Πνεύμα και Ηθική !!!

Αν δει κανείς τις αντιδράσεις των Δημαρχων που αντιτίθενται στο Νομοσχέδιο για την Aυτοδιοίκηση , θα μείνει με την εντύπωση πως θα επέλθουν τουλάχιστον βιβλικές καταστροφές στους Δήμους. Μοιάζει σαν να καταστρέφεται με το Νόμο και κυρίως με την εφαρμογή της απλής αναλογικής ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος.


Ο Γρ. Κωνσταντέλλος χρωματίζοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, έβαλε στο τραπέζι  μια σειρά επιχειρημάτων. Όλα γνωστά και χρησιμοποιημένα σε τοποθετήσεις και άλλων Δημάρχων. Επιχειρήματα που ενώ υποτίθεται συνιστούν τη γραμμή αμυνας εναντια στην απλή αναλογική δεν μπορούν ωστόσο να κρυψουν αυτό που ισχύει ως τώρα.


Κωδικά, τα επιχειρήματα αυτά σε διαφορες παραλλαγές τους είναι τα εξής:

  • Ακυβερνησία και Αναποτελεσματικότητα των Δήμων καθως η απλή αναλογική καθιστά ομήρους τους Δημάρχους στις μειοψηφίες και ευνοεί τις συναλλαγες παρατάξεων. Τέλος στο καθεστώς πολιτικής σταθερότητας που επικρατούσε για δεκαετίες στην Αυτοδιοίκηση
  • Μικροκομματικές σκοπιμότητες τις κυβέρνησης για να αποκτήσει ερίσματα στην τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Με την απλή αναλογική διευκολύνεται η είσοδος στα Δημοτικά Συμβούλια οργανωμένων συμφερόντων ή  μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
Παρέλειψε όμως ο Δήμαρχος να πεί πως όλα αυτά και ακόμα περισότερα  μπορούν να συμβούν , συνέβησαν και συμβαίνουν και τωρα , με το σημερινό σχεδόν πλειοψηφικό εκλογικό συστημα. 

Ακυβερνησία και αναποτελεσματικότητα ζήσαμε για παράδειγμα , στον ενιαίο Δήμο Βαρης -  Βούλας -  Βουλιαγμένης την περίοδο μετά την αποχώρηση του Γρ. Κασιδόκωστα και σε όλη τη διαρκεια της διοίκησης Πανά. Όταν η τότε μειοψηφία με επικεφαλής τον σημερινό Δήμαρχο δεν ψηφιζε ούτε για συντήρησεις υποδομών ή απλές φυτεύσεις  - για σημαντικές αποφάσεις όπως προυπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα ούτε λόγος. Ήταν η περίοδος - ιδιαίτερα προεκλογικά -  που οι συναλλαγες , τα ταξίματα θέσεων και οφιτσίων ήταν στην ημερήσια διαταξη. 'Οταν ο σημερινός Δήμαρχος έταζε αντιδημαρχίες και προεδρεία σε όποιον πήδαγε από το <<καράβι Πανά>>. Όταν αυτό ήταν το μόνο κριτήριο συμφωνίας με τους περιοδεύοντες υποψήφιους και όχι καποιου είδους συμφωνία σε προγράμματα. 
Δεν εμπόδισε το εκλογικό συστημα να συμβαίνουν όλα αυτά...

Μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν έλειψαν ποτέ από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι σκοπιμότητα και η ιδιοτέλεια δεν έχουν σε καμία περίπτωση να κάνουν με το εκλογικό συστημα αλλά κυρίως με την επιδίωξη κάθε κόμματος ιδιαίτερα των κομμάτων εξουσίας να αποκομίσουν τις εντυπώσεις και να καταγράψουν δυνάμεις σε κάθε εκλογική διαδικασία. Όσο θεμιτή είναι η επιδίωξη του κυβερνόντος κόμματος να αποκτήσει ερίσματα άλλο τόσο υποκριτικό να επικαλείται τον κομματισμό ο Δήμαρχος όταν μόλις χτες μια απλή εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ στο Δήμο μετατράπhκε σε ντέρμπυ μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Δημάρχου. Με όλους , του ιδίου συμπεριλαμβανομένου να επιχειρούν να ενισχύσουν τη θεση τους και τις προσβάσεις τους τον τοπικό κομματικό μηχανισμό μαζεύοντας ψήφους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

 Σε ότι αφορά δε την είσοδο  στα Δημοτικά Συμβούλια οργανωμένων συμφερόντων ή  μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα, να πληροφορήσουμε το Δήμαρχο πως τα οργανωμένα συμφέροντα στο Δήμο που διοικεί δεν λείπουν. Γιατί δεν είναι τιποτε  άλλο παρά οργανωμένα συμφέροντα ο ΣΑΑΚ που και ο ίδιος αποτελεί μελος του και κάμποσα ακόμα μέλη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Μια χαρά θέση στα θεσμικά όργανα βρήκαν χωρίς να εμποδιστούν από το πλειοψηφικό συστημα. Για να μπορεί ο ΣΑΑΚ και από αυτή τη θέση να διεκδικεί ΕΝΑΝΤΙΑ στα συμφεροντα του Δήμου και των δημοτών.  Όσο για τις μειοψηφίες που εκφράζουν τα άκρα , δεν λείπουν και σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο ανθρωποι που εξυμνούν τη Χούντα και τους Χίτες σε καθε ευκαιρία. Ανθρωποι που νοσταλγούν  το Βασιλέα ή ονειρεύονται <<λοχίες  που θα σώσουν το Εθνος από την αναρχία και τον κομμουνιστοσυμμοριτισμό>>(sic). Επειδή με αυτό το εκλογικό συστημα βρήκαν θεση στα ψηφοδέλτια του Δημάρχου  και εξελέγησαν κιόλας,  τετοιες μειοψηφίες των άκρων δεν  φαίνεται ενοχλούν το Δήμαρχο. Προφανώς τον ενοχλούν οι άλλες μειοψηφίες που επιμένουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται στο πλευρό και για τα συμφέροντα των πολιτών. 

Καθένας και ο Δημαρχος βέβαια μπορεί να έχει προτιμήσεις υπέρ του ενός ή του άλλου εκλογικού συστήματος. Το ισχυρότερο επιχείρημα θα ήταν πως αποδυναμώνεται η απόλυτη εξουσία των Δημάρχων να εφαρμόζουν το προγραμμά τους. Όπως εκείνοι θελουν χωρις να δωσουν λογαριασμό σε κανέναν. 
Είναι όμως κυνικά υποκριτικό να παρουσιάζονται οι αντιρρήσεις του ως η επερχόμενη καταστροφή. Όπως είναι εξίσου υποκριτικό να εμφανίζεται ο ίδιος ως Βασ. Αυλωνίτης φωνάζοντας <<Πνεύμα και Ηθική>> όταν πρωτος και με τα ισχύοντα του σήμερα, δημιούργησε ή υπέθαλψε με την πολιτική στάση του αυτά που προβλέπει τωρα ωσ το απόλυτο κακό. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια