Ταλιμπάν των 3Β

Διαβάζουμε στα ΜΜΕ  πως στα 3Β πρώτευσε η ΝΔ στις κάλπες των ευρωεκλογών, κάτι που αναμένεται να συμβεί και  στις εθνικές εκλογές. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα ποσοστά και τα ποσοστά των συγγενών πολιτικών σχηματισμών διαπιστώνουμε πως σχεδόν οι 7 στους 10 ψηφοφόρους τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος . 
Αυτό όμως δεν αποτελεί είδηση . Η ταξική σύνθεση της περιοχής και οι πολιτικές της παραδόσεις διαμορφώνουν τη συγκεκριμένη πολιτική γεωγραφία.  

Το σημαντικό όμως είναι οι αντιλήψεις που κυριαρχούν ή δίνουν τον τόνο στο δημόσιο λόγο . Το βλέπουμε κατά κόρον στα κοινωνικά δίκτυα που έχουν γίνει πλέον το βήμα ανάπτυξης των προσωπικών αντιλήψεων του καθενός που βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη. Ταυτόχρονα όμως λειτουργούν και ως καθρέφτης ιδεών που θελουν να επιβληθούν στην κοινωνία.

Το άξιο συζήτησης είναι πως στη δημόσια σφαίρα ολοένα και φθίνει ο τυπικός φιλελεύθερος λόγος . Δε κυριαρχεί  μια συζήτηση που θα εστίαζε στην υπεράσπιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στη μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία . Δεν προασπίζεται η ελευθερία του ατόμου και η δυνατότητα επιλογών σε κοινωνικό επίπεδο . Αν ίσχυαν αυτά θα μιλούσαμε για μια τυπική δυτικοευρωπαϊκού τύπου αστική φιλελεύθερη πολιτεία . Ακόμα κι αν διαφωνούμε με τις παραπάνω θεωρήσεις ή την ερμηνεία τους  θα υπήρχε πεδίο διαπάλης σε ιδεολογικό και αξιακό επίπεδο , που όπως και αν το δει κανείς είναι θετικό. 

Εδώ όμως - και δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο - έχουμε κάτι διαφορετικό. Σε σύμφυση με τον τυπικό φιλελεύθερο κόσμο αλλά τελείως έξω από τον πυρήνα της λογικής του υπάρχει ένα κοινό που επιχειρεί να στείλει  στην κοινωνική ζωή το πολιτικό εκκρεμές όσο πιο δεξιά γίνεται .

Λόγος  ενάντια σε κάθε φωνή που προτάσσει κάτι το διαφορετικό συχνά συνοδευόμενος από προτροπές απαγορεύσεων.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα , η περσινή απαίτηση να κατέβουν αφίσες συνδικαλιστών στο Ασκληπιείο ή η πύρινη ρητορική ενάντια στην αφισοκόλληση , αλλά ΜΟΝΟ των αριστερών πολιτικών σχηματισμών. Αντίθετα κάθε τύπου ακροδεξιά προπαγάνδα για θέματα οπως το Μακεδονικό ή ανοιχτές επιδοκιμασίες της χουντικής επταετίας αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με συμπάθεια.  Συχνά δε έχουμε μια αποθέωση της παραλογικής με την ταύτιση ακόμα και των στοιχειωδών κοινωνικών κατακτήσεων με καθεστώτα του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού .

Επιβολή του ρατσιστικού λόγου στην καθημερινότητα με τις χυδαίες αναφορές στους Ρομά  , τους ξένους και τους μετανάστες.  Με προώθηση λύσεων που φτάνουν μέχρι την οργάνωση πολιτοφυλακών για την απομάκρυνση τους . Ή και την απαγόρευση της εισόδου τους στην επικράτεια του δήμου καθώς κατά τη λογική τους είναι εγκληματίες και ταυτόχρονα χαλάνε την εικόνα της περιοχής. Το παράλογο είναι πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με κανέναν εγκληματία που διαμένει στην περιοχή και η παρουσία του την καθιστά συχνά πυκνά πεδίο βολής ή βομβιστικών επιθέσεων για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών του υποκόσμου.  Δεν ενοχλούν οι σκουρόχρωμοι , οι μουσουλμάνοι  ή οι ξένοι. Αρκεί να έχουν χρήμα και να φέρνουν κοσμοπολίτικη αύρα. 
  
Χλευασμός των ανθρώπων που έρχονται από άλλες γειτονιές στις παραλίες δήθεν επειδή παρκάρουν ανεξέλεγκτα ή επειδή αφήνουν σκουπίδια . Στην πραγματικότητα ενοχλούνται επειδή είναι από λαϊκές γειτονιές και δεν έχουν το γκλαμουράτο στάτους του νεόπλουτου . Επειδή είναι απλά κανονικοί άνθρωποι . Φταίνε οι γυναίκες αν είναι υπέρβαρες και χαλάνε την αισθητική τους. Φταίνε τα παιδιά που παίζουν θορυβώντας , φταίνε αν τρώνε κεφτεδάκια από το τάπερ και δεν παραγγέλνουν μοχίτο και σάντουιτς με σολομό από το χλιδάτο τοπικό αναψυκτήριο βλέπε μπαρ - εστιατόριο που εκμεταλλεύεται τις παραλίες . 

Ιδεολογική καθαρότητα του υπερσυντηρητικού ,  φονταμενταλιστική πίστη στις αξίες του ελληνισμού ( που ανάθεμα κι αν ξέρουν τι σημαίνει ) , ακινησία της σκέψης ακόμα κι απέναντι στα αποδεδειγμένα γεγονότα . Μια συνολική άρνηση απέναντι σε οτιδήποτε προοδευτικό συνοδευόμενη με ταξική υπεροψία που γίνεται απανθρωπιά. 

Μπορεί να ονομάζουν εαυτούς  φιλελεύθερους , μέτωπο της λογικής , συντηρητικούς. Ακόμα και νεοδημοκράτες. 
Οι υπόλοιποι όμως οφείλουμε να τους ονομάζουμε ότι είναι στην πραγματικότητα . 
Είναι οι Ταλιμπάν των 3Β. 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια