Εκλογές Χωρίς Διλήμματα ;

Οι εκλογικές αναμετρήσεις σχεδόν πάντα σημαδεύονται από διλήμματα , πραγματικά ή τεχνητά,  που όμως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση του κόσμου. Οι διαχωριστικές γραμμές που τίθενται επιχειρούν να καταστήσουν διακριτές τις αντιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων.
 Ακόμα και αν αυτές δεν υπάρχουν...

Στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης οι πολίτες βρέθηκαν απέναντι σε τέτοια διλήμματα και στις δύο προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Το 2010 η εκλογική αντιπαράθεση χαρακτηρίστηκε από το δίλημμα Τσιμέντο ή Πράσινο, ενώ το 2014 στο προσκήνιο τέθηκε το ερώτημα Φεουδάρχες ή Πολίτες. Και στις δύο περιπτωσεις τα ερωτήματα ήταν υπαρκτά.  Όμως με μερικό τρόπο τέθηκαν και λάθος απαντήθηκαν. Κυρίως γιατί ο στόχος όσων τα έβαλαν στο τραπέζι ήταν ο εντυπωσιασμός των ψηφοφόρων και η όξυνση του προεκλογικού κλίματος. Καθόλου δεν προσεγγίστηκε ο πυρήνας των ερωτημάτων που ήταν ο χαρακτήρας των πόλεων στην πρώτη περίπτωση ή τα τοπικά συμφέροντα στη δεύτερη. Στην πραγματικότητα , τόσο ο Γρ. Κασιδώκωστας ή ο Σπ. Πανάς που τον διαδέχτηκε όσο και ο Γρ. Κωνσταντελλος υπηρετούν την ίδια λογική εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου ενώ αποδείχτηκαν εξίσου ικανοί διαμεσολαβητές και διαιτητές των τοπικών μεγαλοσυμφερόντων.

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, σκόπιμα,  και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση αναδεικνύουν  τα πρόσωπα πάνω από τα προγράμματα και τις πολιτικές που υπηρετούν . Επιστρατεύονται έννοιες όσο το δυνατό πιο άχρωμες , απαλλαγμένες από κάθε πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο που μπορεί να ορίσει διαχωριστικές. Έργα , Πολίτες , Συνεργασία , Ποιότητα Ζωής , Καθημερινότητα. Στοιχεία που συνιστούν το Α και το Ω του λόγου όσων διεκδικούν μια θέση στον ήλιο της Δημαρχίας. Στοιχεία που όμως δεν υπάρχουν από μόνα τους αν δεν τους ορίσει κανείς περιεχόμενο.
Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση κυριαρχίας του Γρ. Κωνσταντέλλου που επιχειρείται από τους υποστηρικτές του να προβληθεί σαν μοναδική επιλογή. Ταυτόχρονα από την αντιπολίτευση αναζητούνται για την ώρα υποψήφιοι που σαν κύριο προσόν να έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την κυριαρχία του νυν Δημάρχου. Μόνο αυτό αρκεί και όχι αν έχουν να προτάξουν ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο , ένα άλλο όραμα για το Δήμο. Να είναι φορείς της ίδιας πολιτικής , της ίδιας φιλοσοφίας , αλλά να μην λέγονται Κωνσταντέλλος. Οι δημότες καλούνται να επιλέξουν το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικές συσκευασίες.
Σε πρώτο πλάνο το ερώτημα Κωνσταντέλλος ή Αντί-Κωνσταντέλλος λοιπόν...

Με αυτά τα δεδομένα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να μπουν και κυρίως να απαντηθούν πραγματικά ερωτήματα , διλήμματα υπαρκτά και όχι ψευδεπίγραφα.
Ζητήματα που θα αγγίζουν τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τους  δήμους ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εκφραστής της.
Απέναντι στο μοντέλο που υπηρετούν τόσο η νυν Δημοτική Αρχή του Γρ. Κωνσταντέλλου όσο και οι επίδοξοι μνηστήρες του Δημαρχιακού θώκου.
Ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας γης και την εμπορευματοποίηση της για μια ισορροπημένη ανάπτυξη της Πόλης που θα πληρεί τις σύγχρονες ανάγκες , διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της.
Απέναντι στο πρότυπο του Δημάρχου - Αυτοκράτορα να αναδειχτεί μια πραγματική δημοκρατική , συμμετοχική αυτοδιοίκηση των πολιτών.
Απέναντι στο μοντέλο του Δήμου που υπερφορολογεί και μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των δημοτών να αναδειχτεί ο Δήμος που προασπίζει τις κοινωνικές ανάγκες.
Απέναντι στη λογική του Δήμου - διεκπεραιωτή και διανομέα προγραμμάτων , μελετών και έργων να μπει ο Δήμος που σχεδιάζει, ελέγχει και υλοποιεί τις αναγκαίες υποδομές για την πόλη με οργάνωση , ποιότητα και ακρίβεια.
Απέναντι στο Δήμο που λειτουργεί σαν τροχονόμος και εκφραστής των τοπικών μεγαλοσυμφερόντων να τεθεί ο Δήμος που εναντιώνεται σε αυτά και προασπίζει πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα όλων των Δημοτών.

Αυτά , κατά τη γνώμη μου είναι τα πραγματικά διλήμματα που πρέπει να τεθούν υπόψιν των Δημοτών. Σε αυτά που κανείς δεν σκοπεύει να απαντήσει επί της ουσίας οφείλει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη απάντηση . Τόσο απέναντι στον Γρ. Κωνσταντέλλο όσο και στους επίδοξους μνηστήρες της Δημαρχίας.
Ο πολιτικός εκφραστής της απάντησης αυτής αναζητείται...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια