Ο Κωνσταντέλλος ετοιμάζει απολογισμό... Η αντιπολίτευση;;;;

Κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.notiareport.gr 



Οι απολογισμοί μου έμοιαζαν πάντα με την ανάγνωση σχολικών ελέγχων προόδου. Ο καθένας μπορεί να επικεντρώσει σε διάφορα στοιχεία τους για να βγάλει τα συμπεράσματα του, είτε αυτό είναι η συνολική εικόνα που παρουσιάζεται – ο μέσος όρος θα λέγαμε στο σχολείο, είτε στα επιμέρους σημαντικά στοιχεία που αξιολογεί ως σημαντικά- να είναι χαμηλός ο βαθμός σε ένα βασικό μάθημα κατ’ αντιστοιχία.

Σε αναμονή λοιπόν του πρώτου απολογισμού της Δημοτικής Αρχής, αξίζει να βοηθήσουμε τη σκέψη μας με μια διαφορετική προσέγγιση. Όχι από τη σκοπιά της πλειοψηφίας που θα παρουσιάσει το έργο της στους πολίτες, αλλά αποτιμώντας την ως τώρα παρουσία των συνδυασμών που αναμετρήθηκαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Για περισσότερους ή λιγότερους πολίτες αποτέλεσαν την πρώτη προτίμηση τους, θεώρησαν πιο αξιόλογο το πρόγραμμα που παρουσίασαν και ταυτόχρονα αποτελούν δυνητικά μια εναλλακτική επιλογή για τις επόμενες εκλογές.


Αν θέλαμε να χωρίσουμε την παρουσία της αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να την μοιράσουμε σε δυο ομάδες. Από την μια, την ομάδα των σιωπηλών , αυτών που 
είχαν μια υποτονική παρουσία στα ΔΣ , αυτών που για διάφορους λόγους δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Από την άλλη την ομάδα των πιο ομιλητικών εκείνων που κατόρθωσαν στο χρόνο αυτό να έχουν μια παρουσία και δράση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό.



Σε αυτήν την πρώτη ομάδα μπαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση που μέχρι τώρα ελάχιστη δραστηριότητα έδειξε προς τα έξω. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της στο ΔΣ ο κ. Πασακυριάκος έχει δείξει μια συγκρότηση αξιόλογη και οι λίγες παρεμβάσεις του ήταν εύστοχες. Είναι μειονέκτημα βέβαια η μικρή απήχηση που έχει το ΚΚΕ, ο κομματικός φορέας που την στηρίζει, στην περιοχή. Από την άλλη όμως, η γενικότερη αναχωρητική αντίληψη του κόμματος και η αποφυγή συνεργασιών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και γενικότερα μάλλον συντηρούν το μειονέκτημα αυτό.



Στην ίδια ομάδα μπαίνει και το Κύμα Ενωμένων Πολιτών του κ. Δαβάκη , παρότι έλαβε ένα αξιόλογο ποσοστό και κατάφερε να εκλέξει 2 συμβούλους. Η γενικά αθόρυβη παρουσία του συνδυασμού χαρακτηρίστηκε από κάποιες στιγμές συναίνεσης στις αποφάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας. Επέδειξε γενικά μια πολιτική συμπεριφορά ‘’αξιωματικής συμπολίτευσης’’, δίπλα στη πλειοψηφία, που θα διεκδικήσει ενδεχομένως και ένα μικρό μερίδιο από τη εξουσία. Προσπαθούσα γράφοντας να θυμηθώ μια ουσιαστική παρέμβαση ή τοποθέτηση και τα μόνα που μπορούσα να ανακαλέσω στην μνήμη μου ήταν δελτία τύπου πιο διφορούμενα κι από χρησμούς της Πυθίας. Σαν να είχαν στόχο όχι να τοποθετηθούν στο ζητούμενο αλλά να μην θίξουν καταστάσεις, να είναι τόσο κοινότυπα μήπως και αρέσουν σε όλους. Η προεκλογική εντύπωση που είχε δοθεί ότι τελικά θα υπήρχε μια συνεργασία με την παράταξη του νυν Δήμαρχου δεν αμβλύνεται με μια τέτοια στάση και είμαι βέβαιος ότι θα επανέλθει στις επόμενες εκλογές.

Αν υπήρχε βραβείο αδράνειας και σιωπής , θα το έπαιρνε επάξια η Ανεξάρτητη Κίνηση. Πρώτευσε στον πρώτο γύρο των εκλογών, έχασε οριακά , στο νήμα θα λέγαμε στο δεύτερο γύρο και μετά...σαν να σταμάτησε ο χρόνος εκεί Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ψηφοφόροι της αισθάνονται απογοητευμένοι από την μέχρι τώρα αδύναμη παρουσία του πρώην Δημάρχου κ. Πανά και των υπολοίπων συμβούλων που εξέλεξε ο συνδυασμός. Ας μην σταθούμε σε ατομικές παρουσίες, αλλά την παρουσία της ομάδας συνολικά. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς στις αναλύσεις μας θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ανεξάρτητη κίνηση είναι ένας συνδυασμός που βασίζονταν στο όνομα και τα χαρακτηριστικά που της είχε δώσει ο ιδρυτής της , πρώην Δήμαρχος της Βουλιαγμένης και πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου, ο κ. Κασιδόκωστας. Το ποσοστό που έλαβε και το 2010 που κέρδισε την Δημαρχία αλλά και το υψηλό ποσοστό του 2014 εμπεριείχε σε μεγάλο βαθμό την αποστροφή ενός σημαντικού κομματιού των πολιτών που βλέπουν στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου, όλα εκείνα τα πρόσωπα και πολιτικές που έφεραν τη Βούλα κυρίως αλλά και τη Βάρη δευτερευόντως σε μια κατάσταση χειρότερη από τις δυνατότητες που υπήρχαν στην περιοχή. Αν ψάξουμε για μια δικαιολογία για την νωθρότητα της Ανεξάρτητης Κίνησης αυτή θα μπορούσε να είναι ότι ο συνδυασμός από μια δραστήρια τοπική ομάδα της Βουλιαγμένης, διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών του ενιαίου Δήμου αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά της με εντάξεις προσώπων που συνηθίζουν να ακολουθούν κάθε φορά το φαβορί της εκλογικής κούρσας. Από μια παράταξη με συγκεκριμένο όραμα και στόχους μετατράπηκε σε άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών, δημοτικών συμβούλων-γυρολόγων που ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα ανταλλάγματα και την προβολή τους παρά για την υλοποίηση ενός προγράμματος. Η ομάδα που κέρδιζε άνετα τη Βουλιαγμένη δεν είναι η ίδια ούτε με την ομάδα του 2010 και κυρίως ούτε με την ομάδα του 2014 που κατέβηκε στην εκλογική μάχη χωρίς τον άνθρωπο που τη δημιούργησε. Ο κ. Πανάς ως διάδοχος επικεφαλής του συνδυασμού δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα συνεκτικό σχήμα που να ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες του ενιαίου Δήμου Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Ανεξάρτητη Κίνηση με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα δεν έχει μέλλον.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι άλλοι δύο συνδυασμοί που κατέθεσαν ένα στίγμα στα δημοτικά πράγματα με την παρουσία τους.

Η Δημοτική Βούληση και ο κ. Δογκας κινήθηκαν δραστήρια , κατέθεσαν άποψη για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, ήταν παρόντες. Ή παρών για την ακρίβεια γιατί ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μονοπρόσωπου , αρχηγοκεντρικού μοντέλου. Ο επικεφαλής αν και προσπάθησε να προβάλει έναν αέρα ανανέωσης , νεανικής φρεσκάδας (ήταν εξάλλου ο νεότερος από του υποψηφίους δημάρχους) και καινοτόμων ιδεών έπεσε στην παγίδα της υπερπροβολής και ακατάσχετης φλυαρίας. Συχνά δεν μπόρεσε να γίνει ουσιαστικός και συγκεκριμένος και επέδειξε μια ροπή στο λαϊκισμό. Σε άλλους η απειρία μπορεί να είναι όπλο αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μειονέκτημα. Κυρίως γιατί η υιοθέτηση από τη μια ενός σοβαροφανούς ύφους παλιάς κοπής πολιτικού και από την άλλη η έλλειψη εμβάθυνσης , η ευκολία στη γενικότητα δείχνουν ότι η προβολή γι αυτόν είναι σημαντικότερη από το περιεχόμενο. Βέβαια, η ανακίνηση πολλών ζητημάτων και η ανάδειξη τους , έστω και με τέτοιο τρόπο έβαλε τους πολίτες στη διαδικασία να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με το τι γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό ας προσμετρηθεί σαν θετική συνεισφορά.

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της αντιπολίτευσης. Παρότι το πολιτικό περιβάλλον της περιοχής είναι δύσκολο για ένα συνδυασμό με αναφορά στην Αριστερά, δείχνει ότι θέλει να έχει διάρκεια και να παρέμβει ουσιαστικά. Οι άνθρωποι που την αποτελούν αν και έχουν εμπειρίες από θεματικές κινήσεις δεν είναι έμπειροι στα αυτοδιοικητικά. Αυτή τους την απειρία την αντισταθμίζουν με ουσιαστική μελέτη των προβλημάτων , προγραμματική αντιπολίτευση, νηφάλια προσέγγιση των ζητημάτων , και προσπάθεια εμπλοκής και των πολιτών σε κινήσεις ανάδειξης των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή. Είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα επιπλέον για δυο ακόμα λόγους. Είναι η μόνη συλλογική προσπάθεια από όλους τους συνδυασμούς (ο κ. Ματόπουλος εξελέγη επικεφαλής από τα μέλη και το πρόγραμμα της προέκυψε με συμβολή όλων των μελών) και επιπλέον έχει ήδη παρουσιάσει έναν απολογισμό της δράσης της. Πρωτόγνωρα πράγματα για την μεσσιανική αντίληψη της πολιτικής που κυριαρχεί στην περιοχή. Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη ότι μπορεί να κάνει και την έκπληξη και σε εκλογική παρουσία που να υπερβαίνει το στενό πολιτικό της ακροατήριο με τις εξής όμως προϋποθέσεις. Να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι στα τοπικά ζητήματα ώστε να αποκτήσουν μια άνεση και εμπειρία και να διατηρήσει η κίνηση τον αυθορμητισμό και την πολυφωνία που αποτέλεσαν τη βάση της συγκρότησης της. Ειδικά το τελευταίο δεν είναι και αυτονόητο στο χώρο της αριστεράς....

Για το συνδυασμό του Δημάρχου, την Πόλη για να Ζεις θα μιλήσει ο ίδιος στον απολογισμό του. Εξάλλου είναι αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστής στις εξελίξεις της πόλης και βέβαια εντάσσεται στην δεύτερη κατηγορία, αυτή που δεν κινήθηκε αθόρυβα αλλά δυναμικά . Αποσπασματικά έχουν επισημανθεί θετικές και αρνητικές κρίσεις και από τον Τύπο και τους πολίτες, αναδείχθηκαν βήματα προόδου αλλά και ολιγωρίες. Θα έπρεπε να ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης με βάση το περιεχόμενο του επερχόμενου απολογισμού αλλά και τις στοχεύσεις που θα προκύψουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ουσιαστική συμβολή και παρέμβαση της αντιπολίτευσης.

Σε αναμονή λοιπόν.....

                                                                                                                                                                                                                                     

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια