Πραγματική Διαφορά

Οι φετινές Δημοτικές Εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς το αποτέλεσμα τους θα σφραγίσει το χαρακτήρα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την επόμενη εικοσαετία. 
Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές των μνημονιακών  κυβερνήσεων  και των κομμάτων που τις υπηρέτησαν ( ΝΔ –ΠΑΣΟΚ  και ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ) θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση αρωγό αυτών τον πολιτικών. Με τα αιματηρά πλεονάσματα από το στραγγαλισμό των εισοδημάτων , τον οικονομικό έλεγχο στις δαπάνες , τον περιορισμό προσλήψεων προσωπικού καθιστούν τους Δήμους τόσο όμηρους όσο και μηχανισμό επιβολής αντιλαϊκών πολιτικών στους δημότες. 
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα που μας παρουσιάζουν ως σκηνικό βγαλμένο από ρομαντική ταινία, είναι κυρίως ένα τεράστιο πεδίο εκμετάλλευσης κάθε πιθανού ελεύθερου χώρου, κάθε μέτρου της παραλίας. Από το Φαληρικό Δέλτα έως το Σούνιο επιχειρηματικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται ποιος θα αρπάξει ένα κομμάτι του δημόσιου πλούτου. Επενδυτές με εγγύηση Δημοσίου με χρήματα των φορολογουμένων είτε μέσω δανείων των ουσιαστικά πτωχευμένων ελληνικών τραπεζών ή με κονδύλια του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής  όπως τα «δώρα» των εκατομμυρίων  που διέθεσε η διοίκηση Δούρου στο Νιάρχο. 

Αυτό το σκηνικό στο Δήμο αντανακλάται στη επιστράτευση όλων των τοπικών μικρών και μεγάλων συμφερόντων και της πλειοψηφίας των τοπικών παραγόντων στο πλευρό του Γρ. Κωνσταντέλλου. Παρόντες και ομοτράπεζοι στην εκτέλεση των σχεδίων παραχώρησης των παραλιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο οι «πρώην  φεουδάρχες»  εφοπλιστές  της Βουλιαγμένης, το λόμπυ της Πλατείας Βούλας , οι επιχειρηματίες της παραλίας . Ακόμα και πρώην πολιτικοί αντίπαλοι ή όσοι μιλούν εξ ονόματός τους  καλούν σε διασφάλιση της επανεκλογής του νυν Δημάρχου  από τον πρώτο γύρο κιόλας. Τα συμφέροντα είναι πολλά για να ρισκάρουν συμβιβασμούς και αβεβαιότητα. 
Σε αυτό το στημένο σκηνικό , απάντηση δεν μπορούν να δώσουν όσοι συναινούν σε αυτή την πολιτική. ΔαβάκηςΣίνα , Δασκαλάκης στην πραγματικότητα αυτό το μοντέλο υπερασπίζονται παρά τις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις , τις υποσημειώσεις και τους αστερίσκους. Δεν μπορεί επίσης να είναι απάντηση  η λογική του μικρότερου κακού της ΡΙΚΙΠ , της αγωνιστικής πλειοδοσίας από τη μία και της ταύτισης με τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Δούρου από την άλλη. Μια τέτοια Αριστερά επιλεκτικών αντιστάσεων  είναι μια ακίνδυνη Αριστερά.  
Σήμερα είναι αναγκαιότητα η μετωπική συμπόρευση όλων των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς που μπορούν να σταθούν απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης , της Ευρωπαϊκής  Ένωσης , της Περιφέρειας  και του Δήμου για την περιοχή. Τα ενωτικά ψηφοδελτία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σε πολλους άλλους δήμους είναι μια χρήσιμη συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση. Τέτοια ψηφοδέλτιο στο Δήμο Βαρης Βούλας Βουλιαγμενης δεν υπάρχει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση . 

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Κ. Πασακυριάκο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά θέματα και ανοιχτά πεδία κριτικής. Δεν μπορεί όμως να μην αναγνωριστεί η αταλάντευτη συνέπεια , η αγωνιστική στάση και η ξεκάθαρη θέση του σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν το Δήμο την τελευταία πενταετία.   Ειδικά σε αυτές τις εκλογές έκανε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση να υπάρξει μια πραγματική συσπείρωση δυνάμεων πέρα από τα πλαίσια του ΚΚΕ , του πολιτικού φορέα που στηρίζει το συνδυασμό. Ίσως  μικρά και δειλά βήματα ακόμα αλλά απόλυτα αναγκαία για να γίνει η αρχή μιας γόνιμης συζήτησης και θεμελίωσης μιας προοπτικής που να βλέπει στο μέλλον. 
Με τη βεβαιότητα πως ακόμα κι αν «βαδίζουμε χωριστά πρέπει να χτυπάμε μαζί» και την ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει μια Αριστερά  που να θέτει με πλειοψηφικούς όρους  στην τοπική κοινωνία την  δυνατότητα μιας αριστερής εναλλακτικής προοπτικής, η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση και Κ. Πασακυριάκο είναι μια ψήφος που κάνει την Πραγματική Διαφορά
                                                                                             
                                                             Αργύρης    Καλλιανιώτης
                               Πολιτικός Μηχανικός - Μέλος της ΑΝΤ.ΑΡ. ΣΥ. Α. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια