<< Είναι το Ξεπούλημα του Αστέρα, Ηλίθιε>>*

Είναι ενδιαφέρον και συνάμα απογοητευτικό το πως συχνά η σηζήτηση μετατοπίζεται από ένα κεντρικό θέμα στις δευτερεύουσες πτυχές του. 

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη συζήτηση για την Μαρίνα της Βουλιαγμένης. 
Γιατι η ανακατασκευή της είναι το δευτερεύον θέμα.  
Γιατί το ΚΥΡΙΟ θέμα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του Αστερα της Βουλιαγμένης.  Ένα  ξεπούλημα που δεν αφορά μόνο το τίμημα της πώλησης. Αυτό είναι χαμηλό αλλά το ποσό πάντα εξαρτάται από την κατάσταση , την διαπραγματευτική θεση του πωλητή. Η οικονομική κρίση έκανε δυσχερή και ευάλωτη την πλευρα του πωλητή - του Ελληνικού Δημοσίου στην περιπτωση μας - , άρα και εύκολο θύμα. 

Το ξεπούλημα όμως αφορά κυρίως την αποδοχή ότι όλος ο χώρος της Βουλιαγμένης αποτελεί την αυλή του <<νέου>> Αστέρα. Οι ανάγκες του Αστέρα καθορίζουν τις χρήσεις , το βαθμό εκμετάλλευσης της γης για όλη την γύρω περιοχή της Βουλιαγμένης. Άρα, ακόμα και γι' αυτήν την Μαρίνα της Βουλιαγμένης. 
Το κοινό στο οποίο στοχεύει να προσελκύσει ο Αστέρας διαθέτει πολλά χρήματα και φυσικά μεγάλα σκάφη αναψυχής. Προφανές λοιπόν πως η αναβαθμιση της Μαρίνας στοχεύει στην εξυπηρέτηση αυτού του κοινού. Τα υπόλοιπα όπως η έκταση της ,  το πόσα σκάφη θα ελλιμενίζονται, η δόμηση στον περιβαλλοντα χώρο είναι τριτοτέταρτα θεματα. 

Η αποδοχή αυτού του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για λίγους βρήκε συμφωνους τους περισσότερους . Σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια που τεθηκε το θέμα όλοι σχεδόν το υπερψηφισαν. Ίσως κάποιοι προβάλλοντας και αστερίσκους για το πόσα σπίτια θα κατασκευαστούν , πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, αν θα εργαστούν στην κατασκευή ντόπιοι ή ξένοι, αν και πόσα ανταποδοτικά οφέλη θα έχει ο Δήμος. Λίγοι διατύπωσαν ενστάσεις για το είδος αυτού του μοντέλου αναπτυξης που βασίζεται στην υπερβολική χρήση του χώρου και την βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον, την μετατροπή αυτών των τουριστικών μονάδων σε πόλεις μεσα στην πόλη ,τον τουρισμό του τζόγου των καζίνο, την πορνεία πολυτελείας την εκμετάλλευση των εργαζομένων που συνοδεύει πάντα αυτό το μοντέλο. Την κατασκευή μιας τουριστικής μόδας της χλιδής που ερχεται και σχεδόν πάντα παρέρχεται. Ακόμα λιγότεροι εμπρακτα κινητοποίησαν δυνάμεις για να αποτρέψουν την εκποίηση του Δημόσιου πλούτου. 
Η αποδοχή του ενός , του ξεπουλήματος του Αστέρα , καθιστά υποκριτική και ανούσια την διατύπωση ενστάσεων για τα επακόλουθα. 

Γιατί είναι το ξεπούλημα του Αστέρα, ηλίθιε. 
Γιατί είναι η οικονομία , ηλίθιε.
Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε. 

* Ο τίτλος είναι μια ακόμα παράφραση της διάσημης πλέον φράσης << It's the economy , supid>> , που σημάδεψε την  προεκλογική εκστρατία του Bill Clinton για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ το 1992

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια