Δημοτικό Συμβούλιο ή Εκλογικό περίπτερο;

Αφορμή για το σχόλιο αυτό μου έδωσε η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου να εκδώσει ψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ στο χτεσινό δημοψήφισμα.
Κάμποσοι έθεσαν το ερώτημα αν το Δημοτικό συμβούλιο δικαιούται να πάρει θέση σε ένα γενικό πολιτικό ζήτημα , αν το ψήφισμα που εξέδωσε υπέρ του ΝΑΙ επιχειρεί να κατευθύνει τους πολίτες, αν εκφράζει κάτι τελικά ένα τέτοιο ψήφισμα.Η πλειοψηφία του ΔΣ προφανώς και θεωρεί δεδομένο ότι σωστά έπραξε συντασσόμενη στο στρατόπεδο του ΝΑΙ ενώ μειοψήφησαν οι απόψεις που μίλησαν για επιχείρηση διχασμού των πολιτών ή αναρμοδιότητας του ΔΣ να παίρνει θέση σε γενικού πολιτικού περιεχομένου θέματα που υπερβαίνουν τα αμιγώς αυτοδιοικητικά .
Στην πραγματικότητα δεν είναι σε αυτά ούτε η ουσία ούτε η είδηση ...

Εξηγούμαι . Βεβαίως και δικαιούται ένα ΔΣ ή όποιο άλλο όργανο να εκδίδει ψηφίσματα , φυσικά και το ψήφισμα είναι διχαστικό και πολώνει τους πολίτες ,επίσης σωστό είναι ότι το ψήφισμα δεν συνδέεται με αυτοδιοικητικό θέμα . Το κυριότερο είναι ότι το ψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ εκχωρεί το όνομα του Δήμου για χρήση σε μια λίστα ονομάτων υποστηρικτών μιας εκ των δύο απαντήσεων που καλούνταν να δώσουν οι πολίτες με το δημοψήφισμα...
Για όλα τα παραπάνω μπορούμε να αναλώσουμε ώρες κουβέντας και αντιλόγου , να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε. ΔΕΝ θα λέμε όμως ΟΛΗ την αλήθεια.Θα τα χρησιμοποιούμε σαν προπέτασμα καπνού για να την αφήσουμε να περνά ανάμεσά μας.
Γιατί η ΜΟΝΗ αλήθεια είναι ότι η δημοτική πλειοψηφία χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα των πολιτικών φιλοδοξιών του Δημάρχου, με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας σε ρόλο αφισοκολλητών.
Γιατί η δημοτική πλειοψηφία δεν καθρεφτίζει την προτίμηση των πολιτών αλλά είναι αποτέλεσμα ενός εκλογικού νόμου που αλλοιώνει την ψήφο των πολιτών. Επικεφαλής του ΔΣ είναι ένας δήμαρχος που ΔΕΝ είναι η πρώτη επιλογή των πολιτών για το αξίωμα αλλά η ΔΕΥΤΕΡΗ επιλογή. Ή αν το διατυπώσουμε αλλιώς η δεύτερη συνολικά προτιμότερη επιλογή. Μια επιλογή που μπορεί όμως εξαιτίας της υπερενισχυμένης αναλογικής και των δυο γύρων να εκλέγει 20 συμβούλους όταν ο ΠΡΩΤΟΣ και όλοι οι υπόλοιποι μαζί να εκλέγουν 13 συμβούλους.
Με αυτή την έννοια και μόνο, το ΔΣ ακόμα κι αν υπάρχουν δεδομένοι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό του οφείλει να λειτουργεί συσπειρωτικά και όχι πολωτικά , να αναδεικνύει τη θέση του αλλά να μην προκαλεί τις αντίθετες απόψεις , να λειτουργεί συνολικά και συλλογικά και όχι υπέρ του ενός. Να διατηρεί την αυτοτέλεια του και να μην μετατρέπεται σε ακόλουθο . Να επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι ρόλο κομπάρσου ή χειρότερα βαστάζου κομματικών επιλογών ή προσωπικών επιδιώξεων . Για να μην είναι η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ένα άδειο πουκάμισο αλλά πραγματική δύναμη που προάγει την τοπική κοινωνία.
Οι πολίτες του Δήμου εχτές έκαναν την επιλογή τους , μια λογική επιλογή για την περιοχή μας με βάση την ταξική διαστρωμάτωση της. Όπως και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του. Επίσης λογική επιλογή. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με το ερώτημα να πλανάται. Όχι όμως το ερώτημα ΤΙ πρέπει και ΤΙ όχι να συζητείται στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά ΑΝ πρέπει ή ΑΝ δεν πρέπει το Δημοτικό συμβούλιο να γίνεται γραμματεία πολιτικού γραφείου και εκλογικός μηχανισμός υπηρέτησης προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια