Διαχείριση Απορριμμάτων στα 3Β: Ερωτήσεις Χωρίς Απάντηση

-->
Με την ανακοίνωση της πρόθεσης από το Δήμο να προχωρήσει στην κατασκευή ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, το θέμα έχει αποτελέσει ένα πεδίο αντιπαράθεσης , προβληματισμών και ανησυχίας.
Συχνά η κουβέντα μετατοπίστηκε από τα ουσιαστικά ερωτήματα που καθένας πρέπει να απαντήσει , σε ένα διαγωνισμό υπερβολών και κινδυνολογίας για επερχόμενες καταστροφές από τη μία ή άκριτης υποστήριξης του σχεδίου και του ίδιου του Δημάρχου από την άλλη.

Κι όμως…
Μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων δεν είναι απαραίτητα κακό.
Αλλά και η προτεινόμενη λύση απέχει από το να είναι η ιδεώδης.

Έως τώρα ο Δήμος έχει προχωρήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ΚΥΡΙΩΣ διαμόρφωσης της κοινής γνώμης υπέρ της λύσης. Με βασικά επιχειρήματα την ολοένα και πιο δυσχερή κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το πρόσφατο ατύχημα ανέδειξε πόσο περιορισμένη δυνατότητα υπάρχει με την λύση του ΧΥΤΑ που εκτός από ρατσιστική είναι και επικίνδυνη. Αλλά και την αναγκαιότητα να συμμορφωθεί ο Δήμος – όπως και οι άλλοι Δήμοι βέβαια-  στην απαίτηση να διαχειρίζεται τα αστικά απορρίμματα κατά μεγάλο μέρος τους εντός των ορίων του.

Στην ενημέρωση από το Δήμο, αλλά και στις τέσσερεις συναντήσεις με φορείς και κατοίκους που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντώνται αν και ετέθησαν από πολύ νωρίς ως προβληματισμοί. Υπάρχουν ταυτόχρονα και ενδείξεις ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται έχουν βάση.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα της συζήτησης από την αρχή….

Γιατί επιλέγεται η χωροθέτηση της μονάδας σε Ζώνη Προστασίας του Υμηττού;

Η εύκολη απάντηση είναι «γιατί εκεί υπάρχει χώρος» . Σωστό , αλλά εκεί δεν προβλέπονται τέτοιου είδους χρήσεις. Πόσο θεμιτό είναι και τι μήνυμα περνά όταν γίνεται απόπειρα να εκμεταλλευτεί ο Δήμος ένα νομικό παράθυρο λόγω της ιδιοκτησίας του ΥΠΕΘΑ;
Επιπρόσθετα αν θεωρήσουμε,  όπως σωστά έχει επισημάνει και ο Δήμαρχος εξάλλου,   ότι το πρόβλημα απαιτεί άμεσες λύσεις , μάλλον ακολουθείται δρόμος που οδηγεί σε μια σειρά καθυστερήσεων. Γιατί η επιλογή αυτή  θα προκαλέσει  μια σειρά μακροχρόνιων  δικαστικών εμπλοκών από τις βέβαιες προσφυγές κατοίκων κι φορέων που θα βασίζουν τα επιχειρήματα τους στις θεμελιώδεις Συνταγματικές επιταγές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Γιατί προβάλλονται, μια σειρά λύσεων που καθένας χωρίς καν ειδικές γνώσεις καταλαβαίνει πως αποτελούν ακριβές οικονομικά επιλογές ;
Είναι πασιφανές πως πρόκειται για έργο που η υλοποίηση του απαιτεί ένταξη σε μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα για να κατασκευαστεί . Ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τεχνικό προαπαιτούμενο να παράγει ενέργεια υψηλού όμως κόστους συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.  Αν σε αυτά προσθέσουμε μια σειρά θέματα όχι ήσσονος σημασίας όπως την ποιότητα των παραγόμενων υπολειμμάτων , τη μεταφορά τους , τις απαιτούμενες υποδομές στη μονάδα  αλλά και τις βασικές υποδομές που χρειάζεται να κατασκευαστούν για να γίνει αυτή προσεγγίσιμη , συζητάμε για μια δαπανηρή επιλογή. Κάτι που ξεφεύγει από τα όρια και τις οικονομικές δυνατότητες ενός μικρομεσαίου ( έστω και εύρωστου οικονομικά Δήμου) αλλά και το θέτει και το εγχείρημα σε έναν απροσδιόριστα μακρύ ορίζοντα υλοποίησης παρότι οι ανάγκες είναι άμεσες και επιτακτικές.

Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει το σύστημα αποκομιδής ; 

Ακόμα και αν συζητάμε για μια μικρής δυναμικότητας μονάδα , όσο τα παραγόμενα κατ’ έτος σκουπίδια,  επαρκεί ο σημερινός σχεδιασμός της αποκομιδής; Μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες συνεχούς τροφοδοσίας της μονάδας; Ή θα απαιτηθεί συνδρομή ιδιωτών και με ποιο κόστος; Ή από την άλλη θα δεχτούμε πως η μονάδα θα υπολειτουργεί , θα δουλεύει πολύ χαμηλότερα από τα όρια της με το κόστος λειτουργίας να το επωμίζεται ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες με σταθερή αιμορραγία του δημοτικού προϋπολογισμού;  Ή τέλος, για να είναι αποδοτικό το εγχείρημα,  καθώς ο ημερήσιος όγκος απορριμμάτων δεν είναι σταθερός , θα απαιτηθεί να τροφοδοτείται η μονάδα και με απορρίμματα άλλων όμορων Δήμων;

Ως τώρα δεν τίθενται τέτοια ερωτήματα. Αντίθετα πλασάρονται τεχνολογίες από όποιον χτυπήσει την πόρτα του Δημαρχείου. Πλασιέ και αντιπρόσωποι συστημάτων που εκπροσωπούν συστήματα διαχείρισης ,επιχειρούν να καθορίσουν τις μελλοντικές επιλογές του Δήμου.  Από την άλλη προγράμματα που συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων όπως Διαλογή στην Πηγή , Επανάχρηση , ακροβατούν μεταξύ πειραματισμών , πιλοτικών φάσεων και εγκατάλειψης. Ίσως γιατί όπως καθένας μπορεί να καταλάβει η λειτουργία μονάδας δεν προάγει την ανακύκλωση αλλά την υπονομεύει κιόλας καθώς τα σκουπίδια αποτελούν πρώτη ύλη. Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.

Αν υπάρχει τελικά κάτι ενθαρρυντικό αυτό είναι η απόπειρα κινητοποίησης των πολιτών στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της οργάνωσης της αντίδρασης σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Ίσως όχι πάντα με ξεκάθαρες θέσεις , συχνά εύκολα να αναπαραχθούν στα όρια της υπερβολής. Κρίνοντας όμως από τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του σχεδίου της μονάδας και την ευκολία που καταφεύγουν σε κατηγορίες , υπερβολές και συχνά συκοφαντίες για τα πρόσωπα και απόψεις  τους μάλλον θετική επίδραση έχει η ως τώρα παρουσία τους σε σημαντικό κομμάτι του κόσμου.

Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Δεν είναι μόνο επιτακτική η ανάγκη να επεξεργαστούμε λύσεις που υπερβαίνουν τα σημερινά πρότυπα αλλά και να προάγουμε εκείνες τις λύσεις που όχι μόνο είναι επωφελείς περιβαλλοντικά αλλά και διαπαιδαγωγούν τον πολίτη. Αυτό όμως απαιτεί συμμετοχή αλλά και ξεκάθαρες θέσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια