Απολογισμός Κωνσταντέλλου σε... Πρώτη Ακρόαση

Δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.notiareport.gr ( 3 Νοεμβρίου 2015)


Η απόπειρα να φιλτράρει κανείς τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής σε ένα κείμενο είναι μια διαδικασία συνεχών αναδρομών στην χρονιά που πέρασε. Ταυτόχρονα είναι εντελώς ανθρώπινο να ανακαλεί κανείς συγκεκριμένες στιγμές της παρουσίας και της πρακτικής των πολιτικών προσώπων. Είμαι βέβαιος ότι αν έγραφα για την εκδήλωση της ‘’Πόλης για να Ζεις’’ μια βδομάδα ή ένα μήνα μετά ή ακόμα μετά τον θεσμικό απολογισμό που θα γίνει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου , το κείμενο θα είχε κάθε φορά και άλλον χαρακτήρα. Αλλά η επικαιρότητα είναι αυτή που οδηγεί τις λέξεις ....


Η εκδήλωση της παράταξης του Γρηγόρη Κωνσταντελλου για την παρουσίαση του απολογισμού του έργου της πρώτης χρονίας στο Δήμο, έκλεισε μια χρονιά δραστήρια και πλούσια από πολλές απόψεις. Αναδείχθηκε ένα σύνολο πολλών και πολυεπίπεδων δράσεων που προωθήθηκαν από τη νέα Δημοτική Αρχή, τόσο σε στρατηγικούς τομείς όσο και στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ταυτόχρονα , όπως φάνηκε και από το περιεχόμενο της ομιλίας του Δημάρχου , επιχειρήθηκε να οριοθετηθούν οι άξονες πάνω στους οποίους θα εκκινήσει η επόμενη περίοδος. Όσο σημαντικός είναι ο σχεδιασμός ενός Δήμου ικανού να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις, άλλο τόσο είναι και η ορθή και ανθρωποκεντρική διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών , ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες. Η προώθηση του Προγράμματος Στρατηγικού Σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμου, η σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου και η εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών είναι απαραίτητες όπως απαραίτητο είναι οι πολίτες να είναι ικανοποιημένοι από την καθημερινότητα τους , από την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσα από την καθημερινή δουλειά των Δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι θετικό ότι ο Δήμος κινείται σε μια διαδικασία πραγματικής ενοποίησης των 3 Δημοτικών ενοτήτων που τον αποτελούν. Η έμφαση που δόθηκε στην προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες που κληρονομήθηκαν από τους 3 πρώην Δήμους Βάρης , Βούλας και Βουλιαγμένης, σε διοικητικό , οργανωτικό επίπεδο είναι η βάση για να προχωρήσει ο ενιαίος Δήμος . Επίσης θα πρέπει να καταγραφεί στα θετικά δείγματα γραφής η προσπάθεια κατάρτισης ενός προγράμματος έργων υποδομής που θα λύσουν χρονιζοντα προβλήματα , θα επαναπροσδιορίσουν το χαρακτήρα της περιοχής , θα αναδείξουν την φυσική ομορφιά της και θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών.

Όλα καλά καμωμένα λοιπόν. Όλα;;; Ας επιχειρήσουμε να δούμε κάποια πράγματα λίγο πιο πέρα από το όμορφο βίντεο της έναρξης και την ομιλία του Δημάρχου.

Αν κάτι δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η έμφαση που έχει δοθεί στην πραγματοποίηση έργων στη Βούλα και η υστέρηση της εκτέλεσης έργων σε Βάρη και Βουλιαγμένη. Είναι από τα σημεία της ομιλίας που μου θύμισαν αρκετά τις προεκλογικές ομιλίες του , σαν να επαναδιαβεβαιωνε τους πολίτες της Βάρης και της Βουλιαγμένης ότι θα προχωρήσουν έργα και στις περιοχές τους. Εμμέσως ο Γρηγόρης Κωνσταντελλος το παραδέχτηκε αυτό , κι ας έβγαιναν κατά καιρούς διάφοροι επώνυμοι υποστηρικτές του να το αμφισβητήσουν. Βλέπετε οι άτιμες οι λέξεις δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε, αποκαλύπτουν πάντα την πραγματικότητα. Οι αναφορές για τη Βούλα περιείχαν λέξεις όπως υλοποιήθηκε , ολοκληρώθηκε , πραγματοποιήθηκε , ρήματα δηλαδή που παραπέμπουν σε κάτι που έγινε κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του , όταν για τις άλλες δυο δημοτικές ενότητες οι αναφορές περιείχαν πολλά σχεδιάζεται , μελετάται , ολοκληρώθηκε η διαβούλευση . Τοποθετήσεις που παραπέμπουν σαφώς έναν εγγύτερο ή πιο μακρινό μελλοντικό χρόνο. Αν από τη μια αυτό αποτελεί δικαίωση όσων το έχουν κατά καιρούς επισημάνει , ταυτόχρονα είναι και ένα καμπανάκι ότι η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να γίνεται ισόρροπα. Ο Καλλικράτης προφανώς και δεν θα εξαλείψει ποτέ τοπικιστικές διαθέσεις αλλά το έργο των Δημοτικών Αρχόντων οφείλει αυτές να τις αμβλύνει.

Δεν θα μπορούσε επίσης να προσπεράσει κανείς με ευκολία μια σειρά θεμάτων που θίχτηκαν από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο , όπως το θέμα της Υδρούσσας και την καθυστέρηση να υλοποιήσει τη σφράγιση των εγκαταστάσεων. Ας ελπίσουμε μόνο αυτή η έστω και την τελευταία ώρα ενέργεια να έχει και συνέχεια με την οριστική αποτροπή τέτοιων επενδύσεων στο νησί .Ο ίδιος μίλησε για επενδύσεις αλλά απέφυγε να περιγράψει συγκεκριμένα τι είδους επενδύσεις προκρίνει. Ας μην παραλείψουμε τις πάμπολλες απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων , που σπανίως εγγυώνται ποιότητα και κυρίως διαφάνεια, την εκ νέου αναφορά σε κρυφούς ευεργέτες που θα αναλάβουν έργα κομβικής σημασίας. Σαν να μην ήταν ο απολογισμός μια καλή ευκαιρία να αιτιολογηθεί η απάλειψη των συγκεκριμένων έργων από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Αχρείαστες μυστικοπάθειες κατά τη γνώμη μου. Θα περίμενα να ακούσω επίσης μια σαφέστερη πολιτική αναφορά σε ότι αφορά την θέση του απέναντι σε πολιτικές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν άμεσα το Δήμο όπως το ζήτημα του Αστέρα ή του αεροδρομίου Ελληνικού , το παράκτιο μέτωπο , την διαφαινόμενη προώθηση σχεδίων ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας στους Δήμους.

Δεν μπόρεσα να μην μελαγχολήσω από μια αποστροφή της ομιλίας του Δημάρχου την οποία μεταφέρω ακριβώς : << Δεν επιλέξαμε την παλαιού τύπου μέθοδο, όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν, να δίνουμε προτεραιότητα στην ανάδειξη των παθογενειών του παρελθόντος, να επικαλεστούμε «καμένη γη» . Όχι μόνο γιατί εν τέλει υπέκυψε στον πειρασμό να μπει σε συγκρίσεις με τις επιδόσεις της δικής του διοίκησης σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά κυρίως γιατί αναρωτιέμαι τι επίπεδο Δήμου θα παραλάμβανε αν ο ίδιος και η παράταξη του , συμπεριλαμβανομένων και των εκ μεταγραφη συμβούλων ασκούσαν πιο εποικοδομητική και ουσιαστική αντιπολίτευση προς όφελος του συνόλου δύο και τρία χρόνια πρίν. Είναι θετικό να επαινεί κανείς το γεγονός των πολιτισμένων συνεδριάσεων και της πληθώρας των θεμάτων που συζητηθήκαν και αποφασίστηκαν, αλλά ας αναλογιστεί κανείς ότι στην προηγούμενη περίοδο συνέβαλλε ο ίδιος , η παράταξη του και όσοι για διάφορους λόγους αποχωρούσαν από την τότε πλειοψηφία σε αναβολές συχνά κατευθυνόμενες , καθυστερήσεις της συζήτησης και αποφάσεων , για να μην πούμε για τις απίθανες σκηνές καβγάδων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και έξω από αυτήν.

Ο επίσημος απολογισμός που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου θα δώσει τη δυνατότητα μιας πιο αναλυτικής αποτίμησης του έργου της Δημοτικής Αρχής. Εξάλλου οφείλουν να τοποθετηθούν – επιτέλους – συνολικά και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως πολίτες είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά και καθήκον ταυτόχρονα, να στηρίζουμε , να κρίνουμε και να συμμετέχουμε ενεργητικά για μια καλύτερη πορεία της περιοχής. Αν ο Δήμαρχος επέλεξε, προσωπικά από ότι διάβασα , το εξόχως συμβολικό <<Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα...>>,για μουσική επένδυση της έναρξης της εκδήλωσης, εμείς οφείλουμε να μην επιλέξουμε ούτε το << Αστην να λέει >> (την Δημοτική Αρχή εννοώντας ) , αλλά σε καμία περίπτωση ούτε και το <<Αμνησία>>.


Αντι Υστερόγραφου: Σκόπιμα δεν έγινε καμία αναφορά για το θεμα του 3ου Γυμνασίου και του ΣΑΑΚ. Ένα ζήτημα που προτοξεκίνησε όταν εγώ ήμουν μαθητης στη Βούλα. Είναι καλύτερα να περιμένουμε να κατακάτσει η σκόνη και να φανει ορίζοντας...και θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια