Στη Γραμμή Εκκίνησης των Δημοτικών Εκλογών

Έξι υποψήφιοι Δήμαρχοι κατάφεραν να φτάσουν στην αφετηρία για τις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.  Σύμπτωση ίσως αλλά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2010 που υπάρχει ο ενιαίος Δήμος  είχαμε πάντοτε έξι υποψηφίους.

Μην αναζητηθούν όμως πολλές  ομοιότητες με το 2014 παρότι τέσσερεις  από τους έξι συμμετέχουν ξανά στην εκλογική μάχη. Αν ο Σ. Πανάς  και ο Δ. Δόγκας δεν είναι παρόντες οι άλλοι τέσσερεις διεκδικητές του 2014 είναι ξανά εδώ. Διεκδικώντας ένα καλύτερο ποσοστό από τότε καθώς υπάρχει ένα 46% του εκλογικού σώματος που το 2014 ψήφισε Πανά ή Δόγκα και αυτή τη φορά θα επιλέξει κάποιον άλλον.
  
Περισσότερο αυτές οι εκλογές  έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά  με εκείνες του 2010. Όπως τότε υπήρχε το αδιαφιλονίκητο φαβορί , ο Γρ. Κασιδόκωστας , έτσι και τώρα είναι αναμφισβήτητο το προβάδισμα του νυν Δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου.

Κάπου εδώ όμως εξαντλούνται και οι ομοιότητες  με προηγούμενες εκλογές.
Το 2010 επίσης είχαμε ακόμα τέσσερεις συνδυασμούς  που έλαβαν ποσοστά μεγαλύτερα του 10% . Η ύπαρξη αρκετών σχετικά ισχυρών ψηφοδελτίων  οδήγησε σε επαναληπτική δεύτερη Κυριακή για την εκλογή Δημάρχου. Αν θεωρήσουμε ως αφετηρία για το Γρ. Κωνσταντέλλο το 35% περίπου του 2014, μπορούμε να πούμε βάσιμα πως πάει για σημαντικά καλύτερο ποσοστό. Από το 46% που περιγράψαμε παραπάνω διεκδικεί και αυτός ένα κομμάτι που σε τελική ανάλυση δεν είναι αντίθετο αλλά μάλλον θετικά διακείμενο σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις πολιτικές που εφαρμόζει στο Δήμο. Στα συν του, να μετρηθεί η υποστήριξη τόσο μιας σειράς ισχυρών τοπικών παραγόντων  που δεν βλέπουν τον Κωνσταντέλλο απέναντι στα δικά τους συμφέροντα αλλά και την σχεδόν ανοιχτή υποστήριξη του Σπ. Πανά που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση κάποιων ψηφοφόρων. Αν έψαχνε κάποιος κάτι αρνητικό στην Πόλη για να Ζεις θα σημείωνε πως παρά την ανανέωση του ψηφοδελτίου , παραμένει ετερόκλητο , γεμάτο βαρίδια και ‘’επαγγελματίες’’ δημοτικούς συμβούλους που έχουν τον πρώτο λόγο στην εκλογή . Φαίνεται πως η ανανέωση προσώπων στα δημοτικά πράγματα θα αργήσει και σίγουρα δεν θα έρθει από την παράταξη του Δημάρχου . Γεγονός πάντως είναι πως με ένα υπερπλήρες σε αριθμό αλλά και αναγνωρίσιμων υποψηφίων ο Γρ. Κωνσταντέλλος έχει  96 ανθρώπους στο δρόμο να μαζεύουν ψήφους. 

Αν δούμε τα ψηφοδέλτια που βάσιμα επιδιώκουν να αντλήσουν ψήφους  από την ίδια εκλογική δεξαμενή, θα διαπιστώσουμε πως δεν διαθέτουν την δύναμη που έδειχναν οι άλλοι υποψήφιοι το 2010. Επιπλέον οι συνθήκες στο Δήμο  έχουν αλλάξει . Αν τότε το τοπικό στοιχείο έπαιζε κυρίαρχο ρόλο , σήμερα  οι τοπικές αντιθέσεις δείχνουν σημαντικά μειωμένες. Παραμένει ερωτηματικό αν τα ψηφοδέλτια αυτά μπορούν με ευκολία να σπάσουν το φράγμα του 10%. Ο έμπειρος από την προηγούμενη υποψηφιότητα του Δ. Δαβάκης έχει πιο αδύναμο ψηφοδέλτιο από το 2014 και πρέπει να βρει τρόπους  να αναπληρώσει τις σημαντικές αποχωρήσεις που έφεραν ψήφους  σε  όλες τις Δημοτικές  Ενότητες. Η Μ. Σίνα που έστησε , έστω και στο παρά πέντε ένα πιο δυνατό ψηφοδέλτιο και βασίζεται στην καλή γνώμη πολλών πολιτών στο πρόσωπό της , έχει κύριο αντίπαλο την απειρία της ως επικεφαλής παράταξης αλλά και την εσωστρέφεια που δείχνει στην πολιτική επικοινωνία, παρότι πρώτη σχεδόν έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφιότητα. Δεν έχει παρουσιάσει μια δυνατή εικόνα προς τα έξω αλλά ούτε και μια συγκεκριμένη πρόταση για το Δήμο. Ο συμπαθής  και  ήπιων τόνων Μ. Δασκαλάκης έφυγε από το συνδυασμό του Δημάρχου για να επιχειρήσει το άλμα που δεν κατάφερε το 2014. Κατάφερε να στήσει ένα ψηφοδέλτιο χωρίς να καταφύγει σε εύκολες λύσεις  ‘’στρατολογίας’’ περιπλανώμενων . Αντικειμενικά όμως ένα μικρό ψηφοδέλτιο απαιτεί υπέρμετρη προσπάθεια από όλους τους υποψηφίους του  για να μαζευτούν πολλές ψήφοι . 

Σε ότι αφορά  τα δύο ψηφοδέλτια από το χώρο της Αριστεράς  , ο μεν Κ. Πασακυριάκος έκανε σοβαρές υπερβάσεις ανοίγοντας τον συνδυασμό, αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια πραγματικά διαφορετική φωνή στα Δημοτικά Συμβούλια  και  ελπίζει σε καλύτερο αποτέλεσμα ενώ ο Θ. Ματόπουλος έχει να διαχειριστεί την ταύτιση του με το κυβερνών κόμμα , κάτι που δεν συνέβαινε  σε τέτοιο βαθμό το 2014, τις αποστασιοποιήσεις από τη ΡιΚιΠ , που πάλι σχετίζεται με την κεντρική πολιτική και αποτυπώθηκε στη συμμετοχή μελών στις συνελεύσεις. Στα υπέρ του βέβαια η προσήλωση και η σταθερή παρουσία , οι στοιχειοθετημένες θέσεις που μένει να φανεί πόσο μετράνε όλα αυτά στο εκλογικό σώμα.  Σε κάθε περίπτωση όμως η επιρροή των συνδυασμών αυτών έχει ένα άνω όριο στην περιοχή με τη συγκεκριμένη πολιτική γεωγραφία που δεν ξεπερνιέται με ευκολία.        Αυτοί λοιπόν βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης  τρεις βδομάδες  πριν τις εκλογές. 
Όλα τα ερωτήματα μένει πλέον να απαντηθούν  στις κάλπες.
Πόσο καλύτερα μπορεί να πάει ο Δήμαρχος την πρώτη Κυριακή; Ή για να ακριβολογούμε, το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα καταφέρει να μην υπάρξει  δεύτερη Κυριακή. 
Μπορούν οι υπόλοιποι 5 συνδυασμοί να συγκεντρώσουν πάνω από 50% ; Θα είναι έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοτών και να κερδίσουν την ψήφο τους. 
Και τέλος , τι μπορούμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος να περιμένουμε από όλους τους υποψηφίους μετά τις εκλογές; Πως μπορεί να συμβάλλει ο καθένας σε μια ουσιαστική βελτίωση της Πόλης;

Σε 20 μέρες  θα τα γνωρίζουμε όλα … ή μάλλον όλα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια