Διαχείριση Απορριμμάτων στα 3Β: Αγώνας για μια Βιώσιμη Λύση

Η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες θα μπορούσε να συνοψιστεί στις εξής λυπηρές διαπιστώσεις.

Ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων αυξάνει , οι κατοικοι διαμαρτύροντα για τα ζητήματα της καθαριότητας, για τη συχνοτητα που μαζευονται τα σκουπίδια, την υποβαθμιση της ποιότητας ζωης από τον ογκο των σκουπιδιών. Σχεδόν καθημερινα καποιος ανεβαζει φωτογραφιες , σιγουρα ενοχλητικές αισθητικά , πραγματική δυσφήμιση για την περιοχη. Ακόμα και η Βουλιαγμενη που για όλους αποτελούσε υποδειγμα καθαριοτητας , ειδικά αν την συγκρινει κανεις με την δεκαετίες τωρα απαράδεκτη κατασταση της Κατω Βούλας , φαίνεται να μην έχει μείνει ανεπηρέαστη. 
Εχουμε επίσης διαβασει επισημες και ανεπισημες δηλωσεις προερχόμενες από τη Δημοτική Αρχη για την τραγική ελλειψη προσωπικου στον τομέα της καθαριοτητας , τις υπερανθρωπες προσπάθειες των υπαλληλων του Δημου. Πραγματικότητα ειναι και αυτά. Η οικονομική κριση και συνεπακόλουθα οι πολιτικές διαχειρισης της, συνεβαλλαν στην αποψιλωση των δημοτικών υπηρεσιων από προσωπικό ειδικά σε νευραλγικους τομεις οπως η καθαριοτητα των πόλεων. 
Ομως  οι Δημοι δεν κρίνονται από τη δυνατότητα τους να ειναι μεταξυ αλλων, καλοι , τακτικοί και γρηγοροι σκουπιδιάρηδες. Οι Δημοι οφείλουν στα δυσκολα να γεννουν ιδέες , να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κριση.  Κατά πως φαινεται για αρκετό καιρό ακόμα ούτε νεες προσληψεις θα γινουν και οι προσπάθειες οσο υπερανθρωπες κι αν ειναι, δεν θα επαρκούν .
Ειναι καιρός λοιπόν να προκυψει ενα σοβαρό σχεδιο αντιμετωπισης του θεματος των απορριμμάτων. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.
Η πρωτοβουλία του Δημου να διερευνίσει την κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων είναι μια λύση. Μια κινηση που υπαγορεύεται καταρχήν από την αναγκαιότητα να απεμπλακεί ο Δήμος από το ΧΥΤΑ της Φυλής, που ακόμα κι αν δεν κλείνει οπως σπευδουν να χρησιμοποιήσουν διαφοροι ως δικαιολογία για το εργοστασιο , τροποποιείται και καθίσταται ακριβότερη άρα λιγότερο συμφέρουσα λύση.

Δεν αναιρείται όμως το γεγονός πως το εργοστασιο επεξεργασίας μπορεί να βασίζεται σε μια καλή πρόθεση αλλά καλή λύση δεν είναι. Ακόμα κι αν είναι ότι ποιο υπερσυχρονο σε τεχνολογία , που ελαχιστοποιεί το βαθμό επικινδυνότητας του για τους περίοικους. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως επιδιώκεται η κατασκευή του σε περιοχή που δεν επιτρέπονται τέτοιες χρησεις και επιδιώκεται αξιοποίηση της νομοθεσίας για να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο. Δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι πρόκειται για μια ακριβή λύση, ειδικά αν γίνει μόνο για ενα Δήμο,  που παράγει εξίσου ακριβά αποτελέσματα. Ούτε επίσης μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι τρόποι χρηματοδότησης και διαχείρισης του εργοστασίου, όπως παρουσιάστηκαν, καθιστούν τον ιδιωτικό τομέα πρακτικά εποπτεύοντα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αν είναι ενα μόνο πρόβλημα η παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων τοξικών υπολλειματων , ακόμα πιο σημαντική είναι η απαξίωση μιας περιοχής που από οικιστική ζώνη καθίσταται de facto βιομηχανική. Γιατι κοντά στο εργοστασιο θα ακολουθήσουν και αλλες συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες.

Το ζητούμενο και απέναντι σε αυτή τη λογική του Δήμου δεν μπορεί να είναι η αναδειξη της υπερβολής , οι ανακρίβειες και η λαικιστική αντιθεση.
Ζητούμενο είναι ένα εναλλακτικό σχεδιο που θα εμπλέξει το συνολο των τοπικών φορέων και των κατοικων. Με την συνεργασια , την κοινητοποίηση και την συμβολή καθε κατοικου , καθε οικοδομικού τετραγωνου , καθε γειτονιας και συνοικίας...
Με τη ματια στραμενη σε συχρονες , αποτελεσματικές μεθοδους διαχειρισης. Με τη δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση. Με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. .
Τι χρειάζεται ενα Τοπικό Σχέδιο Διαχειρησης Απορριμάτων; Πεντε πραγματα ωστε να μπορεί να λειτουργήσει και να ειναι αποδοτικό.
  • Ολοκληρωμένη Μελέτη με Κατεύθυνση την Ανακύκλωση στην Πηγή. 
  • Στόχους Υλοποιήσιμους και Μετρήσιμους
  • Ενημέρωση  και Κιντοποίηση Πολιτών και Φορέων
  • Εφαρμόσιμες  και Αποδοτικές Ιδέες και Κίνητρα
  • Συνεργασία σε Διαδιμοτικό και Περιφερειακό Επίπεδο
Ειναι θετικό που υπαρχει μια κινητικότητα στην κοινωνία των 3Β σχετικά με το θεμα του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Τουλαχιστον δείχνει μια διάθεση απο όλο και πιο πολλούς να ενημερωθούν και γιατι οχι να διαθέσουν τις  δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια σε σχέδια που βλάπτουν την περιοχή. 
Όμως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν...
Σε λιγο καιρο θα τεθεί στο τραπεζι μια συγκεκριμένη προταση απο το Δήμο . Μια κακή πρόταση για την περιοχή , αλλα  άριστα τεκμηριωμένη και κυρίως οσο πιο καλά γινεται πλασαρισμενη στον κόσμο. Ήδη οι συνήθεις υποστηρικτες και μέσα επιστρατεύονται με σκοπό να καταστέίλουν , να προκαλέσουν συγχυση, να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης αναδεικνύοντας ακριβως αυτές τις υπερβολές όσων διαμαρτύρονται. 
Η χειρότερη απαντηση που μπορει να δωθει  είναι αυτή του λαϊκισμού και της μισής αλήθειας .
Κάθε αγώνας ή θα γινεται με αρχες , στόχους και κυρίως προτάσσοντας μια διαφορετική, εναλλακτική προοπτική για να μπορει να νικήσει, αλλιως θα ειναι καταδικασμένος εξαρχής σε ήττα. 
Ας γίνει λοιπόν το καλύτερο δυνατό για να νικήσει...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια