Ποιά Αντιπολίτευση;


Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό αλλά πραγματικό.
Είναι αρκετές οι φορές την τελευταία τετραετία που έχει σχολιαστεί ο ρόλος και η ποιότητα της αντιπολίτευσης στο Δήμο Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης. Μια συζήτηση που διεξάγεται τις περισσότερες φορές με αφοριστικούς όρους και με οπαδική συμπεριφορά.

Αυτό που συμβαίνει όμως δεν είναι η απουσία της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον να δεχτούμε πως  δεν μπορεί να αποτελεί βασικό κριτήριο η παρουσία ή η απουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί το Facebook ή το Twitter να αποτελούν πλέον μια καθημερινότητα και ένα πεδίο πολιτικής διαπάλης αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο δείκτης. Η αντιπολίτευση είναι παρούσα στα Δημοτικά Συμβούλια , στους χώρους συνάθροισης στην ενημέρωση μας από τον Τοπικό Τύπο. Αυτό όμως που την χαρακτηρίζει είναι η νωθρότητα , η ατολμία, η εμμονή σε παλιές και αποτυχημένες συνταγές. Δεν μελετά επαρκώς , δεν επιλέγει εκείνη το γήπεδο που θα αντιπαρατεθεί με τη Δημοτική Αρχή , δεν δημιουργεί πολιτικά γεγονότα αλλά σύρεται πίσω από τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου.
Η εξήγηση είναι πιο ουσιώδης από τις απλοϊκές ερμηνείες ότι δεν βγαίνει συχνά στον διαδικτυακό «αέρα». Η αιτία είναι πως ένα μεγάλο μέρος της σημερινής ( ακόμα και της … μελλοντικής) αντιπολίτευσης στον Γρ. Κωνσταντέλλο είναι θιασώτες αυτής ακριβώς της πολιτικής που αυτός και η παράταξή του εφαρμόζουν στο Δήμο από το 2014. Δεν είναι τυχαίο πως σε μια σειρά κομβικές αποφάσεις που επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές των πολιτών και καθορίζονται από την πολιτική φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής ένα σημαντικό ποσοστό των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στάθηκαν αρωγοί αυτής της πορείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι βρέθηκαν πλάι στον Γρ. Κωνσταντέλλο και για το θέμα του Αστέρα και για τις Παραλίες Όχι απέναντι. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την ευκολία που έχουν αρκετοί να αλλάζουν πολιτικό όχημα συντασσόμενοι με το Δήμαρχο για τις  επόμενες εκλογές.
Κατά συνέπεια τι απομένει αφού στον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής συμφωνούν; Μα αυτό που κάνουν επί μία τετραετία. Είτε να εκφράζουν διάφορα μικροσυμφέροντα κατά κύριο λόγο στενού τοπικιστικού χαρακτήρα ή να ασκούν κριτική στα λεγόμενα ζητήματα καθημερινότητας. Κατάσταση δημοσίων χώρων, δρόμων κι πεζοδρομίων, δημοτικές υπηρεσίες , σκουπίδια. Ακόμα κι αυτό όμως γίνεται με αποσπασματικό τρόπο και με απίθανες γενικεύσεις που προκύπτουν αυθαίρετα από μια φωτογραφία που δημοσιεύεται κυρίως στα social media και που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι παρά αρμοδιότητα ενός μεσαίου υπηρεσιακού παράγοντα του Δήμου. Κι όμως τείνει με τη βοήθεια της εικόνας να καθίσταται θέμα που πρέπει να ασχοληθεί ο Δήμος σε ανώτατα κλιμάκια. Ακόμα και στο επίπεδο Δημάρχου αν είναι δυνατόν. Ακόμα και σε αυτό το πεδίο όμως κυριαρχεί η ευκολία και όχι η ουσία. Γιατί ενώ είναι δεδομένο πως η κατάσταση δεν είναι καλή σε πολλές περιοχές του Δήμου η «αντιπολίτευση της λακκούβας» δεν θέτει κανένα πλαίσιο διεκδίκησης , συμβολής στην καλυτέρευση της κατάστασης. Δεν θα ακούσει ποτέ κανένας να ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα ή ουσιαστική αξιοποίηση και προγραμματισμό των εργασιών της Τεχνικής υπηρεσίας ή της Υπηρεσίας Πρασίνου. Δεν θα ζητήσουν να μπουν προτεραιότητες στο Τεχνικό Πρόγραμμα που να δίνουν λύσεις ή ορθότερη κατανομή των πόρων. Παρά μόνο φιλολογία της καταστροφής και της εγκατάλειψης. Ενδεχομένως χρήσιμος τρόπος αντιπαράθεσης μεταξύ οπαδών. Όπως γίνεται έως σήμερα εξάλλου μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Δημάρχου , αλλά σίγουρα μια αντιπολίτευση χαμηλών προσδοκιών.

Είναι φανερό πως μια τέτοια λογική δεν πάει μακριά. Είναι ακόμα πιο φανερό πως σε μια αντιπαράθεση τέτοιου είδους κερδίζει αυτός που εκφράζει με πιο πειστικό τρόπο τα τοπικά συμφέροντα αλλά και τις προσδοκίες των δημοτών για προοπτική βελτίωσης. Απέναντι λοιπόν σε μια δεδομένη συνταγή η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να υπάρξει είναι εκείνη που θα αντιπαρατίθεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, που θα αντιπαλεύει συνολικά την πολιτική που εφαρμόζεται που θα αναδεικνύει ένα πραγματικό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για το Δήμο. Αυτή μπορεί και πρέπει να υπάρξει ως αντίπαλος πόλος. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια