Διαχείριση Απορριμμάτων στα 3Β: Ερωτηματικά αντί Απαντήσεων.


Η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων εντείνεται και είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να αποτελεί κύριο θέμα στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το επόμενο διάστημα. Η ένταση αλλά και η τροπή των συζητήσεων δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο άνοιξε αλλά και με το πως κατευθύνεται η συζήτηση. Είναι φανερό πως τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι περισσότερα από τις απαντήσεις που δίνονται.  

Αυτό που οφείλει η Δημοτική Αρχή να κάνει είναι πρωτίστως είναι να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Να ξεκαθαρίσει τις κατευθύνσεις της θέτοντας με ξεκάθαρο τρόπο πάνω σε ποια λογική διαχείρισης απορριμμάτων εστιάζει. Γιατί ένα ασαφές πλαίσιο όπως αυτό που πάει να στηθεί  πολλαπλασιάζει την αμφισβήτηση και όχι άδικα.
Αντί για ξεκάθαρες απαντήσεις   όμως , αυτές που (δεν) δίνονται μέσω επίσημων και ανεπίσημων κύκλων αφορούν κυρίως τις εντυπώσεις και όχι την ουσία.

Διαβάζουμε από χτες πως ο Δήμαρχος θα αναλάβει προσωπικά να ενημερώσει τους κατοίκους της Βάρης κατά κύριο λόγο, για το θέμα. Παράξενο θα έλεγε κάποιος αφού ακόμα δεν έχει καταλήξει η αξιολόγηση των διαφόρων τεχνικών προτάσεων από την επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Με τι δεδομένα προσέρχεται λοιπόν ο Δήμαρχος στη συζήτηση; Εκτός αν οι προτάσεις που εξετάζονται είναι όλες μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης  και από ότι φαίνεται μάλιστα  προαποφασισμένης. Πράγμα που αν ισχύει , σημαίνει  πως στο τραπέζι του διαλόγου ο Δήμαρχος ξεκινά με σημαδεμένα τα χαρτιά του.

Από την πρώτη μέρα επίσης ακούμε να αναπαράγεται το επιχείρημα πως η αντιπολίτευση είναι απούσα ή πως όποιος αντιτίθεται στα σχέδια κατασκευής εργοστασίου δεν έχει αντιπρόταση. Η φυσική αντίδραση όμως οποιουδήποτε αυτή θα ήταν κατ’ αρχήν σε μια πρόταση ή υποψία πρότασης πως η περιοχή του θα υποβαθμιστεί , η υγεία των περιοίκων θα τεθεί σε κίνδυνο και η περιουσία του θα απαξιωθεί. Επιπλέον αποκρύπτεται το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν είναι απούσα γενικά στο θέμα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της  έχει εκδηλώσει τη συμφωνία του με την εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα των σκουπιδιών. Μία τουλάχιστον παράταξη έχει καταθέσει προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος που κινούνται όμως σε μια τελείως διαφορετική λογική, αυτή που προτάσσει την Ανακύκλωση στην Πηγή. Ενώ όλες οι παρατάξεις τη διαχείριση απορριμμάτων  την είχαν ψηλά στην ατζέντα τους. Εύλογα προκύπτει πως κυρίως στοχεύουν  στην απαξίωση εκ των προτέρων των όποιων ενστάσεων ή αντιδράσεων προκύψουν από την πλευρά των κατοίκων ή της αντιπολίτευσης και όχι στην αναγκαία συναίνεση και διάλογο που απαιτεί το θέμα.

Τέλος, υπάρχει και το παράδοξο πως στη συζήτηση δεν εμπλέκεται για την ώρα πουθενά η Περιφέρεια Αττικής. Παράδοξο γιατί γνωρίζουμε πως σε επίπεδο σχεδιασμού και με δεδομένο την αλλαγή λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Φυλής με τον τρόπο που σήμερα δουλεύει ( δυστυχώς η Φυλή δεν θα κλείσει κι ας χρησιμοποιείται και αυτό ως μπαμπούλας) , σχεδιάζεται η κατασκευαστούν περίπου 10 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Με βάση τους αριθμούς έχουμε ως τώρα στη διάθεσή μας ( εργοστάσιο δυναμικότητας 120 – 150  χιλ. τόνων ετησίως ) μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αρκετούς περισσότερους από τον ένα Δήμο.
Αν λοιπόν η φράση << ΟΛΑ τα σκουπίδια της Φυλής θα έρθουν στην Βάρη >> ακούγεται ( και είναι ) υπερβολή , μήπως αν το διατυπώναμε ως << το 1/10 των σκουπιδιών της Φυλής θα κατευθύνεται στη Βάρη>> θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα; 


-->
Αν κάτι έχει σημασία στη φάση που βρίσκεται η συζήτηση, αυτό είναι η ολόπλευρη ενημέρωση των κατοίκων και η κινητοποίηση τους να ασχοληθούν σε βάθος με το θέμα. Να αναδειχθούν παράλληλα όλες οι λύσεις αντιμετώπισης του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων.
 Κυρίως όμως να απαιτηθεί να μιλήσουν όλοι με ανοιχτά χαρτιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια