ΣΑΑΚ : Η Βράβευση και η Προσφορά

     Η ανάπτυξη των πόλεων όταν γίνεται με ταχείς ρυθμούς , όπως συνέβη στη Βούλα , συχνά έχει μια παράπλευρη απώλεια. Αυτή είναι η αλλοίωση της συλλογικής ταυτότητας και το ξεθώριασμα της ιστορικής μνήμης. Επίσης συχνά αυτό δίνει τη δυνατότητα της κατασκευής μια νέας ιστορικής ανάγνωσης του παρελθόντος.
     Με αυτή τη μικρή εισαγωγή ιστορικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα ας δούμε τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη Μικρά Ασία στη Βούλα . Για δεύτερη χρονιά η πόλη τίμησε ένα κομμάτι της ιστορίας της , τιμώντας ταυτόχρονα την απαρχή της ανάπτυξής . Την  μετατροπή της από μια απόμακρη εξοχική γωνία της Αττικής σε ένα σύγχρονο αστικό προάστιο. Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων η πόλη μέσω της Δημοτικής Αρχής ανέδειξε το ΣΑΑΚ ( Συνεταιρισμός Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών ) ως το φορέα που συνέβαλε με την προσφορά του σε αυτό που είναι σήμερα η πόλη. Πέρυσι ο ΣΑΑΚ μέσω του προέδρου του ( και αντιδημάρχου ) ανακοίνωνε στη διάρκεια των εκδηλώσεων , τη δωρεά έκτασης στο Δήμο για να κατασκευαστεί εκεί σχολικό συγκρότημα.

Φέτος ο Δήμαρχος ( και μέλος του ΣΑΑΚ ) βράβευσε το ΣΑΑΚ για τη δωρεά του αυτή. Μέσα από τη βράβευση αυτή δεν αναγνωρίζεται και τιμάται μόνο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ούτε μόνο οι άνθρωποι που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ανάπτυξης της πόλης. Η βράβευση αυτή κυρίως στοχεύει να επαναφέρει την ιστορία της πόλης στις απαρχές της. Την προσφυγιά , τις ταλαιπωρίες των ανθρώπων , τον αγώνα τους να ριζώσουν στο νέο τόπο. Ταυτόχρονα όμως η βράβευση αυτή επιχειρεί να φέρει μια συλλογική λήθη σταματώντας το ρολόι της ιστορίας κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '50. Γιατί αν θα θέλαμε να είμαστε ακριβείς ( θα έπρεπε να) βραβεύονται και τιμώνται αρκετά ακόμα επιτεύγματα.


    Βραβεύεται η οικειοποίηση από το ΣΑΑΚ περισσότερων από 3000 στρεμμάτων κοινόχρηστης γης που είχε τη νομή και όχι ιδιοκτησία. Χώροι που ενώ ήταν δημόσια γη που παραχωρήθηκε η χρήση της για να επιβιώσει ο αρχικός προσφυγικός οικισμός οικοπεδοποιήθηκε και πουλήθηκε. Τέτοιος χώρος ( λατομείο ) είναι και αυτός που δώρισε ο ΣΑΑΚ στο Δήμο .

     Βραβεύεται η τραγική έλλειψη κοινοχρήστων - κοινωφελών χώρων στην περιοχή επειδή ακόμα και αυτοί που είχαν οριστεί ως τέτοιοι έγιναν οικόπεδα προς πώληση. Τρανταχτό παράδειγμα η κατά το 90% πώληση χωρών που είχαν οριστεί ως χώροι για σχολεία.

      Βραβεύεται η μη παραχώρηση γης σε ακτήμονες και άστεγους όπως είχε νομική υποχρέωση ο ΣΑΑΚ να πράξει. Η εκδίωξη ανθρώπων από τη γη τους επειδή τα δικαιώματα τους δεν ήταν ( ή κρίνονταν ότι δεν ήταν) πλήρως θεμελιωμένα.

    Βραβεύεται ακόμα και η απόπειρα οικειοποίησης για εμπορικούς σκοπούς του Άλσους του Άη Γιάννη που από τύχη σώθηκε .

    Βραβεύεται και δικαίως η προσχώρηση και η ταύτιση με το μετεμφυλιακό κράτος και οι δεσμοί διαπλοκής με τις υπηρεσίες του ώστε να είναι σήμερα η Βούλα χτισμένη ως την κορυφογραμμή του Υμηττού.

     Βραβεύεται η οικιστική , περιβαλλοντική και αισθητική αλλοίωση που υπέστη περιοχή επειδή το δάσος που κατακάηκε τη δεκαετία του '70 , ουδέποτε αναδασώθηκε αλλά με ενέργειες και προς το συμφέρον του ΣΑΑΚ έγινε αντικείμενο εμπορίας και κερδοσκοπίας.

     Βραβεύεται η διαχρονική απόπειρα να εκμεταλλευτεί ο ΣΑΑΚ και τις τελευταίες εκτάσεις που έμειναν , για τις κωλυσιεργίες ,  τα προσκόμματα στην οριοθέτηση του Λυκορέματος.

   Στην πραγματικότητα αξίζουν βραβείο τόσο ο ΣΑΑΚ της προσφυγιάς όσο και ο ΣΑΑΚ της εκμετάλλευσης της . Ο μεταγενέστερος ΣΑΑΚ της απληστίας και της κτηματομεσιτίας .

Λοιπόν ; Ποιος ΣΑΑΚ από τους δύο βραβεύτηκε ; 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια