακτηριστεί δίκαια ως ευνοϊκή για τα σχέδια της εταιρείας και σηματοδότησε την τελική ευθεία προς την έναρξη των έργων . Ένα χρόνο μετά οι «επενδυτες» ανακαλύπτουν εμπόδια .

Η όλη εξέλιξη  αποτυπώνει ανάγλυφα την αντίληψη των "επενδυτών" αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν. Στη περίπτωση του Ελληνικού έχουμε τον όμιλο Λάτση που έχει ανάγει σε επιστήμη να κερδοφορεί χωρίς όμως να επενδύει. Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα η παρουσία τους αλλά και η έξοδος από τη Eurobank καθώς και η μεθόδευση της αποχώρησης τους από τα ΕΛΠΕ. 

Στο Ελληνικό οι Λάτσηδες δεν έβαλαν και δεν σκοπεύουν να επενδύσουν οι ίδιοι ούτε ευρώ επί της ουσίας. Έχουν όμως επενδύσει στο να κατασκευάσουν ένα ολόκληρο κύκλωμα υποστηρικτών των σχεδίων τους. Από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος κυρίως από ΝΔ , ΠΑΣΟΚ άλλα και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι παράγοντες και δημάρχους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από επιχειρηματικά συμφέροντα μέχρι ΜΜΕ. Όχι μόνο μέσα πανελλαδικής εμβέλειας που έτσι κι αλλιώς διαπλέκονται άμεσα με επιχειρηματικά συμφέροντα και  αναλαμβάνουν την προώθηση των συμφερόντων του ομίλου . Αρκεί μια γρηγόρη ανάγνωση των τοπικών ηλεκτρονικών μέσων των νοτίων προαστείων για να διαπιστώθεί πως ένα μεγαλο τμήμα τους λειτουργούν ως φερέφωνο των συμφερόντων του ομίλου Λάτση. Vimaonline.gr , AtticaCoast.gr, Notia.gr και ο καταλογος μπορεί να συνεχίζει για πολύ ακόμα...

Υπάρχει μια μόνιμη επωδός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει την επένδυση . Γιατί δεν στηρίζει τις επενδύσεις , γιατί διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες γιατί πιέζεται από τις οργανώσεις των οικολόγων που αντιδρούν στην επένδυση. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το δρόμο της επένδυσης σε λεωφόρο. Έβαλε στην άκρη όλες τις δεσμεύσεις για Μητροπολιτικό Πάρκο, πίεσε υπηρεσιακούς παράγοντες, προώθησε την συμφωνία με τη Lamda Development. 

Αυτό που είναι οφθαλμοφανές αλλά κανείς δεν το λέει είναι πως το project  Ελληνικό δεν προχωρά γιατί oι  << επενδυτές>> δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να προσελκύσουν  κεφάλαια από την ελεύθερη αγορά. Οι Λάτσηδες δεν επενδύουν στο Ελληνικό αλλά λειτουργούν όπως οι  κτηματομεσίτες ή οι εργολάβοι πολυκατοικιών. Πουλάνε πρώτα για να βάλουν χρήματα μετά.

Εδώ ακριβώς προκύπτει και η ιδέα για την  κατασκευή  Καζίνο ώστε να λειτουργήσει ως μηχανισμός χρηματικών εισροών ΓΙΑ ΝΑ προχωρήσει η επένδυση. . Ακόμα βέβαια δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον να το πάρει κανένας. Είναι και ο βασικός λόγος που οι <<επενδυτές>> πιέζουν σε κάθε ευκαιρία με οποιαδήποτε αφορμή. Πότε για τους αρχαιολόγους και πότε για τη  δασική υπηρεσία που δήθεν μπλοκάρουν την επένδυση. 

Επένδυση λοιπόν δεν κάνουν. Για να δικαιολογήσουν όμως την αδυναμία τους και παρά τη λεόντεια σύμβαση που έχουν εξασφαλίσει,  λειτουργούν σαν ομάδα πίεσης συνολικά των πιθανών επενδύσεων με βασικό στόχο να γίνει ελαστική - μέχρι κατάργησης -  η περιβαλλοντική νομοθεσία και οι νόμοι και διατάξεις που προστατεύουν την αρχαιολογική κληρονομιά. Λομπιστες  συμφερόντων καθενός που θέλει να << επενδύσει>> στην Ελλάδα όσο πιό ασύδοτα γίνεται και με νομους και κρατικές υπηρεσίες κομμέμνες και ραμένες στα συμφέροντα του.  

Αυτή είναι η μέχρι τώρα πορεία της περιβόητης επένδυσης - στα χαρτιά και μόνο - στο αεροδρόμιο Ελληνικού. Κι αν κάτι μπορεί να την περισώσει είναι η κυβερνητική αλλαγή και η εξασφάλιση από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ ακόμα περισσότερων διευκολύνσεων και πιθανά πρόσβαση σε κρατικό χρήμα. 
Αυτά όμως δεν θα τα διαβάσουμε από τους πρόθυμους ρεπόρτερ και πολιτικούς πριν γίνουν τετελεσμένα. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια