Εκλογικά Μαθηματικά

    Καθώς χτες με δύο φίλους είχαμε μια διαφωνία στα Μαθηματικά των εκλογών θα τα γραψω λίγο πιο αναλυτικα.
     Ετσι θα καταλάβουμε κιολας γιατι υπάρχουν υποψηφιότητες που με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ελπίζουν βάσιμα να εκλεγούν ακόμα και με πολύ χαμηλό ποσοστό άρα και γιατί δεν εναι χρησιμο τετοιοι υποψήφιοι να διεκδικούν προσκόληση σε ισχυροτερα ψηφοδέλτια. Το ρισκο της εκλογής τους είναι μεγαλύτερο σε τετοια περιπτωση.
Νομίζω η διαφωνία ξεκίνησε επειδή εδωσα ενα πραγματικά χαμηλό ποσοστό (1,5% ) και το αντιστοίχισα με λίγες ψηφους ( 350 για την ακρίβεια) .
Θεωρω πως πως ο συλλογισμός των φιλων ξεκινα από ενα λάθος.
   Υπολογίζουν το εκλογικό μέτρο πολύ ψηλότερα επειδή μετρουν βάση των εγγεγραμμένων. Το οποίο ειναι σωστό μόνο θεωρητικά και θα ίσχυε αν όλοι αυτοί οι εγγεγραμμένοι ψηφιζαν. Ομως το μετρο προκύπτει βαση των ΕΓΚΥΡΩΝ ψηφοδελτίων δηλαδη τους ψηφίσαντες μειον Λευκά και Άκυρα.
Το 2014 στις δημοτικές εκλογες στα 3Β σε 37.542 εγγεγραμμενους ψηφισαν στον α' γυρο 24481 ( συμμετοχή 65%) και στον β' γυρο 25720 ( συμμετοχή 69%)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : η αυξηση αυτών που ψηφισαν στον Β' γυρο αποτελεί πανελλαδική εξαίρεση. Ποτε δεν συμβαίνει να αυξανονται οι ψηφοι την 2η Κυριακή αλλά να μειώνονται και μαλιστα συχνά αρκετα.
   Το ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές είναι μεσο ( περιπου 65%) καθώς πάντα αυξανεται στις βουλευτικές (τελευταία χρόνια περίπου 75% , λογω μεγαλύτερης πολωσης - εξαίρεση ο Σεπτέμβρης του ΄15) και μειωνεται πολύ στις Ευρωεκλογές (συνήθως κατω του 55% με εξαίρεση το 2014 που συνέπεσαν με τις Δημοτικές)
   Συνεπώς και με δεδομένο πως σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους των 3Β είναι λίγο περισσότεροι από 41.000 , με συμμετοχή στο 65% ( ειναι ψηλή για την συγκυρία αλλά ας υπολογίσουμε με αυτήν) έχουμε 26.650 ψηφίσαντες. Μειον ΛΕΥΚΑ και ΑΚΥΡΑ περιπου 25000 έγκυρες ψήφοι.
   Που σημαίνει 757 ψήφοι (3,03% ειναι αυτό σε ποσοστό) το εκλογικό μέτρο αν διαιρέσουμε με το 33 που είναι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
   Που σημαίνει ξανα πως με ποσοστό 1,5% ή μόλις 379 ψηφους ενας συνδυασμός έχει υπόλοιπο 50% και μπορεί να εκλέξει έναν(1) Δημοτικό Συμβουλο.
   Αυτό δεν έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα καθώς και το 2014 με το παλιό εκλογικό σύστημα , με υπόλοιπα εξέλεξανΔδημοτικό Σύμβουλο η Λαική Συσπείρωση  τον επικεφαλής Κ. Πασακυριακο, καθως και η Πολη για να Ζεις τον 6ο της 1ης Κυριακής. Αυτό που αλλάζει με την απλή αναλογική είναι η μείωση του μέτρου αρα και του υπολοίπου σε ψηφους (όχι σε ποσοστό.)
Με βαση αυτά εγώ έκανα λάθος για μόλις 29 ψηφους. Το οποίο βεβαια θα παραμείνει λάθος μόνο αν η συμμετοχή φτασει στο 65% γιατι όσο μικρότερη από αυτό είναι τόσο θα πλησιάζει στους 350 ψηφους που αρχικά έδωσα.
Καθε αντίλογος , σχόλια και παρατηρήσεις ευπροσδεκτα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια