Εκφασισμός με Αύρα Νοτίων Προαστίων

Στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κατοικεί , κατα πλειοψηφία , συντηρητικός κόσμος. Κόσμος που ενστερνίζεται τις παραδοσιακές κοινωνικές αξίες , φιλελευθερες ή νεοφιλελευθερες αντιλήψεις στο πεδίο της οικονομίας. 

Παράλογο; 
Καθόλου, αν λάβει κανείς υπόψη του την ταξική διάρθρωση του κόσμου , τις πολιτικές προτιμήσεις του και τις εκλογικές συμπεριφορές του διαχρονικά.

Είναι κακό αυτό;
Θα απαντούσα και Ναί και Όχι. 
ΝΑΙ,  γιατί αγκιστρώνετα με ευκολία σε αντιλήψεις που δεν συνάδουν με μια σύχρονη προσσέγγιση της κοινωνίας και του κόσμου.
ΟΧΙ, γιατί καθένας έχει το δικαίωμα - και την υποχρέωση - να προβάλλει τις απόψεις του. Σε τελική ανάλυση και αυτές οι απόψεις αποτελλούν πεδίο αντιπαράθεσης , διαπάλης ιδεών , υπάρχει δυνατότητα να ανατραπούν. 

Κοντά στον παραδοσιακό , ανώδυνο όμως συντηρητισμό ξεφυτρώνουν αποψεις ακραία μισαλλόδοξες , στα όρια του κοινωνικού φασισμού. Προιόντα της οικονομικής κρίσης και της άνθησης των εθνικιστικών εώς και φασιστικών κινημάτων και σε πανευρωπαικό επίπεδο. Κυρίως όμως γιγαντωμένα από την απουσία πραγματικού αντιπάλου στο κοινωνικό πεδίο. 

Εώς τωρα έχουμε μειοψηφικά δείγματα.  
Από ελάχιστους τοπικούς παράγοντες που σε κάθε ευκαιρία εξυμνούν τη Χούντα , νοσταλγούν τη Μεγαλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και ονειρεύονται το Λοχία που θα καθαρίσει τον τόπο από την <<αναρχοκομμουνιστική ανομία>>. 
Από τις (λογικές μεν)  αντιδράσεις στις εποχική παρουσία Ρομά που όμως δεν εστιάζουν στο πρόβλημα, ένα πραγματικό προβλημα με πολύμορφες προεκτάσεις , ούτε αναζητούν βιώσιμες λύσεις. Αντιθετα συχνά η συζήτηση επικεντρώνει και υποθάλπτει εναν ρατσισμό. 
Αν προσθέσουμε σε αυτά και απόψεις συντηρούμενες από την επίσημη Εκκλησια για μια σειρά ζητήματα όπως  για τους ομοφιλοφιλους και τη θέση τους στην κοινωνία ή ζητήματα που βαδίζουν σε πολεμοκαπηλες ατραπούς με αφορμή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Μακεδονικό ή οι σχέσεις με την Τουρκία έχουμε μια σχετικά πλήρη εικόνα του πεδίου που κινείται ή θελει να παρέμβει ο μοντέρνος ακραίος συντηρητικός λόγος. 

Τα πράγματα όμως δείχουν να αλλάζουν ... Προς το χειρότερο. 

Ο λεκτικός ρατσισμός για τους Ρομά αναζητά υπέρβαση με την προτροπή υιοθέτησης από τους πολίτες λύσεων Ταγματων Εφόδου παρακάμπτοντας τις επίσημες Αρχές της οργανωμένης Πολιτείας.
Η ως πρόσφατα παραμονή προσφύγων στο Ελληνικό πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων σε ξενοφοβική κατεύθυνση που υποδαυλίζονταν από κάμποσα τοπικά μέσα. 
Για το θέμα των εμφυλων ταυτοτήτων με αφορμή την ( κακοσχεδιασμένη είναι η αλήθεια) προταση του Υπ. Παιδείας  για εβδομάδα ενημέρωσης στα σχολεία , ακούστηκαν ακομα και στο Δημοτικό Συμβούλιο απίθανης εμπνευσης απόψεις που παραπέμπουν στα ενημερωτικά φυλλάδια Παραχριστιανικών οργανώσεων. 

Μόλις προχτές με αφορμή ανάρτηση αφισών νομιμου πολιτικού κόμματος για την Πρωτομαγιά στο Ασκληπιείο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί << κίνημα διαμαρτυρίας>> με τη μορφή επίσημου διαβήματος στη διοίκηση του Νοσοκομείου. 
ΓΙΑΤΙ; Eπειδή κρίθηκε ( από ποιούς ;;;  και ως τι;;;) ότι το περιεχόμενο << θα ήταν καταστροφικό για τη συνοχή της κοινωνίας μας , την οικονομία , την Εθνική μας Ταυτότητα και την αμυνά μας >>(sic) και γιατι << ... τα χρηστα ήθη της δικής μας τοπικής κοινωνίας δεν δέχονται ακραίες απόψεις>>( ξανά sic). 
ΠΡΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ  μαλιστα έκτός από το κατέβασμα των αφισών και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και τη διενέργεια ΕΔΕ για να βρεθούν και διωχθούν πειθαρχικά οι υπαίτιοι. 

Το κίνημα των επίδοξων Μελανοχιτώνων δεν απέδωσε. Απέτυχε παταγωδώς .
Αμελητέα  η ποσότητα κόσμου που συνέδραμε το εγχείρημα ενώ η Διοικηση του Ασκληπιείου δεν ενέδωσε ( φανταζομαι ο Διοικητής ακόμα θα γελάει με τέτοιες γραφικότητες) στην καταφανή απαίτηση να επιβληθεί εμπάργο στη διακίνηση ιδεών στους χώρους δουλειάς όπως απαιτούσαν. Ειδικά αριστερών ιδεών γιατί οι αλλες δεν ενοχλούν τα <<χρηστά τους ήθη>>. 

Ας το αφήσουμε εδω λοιπόν διασκεδάζοντας με τέτοια καμώματα έχοντας όμως κατα νου πως τέτοια φαινόμενα είναι εικόνες από ένα ζοφερό μέλλον αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική απάντηση. Γιατί ο φασισμός δεν είναι μόνο οι τραμπούκοι του υποκόσμου της Χρυσης Αυγής όπως εμφανίζονται σε άλλες πιό λαικές περιοχές. Ευκολα ενδύεται και τη μορφή της γκλαμουριάς των Νοτίων Προαστίων , πραγμα που φαντάζει πιό φιλικό και ανώδυνο, εξίσου όμως επικίνδυνο. 
Ας έχουμε το νού μας.... 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια